Cele mai citite
 


Tudor Ciuhodaru va pleda la EAD ca toate drogurile să fie scoase în afara legii
luni, 4 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicul Tudor Ciuhodaru va susţine pe 7 iulie, în cadrul Acţiunii Europene privind Drogurile (EAD), de la Varşovia, ca toate drogurile să fie scoase în afara legii.
La invitaţia Comisiei  Europene şi a preşedinţiei Consiliului Europei, deputatul Tudor Ciuhodaru va susţine necesitatea abordării integrate a fenomenului drogurilor şi va participa la elaborarea unui model de guvernanţă clinică în ceea ce priveşte abuzul de substanţe.
"Considerăm că abuzul de substanţe trebuie să fie considerat o problemă de sănătate publică ce necesită o abordare integrată care să implice toţi factorii ce intervin succesiv sau simultan în prevenţia şi terapia consumului de droguri prin realizarea unui nou model de guvernanţă clinică la nivel naţional şi european. Considerăm că problema consumului de substanţe psihoactive este pusă greşit, ele fiind împărţite artificial în droguri de mare risc şi droguri 'uşoare, legale'. Împărţirea este menită liniştirii conştiinţei decidenţilor şi iluziei că fenomenul este ţinut sub control. Traficanţii şi moartea nu ţin cont de aceste clasificări oficiale. Spun asta deoarece oricum am privi fenomenul consumului de etnobotanice, legale, de design, uşoare, evoluţia nu poate fi decât nefastă. (...) Din acest motiv susţinem că toate drogurile trebuie să fie scoase în afara legii", a precizat Tudor Ciuhodaru.
Ciuhodaru, în calitate de medic primar de urgenţe, specialist în toxicologie, a declarat că numai sâmbătă, într-o singură zi, trei pacienţi au solicitat serviciul de urgenţă în urma consumului de etnobotanice. În cea mai gravă stare de sănătate a fost adusă o tânără de 24 de ani, din Vaslui, ce consuma de 2 ani variate produse etnobotanice. Tulburările de comportament, agitaţia extremă, tulburările cardiace, respiratorii şi digestive au necesitat suport respirator şi volemic asociate tratamentului simptomatic. Ea este dependentă de etnobotanice, iar în ultima perioadă a crescut progresiv dozele şi a trecut la drogurilor ilegale precum cannabis, heroină, cocaină.
Conform medicului, apariţia fenomenului etnobotanicelor a modificat profilul  pacientului cu abuz de substanţe ce devine mai expus riscului de intoxicaţie acută, supradoză şi deces.
"Nevoile de terapie ale acestor pacienţi depăşesc cu mult posibilităţile actualelor structuri medicale şi impun apariţia centrelor integrate care să realizeze prevenţia, tratamentul şi readaptarea în societate a pacientului cu abuz de substanţe. În acest moment constatăm doar încercări disparate de abordare a acestui tip de pacient existând multiple instituţii ale statului şi ONG-uri preocupate de această problemă, dar acţiunile lor sunt ineficiente în absenţa unei viziuni holistice a fenomenului şi a comunicării inadecvate sau chiar absenţe între actorii implicaţi în problema managementului abuzului de substanţe", a conchis Tudor Ciuhodaru. AGERPRES/(A - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Bărbat internat în urma unei intoxicaţii cu etnobotanice şi canabis Un bărbat în vârstă de 26 de ani, din oraşul Podu Iloaie a fost adus la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Centrul de Traumă şi Toxicologie 'Sfântul Ioan' din Iaşi după ce s-a intoxicat cu etnobotanice şi canabis.
Tudor Ciuhodaru, candidat UNPR la Primăria Iaşi: Sunt medic, îmi pasă de oameni (interviu) Deputatul Tudor Ciuhodaru, candidatul Uniunii Naţionale pentru Progresul României la Primăria Municipiului Iaşi, a acordat un interviu AGERPRES în care afirmă că vrea ca Iaşiul să fie "un oraş sănătos": atractiv pentru investiţii, prietenos cu localnicii şi cu o politică coerentă în sprijinul oamenilor...
Iaşi: Deputatul Tudor Ciuhodaru lansează ghidul riscurilor legate de consumul de droguri de sinteză Elevii şi părinţii acestora vor fi informaţi asupra riscurilor legate de consumul de droguri de sinteză prin intermediul "carnetului etnobotanic", în cadrul campaniei lansate de deputatul conservator Tudor Ciuhodaru la nivel naţional - "Nu toate frunzele sunt bune. Stop etnobotanicelor!".
Iaşi: O studentă s-a drogat cu etnobotanice pentru a putea dormi O studentă a fost adusă la Unitatea de Primire a Urgenţelor ''Sfântul Ioan'' din Iaşi în stare gravă, după ce a consumat plante etnobotanice, pentru a reuşi să adoarmă, după mai multe zile de nesomn.
Iaşi: Trei intoxicaţi cu etnobotanice, într-o oră Un număr de trei persoane au ajuns sâmbătă într-o singură oră la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice.
Iaşi: Cinci intoxicări cu etnobotanice, printre care şi o gravidă, în ultimele 12 ore Un număr de cinci personae au ajuns în ultimele 12 ore la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice, printre acestea fiind şi o gravidă în luna a şaptea.