Cele mai citite
 


Mai puţine avorturi, şi mai timpurii, la un an de la aplicarea legii întreruperii voluntare a sarcinii
marţi, 5 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Controversata lege pentru sănătatea sexuală şi reproductivă împlineşte marţi un an de la intrarea în vigoare, iar unul dintre punctele de bază, cel care permite întreruperea voluntară a sarcinii, fără explicaţii, până la a 14 săptămână, a pătruns în societate, consideră luni cotidianul El Pais. Într-o analiză extinsă, acesta explică faptul că se menţine tendinţa de scădere a numărului intervenţiilor şi că multe femei ajung la clinicile specializate chiar începând cu a cincea săptămână de sarcină.
În 2009, numărul întreruperilor voluntare de sarcină au scăzut cu 3,7%, pentru prima oară de când se culeg astfel de date. Tendinţa de scădere a continuat şi în 2010, potrivit datelor clinicilor private, unde are loc marea majoritate a acestor intervenţii. José Martínez Olmos, secretar general pentru sănătate, nu se bazează pe procente, dar apreciază de asemenea că tendinţa scăderii numărului avorturilor se menţine. 'Vânzarea fără reţetă a pilulei de a doua zi, programele de prevenire a sarcinilor nedorite şi sosirea de noi anticoncepţionale, subvenţionate, ajută la reducerea numărului acestor sarcini', spune el.

Legea - asupra căreia planează încă o decizie a Curţii Constituţionale, în faţa recursului prezentat de principala formaţiune de opoziţie, Partidul Popular - nu a depăşit însă diferenţele dintre diferitele comunităţi autonome spaniole, referitoare la informaţiile primite de femei, sistemele sanitare, ori disponibilitatea de acces la o intervenţie subvenţionată în regiunea de rezidenţă.

Luisa Torres, asistent social la Clínica Dator din Madrid, susţine că de când a intrat legea în vigoare, femeile iau decizia întreruperii sarcinii cu mult înainte. 'Niciodată nu au venit atât de devreme ca acum. Unele sosesc numai când văd că au o întârziere', explică ea, adăugând că unele femei vin atât de devreme la clinică şi pentru că nu ştiu că există opţiunea întreruperii sarcinii şi după a 14-a săptămână, în anumite condiţii, precum în legea anterioară.

Prevederile punctului cel mai controversat al legii, care permite minorelor de peste 16 ani să avorteze fără consimţământul părinţilor, putând să nici nu le comunice acest fapt, s-au aplicat fără probleme, arată cotidianul El Pais. Minorele care vin singure la clinici nu sunt cele mai multe, ci până la 20% din total.

Noua lege a avortului stabileşte că după a 22-a săptămână de sarcină, aceasta poate fi întreruptă doar după ce un comitet de experţi descoperă afecţiuni ale fătului, incompatibile cu viaţa, iar până la a 14-a săptămână de sarcină, femeia poate solicita avortul fără nicio explicaţie.AGERPRES/(Ruxandra Constantinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aproape jumătate dintre româncele fertile nu au beneficiat de o educaţie a reproducerii (sondaj) Un procent de 49% dintre româncele fertile afirmă că nu au beneficiat de vreo formă de educaţie sexuală sau a reproducerii, relevă un sondaj despre atitudini privind întreruperile sarcinilor nedorite în România, lansat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) miercuri, în cadrul unei conferinţe de...
În materie de avorturi, Marea Britanie ar trebui să studieze cazul României (director executiv BPAS) Femeile mor încă din cauza interdicţiei de a face avort, care ar trebui să fie considerată tot atât de perversă şi arhaică pe cât au fost şi restul politicilor lui Ceauşescu, apreciază Ann Furedi, director executiv al British Pregnancy Advisory Service /BPAS/, semnatara unui articol publicat miercuri...
Două din trei adolescente britanice însărcinate avortează Cifrele arată că două treimi din adolescentele britanice însărcinate avortează, iar rata celor care preferă să renunţe la sarcină, în loc s-o păstreze, a crescut cu o cincime în ultimii zece ani, informează Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie, citat de Daily Mail.
Intervenţie chirurgicală in utero, realizată în premieră O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, informează un comunicat de presă al Maternităţii Regina Maria.
IPP: Fondurile alocate de stat pentru contracepţie sunt insuficiente Fondurile alocate de statul român pentru programele de achiziţie de mijloace contraceptive sunt insuficiente şi neadecvat stabilite, relevă studiul naţional "Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România - Radiografie şi soluţii" realizat de Institutul pentru Politici Publice cu ocazia Zilei...
ŞTIINŢÃ: Intervenţie chirurgicală in utero în premieră în România O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, la Maternitatea Regina Maria, în martie 2012, după ce o femeie aflata în cea de-a 29-a săptămână de sarcină, la o ecografie de rutină, a aflat că bebeluşul ei este foarte bolnav. Medicul ei curant a sfătuit-o...