Cele mai citite
 


Moartea lui Jim Morrison rămâne un mister, chiar şi după 40 de ani
marţi, 5 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Stop cardiac, supradoză, complot CIA, înscenare? La 40 de ani de la moartea lui Jim Morrison, găsit fără viaţă pe 3 iulie 1971 în cada din locuinţa sa din Paris, împrejurările morţii cântăreţului rămân înconjurate de mister, scrie AFP.
Condamnat în Statele Unite pentru 'exhibare indecentă', cântăreţul grupului Doors s-a exilat la Paris în primăvara lui 1971. După ce s-a certat cu formaţia, a venit la Paris, pentru a se dedica poeziei. Dar starea de sănătate a fostului sex simbol, ajuns alcoolic şi obez, s-a deteriorat repede şi, pe 3 iulie, în zori, a fost găsit mort în cadă. Potrivit raportului poliţiei, el a murit din cauza unei crize cardiace, la 27 de ani.

În pofida antecedentelor lui Morrison, poliţia nu a cerut autopsia. Managerul grupului Doors, Bill Siddons, a venit imediat la Paris, însă sicriul fusese deja închis. Teza oficială este cea oferită de Pamela Courson, iubita cântăreţului, potrivit căreia cântăreţul ar fi murit noaptea, în casa lor. Însă tânăra a dat câteva versiuni diferite şi uneori incoerente, ca cea de patru ani mai târziu, în care moartea este atribuită unei supradoze.

Cântăreţul a fost înmormântat pe 7 iulie, la cimitirul Pere-Lachaise, în prezenţa a doar cinci persoane. Constituie şi astăzi un cult pentru amatorii de muzică rock, iar mormântul său este printre cele mai vizitate din Pere-Lachaise, unde sunt înmormântate multe celebrităţi, de la Chopin la Marcel Proust sau Oscar Wilde.

Vestea morţii sale n-a fost confirmată oficial decât după două zile. În cartea 'The Doors, povestea adevărată' a ziaristului Jean-Noel Ogouz, Bill Siddons arată că, acţionând astfel, anturajul lui Morrison a vrut să evite circul făcut cu ocazia morţii altor cântăreţi, ca Jimi Hendrix sau Janis Joplin. Însă există multe elemente care lasă loc speculaţiilor şi teoriilor asupra cauzelor reale ale morţii lui Morrison. În 1983, un ziarist britanic aduce în discuţie CIA, în cadrul unui vast complot care ar fi vizat să elimine personalităţile reprezentante ale contra-culturii. Alţii pomenesc de serviciile secrete franceze sau un complot sionist. Sunt teze mult dezbătute încă pe internet, la 40 de ani după decesul cântăreţului.

Ziaristul şi scriitorul Sam Bernett contestă şi el teza crizei cardiace, lăsând să se înţeleagă că idolul rock ar fi murit de o supradoză. Într-o carte apărută în 2007, Sam Bernett afirmă că Morrison n-ar fi murit în cadă, ci în toaleta unui club de noapte parizian de care se ocupa, Rock'n'Roll Circus. 'Jim Morrison era acolo, cu capul între genunchi şi braţele atârnând...Faţa îi era gri, ochii, închişi, avea sânge la nas, un strat de spumă albă în jurul gurii, uşor deschise, şi pe bărbie', scrie el în 'Jim Morrison, adevărul'. Potrivit scriitorului, un medic ar fi constatat moartea cântăreţului şi doi bărbaţi, de la care Morrison cumpărase droguri cu câteva minute înainte, l-ar fi cărat într-un taxi care l-a dus acasă. De teama scandalului, proprietarul clubului n-a anunţat poliţia.

Şi dacă, aşa cum se zvoneşte despre Elvis, Morrison ar fi încă în viaţă? Organistul grupului Doors, Ray Manzarek, a alimentat el însuşi această teorie. Vorbind despre o conversaţie pe care a avut-o cu cântăreţul cu un an înaintea morţii acestuia, el s-a întrebat, într-un interviu acordat unui tabloid britanic, dacă prietenul lui nu şi-a înscenat pur şi simplu moartea pentru a-şi reface viaţa incognito. Ray Manzarek va participa la un concert, la Paris, în memoria lui Jim Morrison, care coincide cu apariţia câtorva cărţi consacrate legendei rock, cu ocazia celei de-a 40a comemorări a morţii sale.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Starea de sănătate a lui Hillary Clinton, temă a campaniei electorale pentru Casa Albă Candidata democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, care va împlini în curând 69 de ani, se află sub presiune luni pentru a oferi explicaţii în legătură cu starea sa de sănătate şi cu incidentul de duminică ce a determinat echipa sa să dezvăluie că ea suferă de pneumonie, după două zile în care informaţia...
ALBUMUL CU AMINTIRI răsfoit de... Gabi ''Guriţă'' Nicolau (interviu) Este pasionat de muzică încă din copilărie, de când era elev. Ceva mai târziu, i-a intrat rockul în sânge şi acolo a rămas. S-a poziţionat încă din anii '90 în topul celor mai bune voci rock româneşti şi a reuşit să se menţină aşa indiferent în ce formulă a cântat - Voltaj, Krypton, Quartz, Direcţia...
INTERVIU Jacques Séguéla: Publicitatea este o meserie a iubirii, nu o meserie a banilor Jacques Séguéla, cunoscut drept guru-ul publicităţii franceze, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că publicitatea nu este o meserie care are drept scop banii, ci este un domeniu al iubirii şi pasiunii pentru creativitate.
Whitney Houston: medicii legişti evocă o supradoză de droguri Starul pop american Whitney Houston ar fi decedat după ce a înghiţit un cocteil de droguri şi alcool, au afirmat medicii legişti din Los Angeles în raportul lor final, precizând că în camera ei a fost descoperită cocaină.
O partidă de sex "memorabilă" poate duce la pierderea completă a memoriei pe termen scurt <p>O femeie în vârstă de 54 de ani s-a prezentat alături de soţul ei la Spitalul Universitar din Georgetown spunându-le doctorilor că nu-şi poate aminti nimic din ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore. De asemenea, memoria ei mai recentă era destul de neclară. Un singur lucru şi-l amintea...
Alba: Insecticid veterinar, în loc de suspensie pentru tratarea febrei, administrat unor surori Părinţii a două fetiţe de 4 şi 5 ani din Baia de Arieş sunt anchetaţi de poliţişti pentru rele tratamente aplicate minorului după ce le-au administrat acestora insecticid pentru uz veterinar în loc de suspensie pentru tratarea febrei, a anunţat marţi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba.