Cele mai citite
 


Laborator pentru măsurarea radiaţiilor emise de telefoanele mobile
marţi, 4 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Craiova, 4 aug /Agerpres/ - La Craiova a fost inaugurat, marţi, primul laborator din România pentru măsurarea radiaţiilor emise de telefoanele mobile.

Laboratorul este parte a unui proiect realizat de Institutul de Cercetare, Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova şi este finanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Datorită acestui proiect, orice persoană care doreşte să ştie cât de periculos este telefonul mobil pe care îl foloseşte pentru sănătatea sa se poate adresa ICMET Craiova şi, contra unei sume de bani, specialiştii vor determina SAR-ul, factorul specific de absorbţie ce precizează cantitatea de energie a undelor radio emise de un radio transmiţător şi la care este expus corpul uman, limita maximă admisă SAR fiind de 2.0 watt-kg.

Directorul de proiect, prof. dr. ing. Andrei Marinescu, a declarat că testele realizate în acest laborator se doresc a fi nu doar un mijloc de conştientizare a oamenilor, ci şi un mecanism de supraveghere a pieţei telefoniei mobile.

„Scopul acestui proiect nu este doar de a-i conştientiza pe oameni asupra efectelor telefonului mobil, ci şi de a crea un mecanism de supraveghere a pieţei telefoniei mobile. Oamenii trebuie să ştie că în momentul în care cumpără un telefon mobil, la specificaţiile tehnice este trecut şi nivelul radiaţiilor emise de respectivul aparat. Acum au însă posibilitatea la Craiova de a şi verifica acest nivel”, a spus Andrei Marinescu.

Institutul nu a stabilit încă valoare taxelor pe care le va percepe pentru testarea telefoanelor mobile, însă va exista o diferenţă între sumele plătite de persoanele particulare şi cele achitate de firmele producătoare sau de cele care comercializează astfel de aparate.

Chiar dacă mulţi craioveni recunosc că s-au gândit de multe ori la efectele negative pe care le-ar putea avea asupra sănătăţii lor folosirea îndelungată a telefoanelor mobile, aceştia spun că le-ar fi foarte greu să renunţe la aceste aparate. „Mi-am pus problema efectelor negative pe care aceste aparate le au asupra sănătăţii, însă mi-ar fi foarte greu fără el. Îmi uşurează foarte mult munca şi mă ajută să rezolv mult mai repede o serie de probleme. Dacă acum există acest laborator la Craiova, voi merge cu siguranţă să testez aparatul, iar dacă nu va fi în regulă, cel mai probabil îmi voi cumpăra altul mai performant”, a spus Dana Argatu, de 35 de ani, din Craiova, de profesie jurist. AGERPRES/(Maria Mitrică)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu neconcludent privind legătura dintre telefonul mobil şi cancerul la creier Geneva, 17 mai /Agerpres/ - Un important studiu internaţional referitor la legătura dintre folosirea telefonului mobil şi două tipuri de cancer la creier s-a dovedit neconcludent, potrivit unui material ce va fi publicat în International Journal of Epidemiology în această săptămână, informează luni agenţia...
Un italian care s-a îmbolnăvit grav din cauza telefonului mobil a obţinut despăgubiri în justiţie Un manager italian, care s-a îmbolnăvit grav după ce a folosit în mod exagerat telefonul mobil la locul de muncă timp de 12 ani, a obţinut în justiţie despăgubiri pentru problemele suferite.
Bihor: Laborator de analiză a materialelor 'inteligente', inaugurat la Universitatea Oradea Universitatea din Oradea a inaugurat joi un laborator de cercetare în domeniul materialelor avansate, având echipamente de caracterizare nanometrică, într-un proiect cu finanţare europeană derulat împreună cu Universitatea Debrecen din Ungaria.
Preşedintele Societăţii de Neurologie: Folosirea excesivă a calculatorului şi mobilului va duce la instrumentalizarea oamenilor Folosirea excesivă a calculatorului şi telefonului mobil fără un echilibru între activităţile fizice şi mentale va duce la deformarea creierului şi implicit la instrumentalizarea oamenilor, la afectarea emoţională a generaţiilor viitoare, consideră prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii Române...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Telefoanele mobile afectează metabolismul glucozei Utilizarea timp de 50 de minute a unui telefon mobil măreşte metabolismul glucozei în organism, în regiunea creierului situată în apropierea antenei, conform rezultatelor preliminare ale unui studiu publicat marţi în SUA.