Cele mai citite
 


Bihor: Speologul cu umărul dislocat în peşteră a fost salvat din subteran
duminică, 3 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Speologul cu umărul dislocat joi în peştera R2 din Platoul Padiş a fost scos la suprafaţă vineri seară, de la adâncimea de 200 de metri, de către mai multe echipe de salvatori.
Potrivit vicepreşedintelui Salvamont-Salvaspeo Bihor, Adrian Marin, bărbatul salvat a refuzat internarea în spital, starea sănătăţii sale fiind în general bună, chiar dacă a suferit din cauza durerii, a hipotermiei şi a umidităţii în cursul nopţii de joi spre vineri. Acesta a preferat să rămână, deocamdată, în locul de campare din şesul Padiş, pentru noaptea de vineri spre sâmbătă.
Speologul Szlaniy Istvan, în vârstă de 45 de ani, este un pasionat împătimit al speologiei şi printre pionierii scufundărilor speo din România. Originar este de naţionalitate română, dar a emigrat, după 1989, în Ungaria. În prezent are cetăţenie româno-canadiană, rezident în Ungaria.
Împreună cu alţi cinci prieteni din Ungaria şi trei speologi de la Clubul Z din Bihor, speologul participa de joi, de la ora 11,00, la o tură de explorare şi cartografiere în peştera R2, puţin cunoscută de specialişti. Gradul de dificultate al peşterii, recent descoperită, era considerabil având în vedere dispunerea acesteia pe verticală, cu o diferenţă de nivel de peste 200 de metri, cu pasaje înguste, denivelări, relief accidentat.
La acţiunea de salvare au participat 33 de salvatori speologi, din care trei din Arad, cinci din Cluj, opt din Ungaria şi cei mai mulţi, bihoreni, de la serviciul Salvamont-Salvaspeo. Activităţile de salvare au presupus şi echiparea unui traseu dificil pentru a tracta, în cea mai mare parte, pacientul, în condiţiile dificile din subteran. Împreună cu salvatorii montani, au activat un echipaj SMURD şi unul de la Ambulanţă. AGERPRES/(A - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Acţiune de salvare pentru un speolog ungur accidentat într-o peşteră din Padiş Acţiunea de salvare a speologului ungur, în vârstă de 45 de ani, accidentat joi prin dislocare de umăr în peştera R2 din Platoul Padiş, în Munţii Apuseni, a demarat la o adâncime de 200 de metri, după ce mai multe echipe de salvatori au echipat peştera deosebit de periculoasă pentru a fi scos la suprafaţă...
Bihor: Serviciul de Ambulanţă vrea să amplaseze cel puţin zece defibrilatoare în spaţiile publice aglomerate Oradea, 11 mar/Agerpres/- Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor a iniţiat vineri o campanie de popularizare a defibrilatoarelor, aparate pe care instituţia doreşte să le amplaseze în spaţiile aglomerate.
Bihor: 'Butonul de panică' - sistem de alertare internă a angajaţilor de la Ambulanţă, introdus în premieră naţională Cei 404 angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Bihor vor putea fi sesizaţi, concomitent, prin apelare telefonică, în cazuri majore, ca accidentele cu multiple victime, sau dezastre, printr-un sistem intern de alertare unic în România, denumit "Butonul de panică".
Bihor: Ambulanţa va organiza, în premieră naţională, cursuri gratuite de prim ajutor pentru populaţie Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor va organiza gratuit, lunar, cursuri de prim ajutor şi resuscitare pentru populaţia bihoreană interesată de astfel de lucruri, a anunţat, vineri, managerul Ambulanţei, dr. Daniela Petrişor, cu ocazia inaugurării noului sediu al instituţiei.
Bihor: Serviciul de Ambulanţă al Judeţului va avea un sistem de alertă în caz de catastrofe Managerul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Bihor, Gheorghe Pintea, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă de bilanţ, că instituţia va implementa în ianuarie un sistem de alertare generală a angajaţilor, numit 'butonul roşu', folosit doar în situaţii de catastrofe sau calamităţi.
Cluj: Stagiu de pregătire cu voluntari ai Crucii Roşii Voluntari ai Crucii Roşii din România vor efectua un stagiu de pregătire în satul Beliş din judeţul Cluj, între 28 iulie şi 4 august, pentru a deprinde tehnicile de salvare a vieţilor omeneşti în zone montane greu accesibile şi pe cele de supravieţuire, modul de căutare a răniţilor cu câini dresaţi,...