Cele mai citite
 


Cu cât un bărbat este mai gras, cu atât sperma sa este mai săracă în spermatozoizi (studiu)
marţi, 5 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Disfunctii sexuale - Infertilitate, Endocrinologie
 

Sperma bărbaţilor obezi este mai puţin bogată în spermatozoizi, ceea ce are un impact direct asupra fertilităţii lor, conform unui studiu francez prezentat luni la Stockholm, în cadrul unui congres al Societăţii Europene pentru Reproducerea Umană, transmite AFP.

Studiul a fost condus la sfârşitul anului 2010 pe 1940 de persoane de către Dr. Paul Cohen-Bacrie, director ştiinţific la Laboratorul de biologie medicală din Eylau-Unilabs, la Paris şi este unul dintre cele mai vaste studii realizate vreodată în acest domeniu.

"Supraponderabilitatea aduce cu sine o modificare a parametrilor lichidului seminal, probabil din cauza unor dezechilibre hormonale, modificare ce se exprimă prin spermatozoizi mai puţini, cu o mobilitate şi vitalitate mai mică, ceea ce atrage pierderi ale capacităţii de a concepe", a precizat Dr. Cohen-Bacrie.

Cercetătorii au analizat volumul spermei, pH-ul său, concentraţia de spermatozoizi pe mililitru de spermă, numărul lor total, mobilitatea şi vitalitatea acestora etc. Apoi au fost stabiliţi o serie de coeficienţi de corelare între aceşti parametri şi indicele masei corporale (IMC).

Cu un IMC (greutatea împărţită la pătratul înălţimii) mai mic de 18 o persoană este considerată slabă, între 18 şi 25 este considerată normală, între 25 şi 30 este supraponderală iarr peste 30 este obeză.

Astfel, în ceea ce priveşte concentraţia de spermatozoizi, se remarcă o scădere cu 10% la persoanele supraponderale prin raport cu cele normale şi respectiv cu 20% pentru persoanele obeze. În cazul celor din urmă, mobilitatea spermatozoizilor scade de asemenea cu 10%.

Numărul total de spermatozoizi dintr-un mililitru de lichid seminal este între 184 şi 194 de milioane pentru oamenii cu greutate normală, scade la 164 - 186 de milioane pentru cei supraponderali şi ajunge la 135 - 157 de milioane pentru obezi.

De asemenea, pe măsura înaintării în vârstă, s-a constat că efectul IMC asupra concentraţiei şi numărului de spermatozoizi rămâne acelaşi, însă mobilitatea spermatozoizilor la persoanele obeze scade drastic.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sperma, indice al stării de sănătate (studiu) Bărbaţii a căror spermă prezintă deficienţe au adesea probleme de sănătate de natură foarte variată. Volumul, concentraţia, numărul de spermatozoizi, motilitatea (capacitate de deplasare) sau morfologia sunt tot atâţia indici ai calităţii spermei şi, prin urmare, ai capacităţii de fecundare - indică...
Obezitatea se transmite prin spermă (studiu) Un studiu realizat recent de cercetători danezi arată că o creştere în greutate poate afecta ADN-ul prezent în spermă, iar schimbările genetice se pot transmite copilului, scrie metronews.fr.
Probleme de fertilitate – stil de viata Milioane de oameni sunt afectati de infertilitate, iar cauzele pot fi multiple. Un cuplu din zece are nevoie de peste un an pentru a concepe un copil, unul din douazeci de peste doi ani si unul din sase recurge la ajutorul medicului pentru infertilitate. Insa multe cupluri ar putea concepe fara...
Kilogramele în plus pot afecta memoria (studiu) Un nou studiu britanic sugerează faptul că, pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slabă decât cele cu greutate normală. Astfel, la necazurile provocate de kilogramele în plus - diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace - se adaugă şi efectele asupra memoriei episodice. Cercetarea...
Un adult din trei la nivel mondial este supraponderal sau obez (studiu) Un adult din trei la nivel mondial este supraponderal sau obez, respectiv 1,46 miliarde de persoane, a indicat vineri un think-thank britanic, care evidenţiază o explozie a acestui fenomen în ţările în curs de dezvoltare şi face apel la guverne să acţioneze, transmite AFP.
Una din patru femei supraponderale consideră că nu are nicio problemă de greutate Un sfert dintre femeile supraponderale consideră că nu au nicio problemă cu greutatea, arată un studiu. Îndeosebi tinerele mame riscă să ajungă obeze, dar refuză să recunoască faptul că au mai păstrat din kilogramele acumulate în timpul sarcinii, spun cercetătorii americani care au realizat studiul,...