Cele mai citite
 


Demiteri în sistemul sanitar
luni, 29 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Sursa: Agerpres

Bucureşti - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a hotărât, luni, demiterea managerilor de la Spitalele Judeţene de Urgenţă din Giurgiu şi Slobozia.

Decizia a fost justificată de gravele nereguli constatate în unităţile de primiri urgenţe (UPU) din aceste spitale în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Lipsa medicilor specialişti, nerespectarea standardelor de urgenţă în timpul manevrelor medicale, lipsa unor materiale sanitare şi chiar a unor medicamente obligatorii pentru UPU au fost o parte din problemele constatate de echipa de control.
La Spitalul Judeţean Giurgiu, contrar raportării autorităţii de sănătate publică judeţene, în spital funcţionau doar opt linii de gardă în loc de 18 şi erau prezenţi doar trei asistenţi medicali faţă de opt cât se raportase. Una dintre asistentele medicale de la UPU nu purta mănuşi pe timpul aplicării unor manevre medicale de instalare a unor linii venoase şi recoltare de sânge.
Alte nereguli constatate în timpul controlului au fost lipsa medicului anestezist, medicul care, deşi teoretic era de serviciu la domiciliu, nu a răspuns la apelurile telefonice făcute de la spital. Pe de altă parte, depozitul de materiale al UPU era încuiat, iar cheia se găsea la asistenta şefă care nu era în spital.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, s-a constatat că la UPU nu se găseau anestezice şi relaxante musculare, medicamente obligatorii pentru aceste unităţi, drenajele toracice au fost găsite de echipa medicală după o perioadă mai lungă de timp, medicaţia prevăzută de legislaţie pentru cazurile de urgenţă era incompletă, computerul tomograf funcţiona numai dimineaţa, iar la radiologie era prezentă doar o asistentă, deşi spitalul dispune de trei medici.
La simularea făcută de comisia de control, medicul care era de serviciu la domiciliu nu a răspuns, acesta fiind plecat din localitate, nu erau completate rapoartele de gardă, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aparatul de triaj nu se găsea în spaţiul de primire/triaj şi nu se foloseau fişele tipizate dispuse de Ministerul Sănătăţii(MS), din raţiuni economice.
În urma constatărilor, ministrul Bazac a semnat, în această dimineaţă, ordinele de înlocuire a managerilor celor două spitale.
Managerii interimari vor dispune măsurile legale necesare pentru stabilirea gradului de vinovăţie a directorilor medicali, a medicilor şefi UPU, a asistenţilor şefi UPU şi a fiecărui angajat care nu şi-a îndeplinit atribuţiile funcţionale, în această perioadă, în vederea sancţionării lor, în conformitate cu prevederile în vigoare.
Pe 23 decembrie, ministrul Sănătăţii a condus o echipă, într-un control neanunţat, la unităţile de primiri urgenţă ale câtorva spitale judeţene.
Ion Bazac a vrut să verifice, personal, dacă ceea ce au raportat autorităţile de sănătate publică în privinţa asigurării asistenţei medicale se confirmă în realitate. Din echipa de control a mai făcut parte şi dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat despre cazul Hardy: Medicii de la urgenţe nu şi-au făcut datoria Din raportul de control al Direcţiei de Sănătate Giurgiu (sud) rezultă neîndeplinirea obligaţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală şi nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului, ceea ce denotă deficienţe grave în îngrijirea acestuia de către personalul medical...
Şeful Spitalului Judeţean Slobozia consideră demiterea sa 'politică' Sursa: Agerpres Slobozia - Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, Andrei Tron, demis luni de ministrul Sănătăţii, consideră decizia luată ca nejustificată, 'gravele nereguli' constatate în urma controlului inopinat fiind, în opinia sa, doar 'mărunţişuri care pot fi oricând demontate'.
Medicii de la Urgenţă nu şi-au făcut datoria, afirmă MS, despre cazul Chauncey Hardy Din raportul de control al Direcţiei de Sănătate Giurgiu rezultă neîndeplinirea obligaţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală şi nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului, ceea ce denotă deficienţe grave în îngrijirea acestuia de către personalul medical al Unităţii...
Iaşi: Ministrul Sănătăţii, la inaugurarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului 'Sf. Spiridon' Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat miercuri la Iaşi, la inaugurarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului 'Sf. Spiridon', că valoarea investiţiei, realizată cu fonduri ale Ministerului Sănătăţii, se ridică la aproximativ 10,5 milioane de lei.
Ministrul Sănătăţii: Sute de posturi vor fi deblocate în sistemul sanitar până la sfârşitul anului Sute de posturi vor fi scoase la concurs în ultima parte a anului 2015, nu numai în unităţile de primiri urgenţe, ci şi în alte secţii, în funcţie de solicitările primite de la spitale, a anunţat, joi, la Târgovişte, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca, inaugurată Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat luni că noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca este a doua de acest fel inaugurată în Bucureşti, în aproape un an, şi şi-a exprimat speranţa că vor fi deschise şi altele atât în ţară, cât şi în Capitală.