Cele mai citite
 


Elveţia doreşte să revizuiască reducerile fiscale aplicate străinilor bogaţi
marţi, 5 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Francul în creştere a demonstrat atractivitatea Elveţiei ca refugiu în vremuri tulburi, însă planurile Bernei de a creşte impozitele pentru un anumit grup select de rezidenţi străini ar putea deteriora din atractivitatea ţării pentru cei ultra-bogaţi, scrie Financial Times în ediţia de duminică.
Asemenea Marii Britanii şi Belgiei, Elveţia a oferit, ani de zile, străinilor bogaţi, importante reduceri fiscale pentru a se stabili în Elveţia. Printre aceştia se numără sportivi cum ar fi vedeta de Formula Unu Michael Schumacher, vedete din domeniul muzical, cum ar fi Phil Collins şi Johnny Hallyday, dar şi antreprenori miliardari, inclusiv fondatorul Ikea Ingvar Kamprad.

Această situaţie a fost posibilă ca urmare a faptului că rezidenţii străini pot negocia nivelul forfetar cu cele mai multe dintre cele 26 de cantoane ale Elveţiei. În cadrul acestei scheme, care datează de la începutul anilor '60, un străin putea cădea de acord să plătească o anumită valoare stabilită a impozitului anual, indiferent de venituri, de obicei calculată pentru a reprezenta de cinci ori costurile anuale ale locuinţelor deţinute de respectivul străin. Singura condiţie era ca persoana în cauză să nu poată obţine venituri în Elveţia.

Aproape 5.500 de oameni beneficiază în prezent de astfel de negocieri, care colectează din taxe aproximativ 700 de milioane de franci elveţieni (aproximativ 826 de milioane de dolari). Marea majoritate trăiesc în partea vorbitoare de franceză din vestul Elveţiei şi în cantonul vorbitor de italiană Ticino.

Cu toate acestea, în ultimele 18 luni, printre mulţi elveţieni a început să îşi facă apariţia sentimentul că străinii ar trebui scutiţi de astfel de privilegii. În plus, politicienii de stânga au susţinut că astfel de negocieri sunt inechitabile din punct de vedere social şi sancţionează cetăţenii elveţieni. De asemenea, chiar şi partidele de dreapta şi de centru recunosc că termenii acestor negocieri pot fi prea generoşi.

Beneficiarii variază de la britanici din clasa de mijloc, care s-au retras în Elveţia, în anii '60 la oligarhii de azi. Cele mai recente cifre indică că impozitul mediu plătit de aceştia a fost de doar 123.000 de franci elveţieni pe an.

După luni de deliberare, Berna doreşte să crească impozitele pentru aplana criticile şi a-şi spori veniturile, iar ministrul de finanţe, Eveline Widmer-Schlumpf, susţine că o persoană trebuie să demonstreze un venit anual de cel puţin 400.000 de franci elveţieni pentru a beneficia de reducerea fiscală şi să plătească un impozit care să se ridice la de şapte ori costurile locuinţelor pe care le deţine, nu la de cinci ori.

Sugestia a fost bine primită, chiar dacă merge prea departe pentru unii şi nu suficient de departe pentru alţii. În 2009, cantonul Zurich, cel mai populat din Elveţia, a decis într-un rezultat surpriză la referendum să sprijine un plan de stînga care elimina astfel de oferte forfetare.

De atunci, ideea a fost preluată şi în alte regiuni vorbitoare de limbă germană. Prin contrast, renunţarea la aceste negocieri ale nivelului forfetar este respinsă în cantoanele vorbitoare de limbă franceză Vaud şi Valais, cele două cantoane ce găzduiesc aproape jumătate dintre beneficiari.

Ambele au fost printre primele cantoane care au adoptat sistemul, lăudat pentru creşterea veniturilor şi crearea de locuri de muncă. De asemenea, cele două cantoane sunt căutate de către străini, mai ales pentru că oferă unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Elveţia de-a lungul lacului Geneva şi unele dintre cele mai bune staţiuni de schi. AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Braşov: Centru de Recuperare pentru Copilul cu handicap, inaugurat la Brădet Unul dintre cele mai moderne Centre de Recuperare pentru Copilul cu handicap, aflat în incinta Centrului de Reabilitare Şcolară Brădet din Braşov, de care vor beneficia aproximativ 200 de copii şi tineri din zonă, a fost inaugurat miercuri, se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES de Direcţia...
Botoşani: Un fost centru de plasament, transformat într-un complex de locuinţe pentru medicii rezidenţi Botoşani, 11 ian/ Agerpres/- Un fost centru de plasament din municipiul Botoşani va fi transformat într-un complex de locuinţe pentru medicii tineri angajaţi de Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean (CJ), Gheorghe Sorescu...
Ministrul Liviu Marian Pop mediază conflictul de muncă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, s-a aflat vineri la Brăila pentru a media conflictul de muncă deschis de Sindicatul Judeţean Sanitas la Spitalul Judeţean de Urgenţă ca urmare a faptului că părţile nu au ajuns la o înţelegere privind încheierea contractului colectiv de muncă...
Iaşi: 4.000 de locuri de muncă în străinătate oferite la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Iaşi, 27 nov /Agerpres/ - Sute de persoane, medici, rezidenţi sau asistenţi medicali au venit, sâmbătă, la cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice organizat la Iaşi, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în clinici şi spitale din alte state europene printre...