Cele mai citite
 


Boala preşedintelui Hugo Chavez tulbură apele din politica Venezuelei
duminică, 3 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Operaţia preşedintelui venezuelean, Hugo Chavez, diagnosticat cu o formă de cancer, bulversează Venezuela, ţară unde armata a făcut un apel la fidelitate faţă de şeful statului aflat la tratament în Cuba, cu un an înaintea unor alegeri prezidenţiale de importanţă capitală, informează AFP.
Victimă, în 2002, a unei tentative de lovitură de stat, liderul celui mai important exportator de ţiţei din America de Sud a anunţat într-un mesaj, citit de la Havana şi difuzat, joi seara, în Venezuela, că a fost supus unei operaţii din cauza unei tumori canceroase de pe urma căreia speră să se refacă în totalitate.
Ştirea a pus capăt zvonurilor legate de sănătatea sa, amplificate de neobişnuita sa absenţă, de la 10 iunie, din viaţa politică. A fost, de asemenea, un duş rece pentru susţinătorii săi care îl considerau aproape imposibil de învins şi, în orice caz, absolut necesar pentru progresul 'revoluţiei socialiste' în această ţară sud-americană.
Popular în special în rândul celor defavorizaţi, chiar şi după 12 ani petrecuţi la putere, Chavez a făcut deja cunoscut că va candida în alegerile prezidenţiale programate pentru sfârşitul lui 2012.
Boala sa a bulversat însă scena politică. Incertitudinea îi afectează atât pe simpatizanţii săi care se tem să nu se trezească orfani, cât şi pe opozanţi care şi-au construit discursurile împotriva imaginii preşedintelui.
Responsabilul operaţiunilor de apărare şi menţinere a oridnii, Henry Rangel Silva, a garantat, vineri, pentru fidelitatea armatei. 'Pot să garantez pentru ataşamentul forţelor armate faţă de preşedinte (...) Am trecut printr-o experienţă nefastă, în 2002, şi niciodată membrii forţelor armate nu vor mai viola constituţia', a declarat el.
La rândul său, vicepreşedintele Elias Jaua a dat asigurări în ce priveşte 'stabilitatea politică' a ţării. 'Preşedintele republicii îşi exercită pe deplin competenţe constituţionale. Se află la conducerea guvernului, nu a încetat să fie şi va continua să fie', a spus el.
Mai mulţi şefi de stat latino-americani, dar şi cel al Statelor Unite, a cărui ţară este primul client al petrolului venezuelean în ciuda relaţiilor tensionate cu Chavez, i-au urat o 'însănătoşire grabnică' preşedintelui Hugo Chavez.AGERPRES/(Alic Mîrza)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Venezuela: Hugo Chavez vrea să candideze pentru un nou mandat de preşedinte la alegerile din 2012 Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, va candida la alegerile de anul viitor pentru un nou mandat de şase ani, în ciuda recentei operaţii de îndepărtare a unei tumori canceroase, a declarat el pentru publicaţia de stat Correo del Orinoco, într-un interviu publicat duminică şi preluat de AFP.
Hugo Chavez recunoaşte că a fost operat de cancer în Cuba Preşedintele venezuelean socialist Hugo Chavez a recunoscut joi că a fost operat de o tumoare canceroasă în Cuba, dar a dat asigurări că este pe drumul spre recuperarea completă, într-un mesaj pentru naţiune transmis de la Havana şi preluat de toate posturile de radio şi de televiziune venezuelene, relatează...
Hugo Chavez, un preşedinte 'du-te-vino' Preşedintele venezuelean s-a reîntors în Cuba pentru o nouă şedinţă de radioterapie. Din 24 februarie când a fost supus unei noi intervenţii chirurgicale, Hugo Chavez nu a stat decât zece zile la Caracas. Tratamentul şi boala de cancer cu care se confruntă Chavez şi - conducerea acestei ţări latino-americane...
Venezuela:Chavez are de gând să rămână preşedinte până în 2031 Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat că intenţionează să rămână în cea mai înaltă funcţie în stat până în 2031, transmite marţi Interfax.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Venezuela: Hugo Chavez se îndreaptă spre o recuperare "reală", dar "progresivă" (preşedintele Parlamentului) Preşedintele venezuelean Hugo Chavez, spitalizat de la 10 decembrie în Cuba pentru o a patra operaţie de cancer, se îndreaptă spre o recuperare "reală", dar "progresivă", a declarat duminică preşedintele Parlamentului de la Caracas, Diosdado Cabello, după ce sâmbătă s-a întâlnit cu şeful statului la...