Cele mai citite
 


Forum de dialog, pentru persoanele care suferă de boli mintale şi familiile lor
luni, 4 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Persoanele care suferă de boli mintale şi familiile acestora trebuie încurajate să ceară ajutorul tuturor celor implicaţi în îngrijirea lor: medicii de familie, medicii psihiatri, asistenţii de psihiatrie, asistenţii sociali, psihologii, farmaciştii, grupurile de suport, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară.

Lipsa de aderenţă la tratament în cazul persoanelor cu boli mintale este o problemă semnificativă, cu un efect negativ important asupra evoluţiei şi prognosticului bolii mintale - utilizarea serviciilor medicale nu numai psihiatrice, ci şi de alte specialităţi fiind în final mai mare la pacienţii non-aderenţi, prognosticul mai slab, costurile medicale şi sociale mult crescute.


În această perspectivă este foarte important pentru pacienţi şi pentru familiile lor să ştie cât mai multe despre oferta terapeutică şi despre capacitatea unui tratament continuu de a preveni noi recăderi. Comunicarea continuă cu medicul în cadrul unei adevărate relaţii terapeutice este cheia succesului, se precizează în comunicat.


Pentru a face faţă acestei încercări, cei care suferă şi familiile lor trebuie să fie ajutaţi să afle cât mai multe despre boală, să înveţe cum să facă faţă unei crize, să recunoască semnele premergătoare înrăutăţirii bolii.
De multe ori aceste informaţii absolut necesare nu parvin celor care ar putea beneficia de pe urma lor. Cauzele sunt multiple: timiditatea bolnavilor, lipsa de timp sau jargonul prea tehnic al unor profesionişti sau pur şi simplu lipsa de speranţă care îi face pe mulţi să creadă că nu există soluţii sau răspunsuri pentru necazurile lor.


"Pornind de la acestea, Asociaţia de Psihiatrie Comunitară din România îşi propune să lărgească mijloacele de comunicare cu pacienţii prin adăugarea unui forum de dialog pe site-ul asociaţiei - www.dialogsanatatemintala.ro. Pe acest forum, pacienţii pot dialoga cu specialişti, pot solicita informaţii şi recomandări. Aflarea unui diagnostic de boală psihică gravă este un traumatism devastator care depăşeşte prin complexitate şi suferinţă resursele persoanei afectate", se arată în comunicat.


Bolnavii suportă povara unor simptome incomprehensibile care le modifică brutal şi de multe ori ireversibil viaţa, iar cei care îi înconjoară se văd confruntaţi permanent cu un "ceva" ameninţător, imprevizibil şi ininteligibil, o istorie dramatică în care nici unii, nici alţii nu se simt susţinuţi decât prea puţin şi de cele mai multe ori trecător.


Stigmatizarea şi discriminarea sunt unele din dificultăţile majore cu care pacientul şi familia se luptă în timpul bolii şi al refacerii după un episod acut: ignoranţa, prejudecăţile, frica faţă de maladiile mintale şi faţă de cei care sunt atinşi de ele întunecă şi mai mult evoluţia către o remisiune stabilă.


Stigmatizarea poate deveni principala cauză a izolării sociale, a imposibilităţii de a găsi de lucru, a abuzurilor de tot felul, a pierderii domiciliului şi a instituţionalizării excesive, iar toate acestea reduc şansele recuperării. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul Forum Naţional de Sănătate Mintală Bucureşti, 14 oct /Agerpres / - Există o lipsă de specialişti în domeniul psihiatriei, mai ales în psihiatria pediatrică, a declarat, vineri, prof. dr. Ileana Botezat Antonescu, director al Centrului de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, într-o conferinţă de presă prilejuită de prima ediţie a Forumului...
Medical Forum Bucureşti Medicii de familie bucureşteni sunt aşteptaţi în perioada 19-20 mai la Medical Forum, manifestare ştiinţifică organizată de mf – Ziarul Medicului de Familie în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei.
Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări...
Medical Forum Bucureşti a ajuns la a VI-a ediţie În perioada 8-9 mai, mf – Ziarul Medicului de Familie în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei organizează a VI-a ediţie a Medical Forum Bucureşti.
Primul studiu care evaluează serviciile medicale pentru persoanele cu consum problematic de alcool Primul studiu naţional ce evaluează serviciile medicale specializate adresate persoanelor cu consum problematic de alcool evidenţiază nevoia de servicii medicale şi sociale specializate pentru acest grup la risc.
Arad: La Spitalul de psihiatrie din Mocrea a fost inaugurată o grădină terapeutică Arad, 10 iun /Agerpres/- În incinta Spitalului de Psihiatrie din Mocrea, judeţul Arad, a fost inaugurată prima grădină terapeutică din România, pentru tratarea afecţiunilor celor internaţi, aproximativ 40 de pacienţi fiind incluşi în acest proiect, a informat Monica Pele, managerul spitalului.