Cele mai citite
 


Crucea Roşie Română a aniversat 135 de ani
marţi, 5 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Crucea Roşie Română a marcat împlinirea a 135 de ani de la înfiinţare prin organizarea galei - 135 de ani de umanitate, în cadrul căreia a fost lansat, duminică seară, proiectul "Asistenţa la domiciliu pentru vârstnici", menit să ajute persoanele în vârstă care nu au pe nimeni să le ajute şi au probleme de sănătate.
Starea de sănătate a bolnavilor va fi monitorizată printr-un dispozitiv care va măsura valorile medicale ale analizelor cardiacilor şi va permite transmiterea datelor către un centru de monitorizare.
"Din nefericire, trăim o perioadă în care mii de vârstnici, bolnavi şi singuri, au ajuns bunicii nimănui. Această etapă vulnerabilă a existenţei este o realitate pe care toţi o vom parcurge. Unii dintre noi, norocoşii, au alături familia sau prietenii. Ceilalţi, deloc puţini şi încercaţi de crunta singurătate, au nevoie de sprijinul semenilor pentru alinarea suferinţei. Pentru aceştia, proiectul 'Asistenţa la domiciliu pentru vârstnici', inaugurat de Crucea Roşie Română, reprezintă garanţia că există cineva preocupat de sănătatea lor, de asigurarea unui trai decent şi demn, care să le aducă liniştea atât de necesară, la finalul unei vieţi greu încercate", a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Crucii Roşii Române.
În cadrul acestui proiect va exista un pilon de telemedicină pentru bătrâni care este susţinut de Med Telesystems.
Prof. dr. Doina Dimulescu de la Spitalul Elias a explicat că telemedicina îi ajută pe pacienţii cu afecţiuni cardiace şi constă în montarea unui aparat pe pieptul bolnavului, care monitorizează funcţia cardiacă şi, în cazul în care apar probleme, prin legătura care există cu clinica, se va apela la un medic, iar în condiţiile în care aceste disfuncţionalităţi sunt grave, se trimite imediat o ambulanţă.
Firma Med Telesystems susţine acest proiect cu o donaţie în valoare de 17.000 de euro.
Gala a fost marcată de două momente importante, unul fiind invitarea singurei surori de Cruce Roşie care a supravieţuit războiului, Ioana Cruceanu, în vârstă de 86 de ani, căreia i-a fost conferită, de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii Internaţionale, medalia "Florance Nightingale", ca o recunoaştere a activităţii sale pentru participare la războiul din Coreea. Aceasta a urcat pe scena Galei Crucii Roşii, îmbrăcată în uniforma Crucii Roşii din acea perioadă, fiind aplaudată minute în şir, după care a rememorat momente din vremea războiului.
Al doilea moment emoţionant al galei a fost cel al prezentării testimonialului cu regretatul poet Adrian Păunescu, realizat de în urmă cu doi ani, la Gala Crucii Roşii din 2009, când acesta a recitat din "Repetabila povară". Pe scenă a urcat apoi fiul său, Andrei Păunescu, care a cântat, vizibil emoţionat.
Cu prilejul galei a fost pus în circulaţie o emisiune filatelică - minicoală şi plic - care o reprezintă pe Regina Maria, în costum de soră de Cruce Roşie.
La Gala Crucii Roşii Române au participat numeroşi artişti - Loredana, Mihai Trăistariu, Smiley, Fuego, Marcel Pavel, Nicolae Voiculeţ, Floarea Calotă, Florina Cercel, Maia Morgenstern - care au primit pieptarul de voluntar al Crucii Roşii pentru o zi. Maia Morgenstern şi Smiley au subliniat că a fi voluntar nu înseamnă să faci această activitate numai pentru o zi, ci tot timpul. De asemenea, la Gală a fost prezentă şi Margareta Pâslaru, voluntar de onoare al Crucii Roşii Române.
Printre partenerii care au făcut donaţii pentru noul proiect lansat duminică seară s-au numărat BCR, cu o donaţie importantă în bani, hipermarketul Carrefour, care a donat 10.000 de euro, Real - care a donat 100 de tensiometre pentru a fi folosite de voluntarii Crucii Roşii, şi Metro - care a donat produse în valoare de 1.000 de euro. La sfârşitul galei, suma strânsă prin sms-uri şi apeluri telefonice era deja de 20.000 de euro.
Preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană, a făcut un apel pentru voluntariat, cu atât mai mult cu cât anul 2011 este Anul European al Voluntariatului.
Multe personalităţi care nu au putut fi prezente la gală au transmis mesaje de susţinere - Nadia Comăneci, Sergiu Nicolaescu, Stela Popescu, Paula Seling.
Proiectul se desfăşoară în prezent în trei judeţe, Bacău, Covasna, Hunedoara, şi necesită fonduri substanţiale pentru a putea fi dezvoltat la nivel naţional.
Gala Crucii Roşii a avut ca scop colectarea de fonduri în vederea derulării acestui proiect, ca o soluţie de ajutorare a persoanelor vârstnice care nu se pot deplasa şi care au nevoie de îngrijire la domiciliu.
Toţi românii îşi vor putea arăta solidaritatea faţă de semenii lor vârstnici donând 2 euro sau 10 euro: în reţeaua Romtelecom: 0900.900.904 - donaţie de 2 euro/apel, 0900.900.906 - donaţie de 10 euro/apel şi în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote: 876 - donaţie de 2 euro/sms până la data de 30 iulie 2011. Acestea sunt oferite gratuit de operatori şi nu se percepe TVA.
Cu prilejul aniversării au fost oferite distincţii unor persoane care au avut o contribuţie remarcabilă de-a lungul timpului în viaţa Crucii Roşii Române. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Crucea Roşie Română a lansat programul "Asistenţa la domiciliu pentru vârstnici" Crucea Roşie Română a lansat, în cadrul Galei 135 de ani de umanitate, proiectul "Asistenţa la domiciliu pentru vârstnici", informează un comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES.
Crucea Roşie Română aniversează 135 de ani Crucea Roşie Română, în parteneriat cu Televiziunea publică, va organiza, duminică, Gala Crucii Roşii - 135 de ani de umanitate.
Telemedicină şi monitorizare cardiacă la distanţă pentru locuitorii din Insula Mare a Brăilei Crucea Roşie va înfiinţa un serviciu de telemedicină şi monitorizare cardiacă la distanţă pentru locuitorii din Insula Mare a Brăilei, în cadrul unui proiect pilot intitulat 'Telemediciană la distanţă'.
DOCUMENTAR: Ziua Crucii Roşii Române, 140 de ani de activitate umanitară Societatea de Cruce Roşie din România s-a înfiinţat şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea ţării noastre la Prima Convenţie de la Geneva ''pentru ameliorarea situaţiei răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie''.
Brăila: A fost lansat serviciul de telemedicină şi monitorizare cardiacă la distanţă Crucea Roşie a lansat la Brăila serviciul de telemedicină şi monitorizare cardiacă la distanţă pentru pacienţii din Insula Mare a Brăilei, în cadrul unui proiect-pilot intitulat 'Telemedicină la distanţă'.