Cele mai citite
 


Vasile Astărăstoae: Salariul este numai unul dintre argumentele care determină migraţia medicilor
marţi, 5 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Salariul este numai unul dintre argumentele care determină ca migraţia medicilor să devină un exod, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
"Am ajuns în situaţia periculoasă ca din 2007 şi până în prezent să avem peste 9.000 de medici care au plecat, nu mă refer la cei care au solicitat adeverinţe pentru conformitate şi al căror număr este mai mare. Din rezidenţiat pe piaţa muncii sunt aproximativ 7.000, deja avem un deficit de medici. Pentru fiecare medic care a plecat, statul român a cheltuit 8.000 de lei pe an, pentru şase ani, şi 21.000 de lei pe an la rezidenţiat, iar rezidenţiatul este minimum trei ani. Am produs pentru Europa şi nu am primit nimic în schimb", a explicat preşedintele CMR.
Colegiul a semnalat acest pericol încă din 2007, dar din nefericire decidenţii nu au înţeles, a subliniat prof. dr. Astărăstoae.
În ceea ce priveşte cauzele, el a menţionat că sunt trei studii sociologice plătite de CMR, care au evidenţiat că pe primul loc nu este venitul obţinut, ci nerealizarea carierei profesionale, care ţine de faptul că o parte dintre medici nu-şi poate planifica evoluţia.
"Noi am dovedit că alocarea de resurse guvernamentale nu se face pe criterii stabilite. Nu se explică, de exemplu, că în regiunea Bucureşti -Ilfov, ca număr de aparate radiologice la un milion de locuitori din fonduri bugetare nu private este de 17,2 şi în regiunea de dezvoltare sud, deci aproape de Bucureşti, este de 0,4 aparate radiologice la un milion de locuitori, de fapt este un singur aparat pentru o regiune care are două milioane şi ceva de locuitori. Un medic radiolog care nimereşte în acea zonă şi care nu are niciun aparat nu mai este competitiv", a arătat prof. Astărăstoae.
El spune că al doilea motiv pentru care medicii pleacă sunt veniturile.
"Când tai 35% din veniturile medicilor care nu sunt bugetari a fost iarăşi un îndemn de a pleca. Este iraţională o astfel de politică", a afirmat preşedintele CMR.
Un al treilea motiv care îi determină pe medici să plece este, potrivit acestuia, poziţia socială în România.
"Nicăieri nu sunt asemenea campanii de denigrare a medicilor. De altfel, Consiliul Europei are o rezoluţie cu privire la siguranţa pacientului în care se spune foarte clar să nu fie blamaţi medicii pentru că şi în medicină se poate greşi. Rezoluţia se încheie cu următorul îndemn: 'protejaţi pacientul şi asiguraţi siguranţa, despăgubiţi pacientul pentru prejudiciu şi nu blamaţi medicii"', a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoae: Salariul este numai unul din argumentele care determină migraţia medicilor Salariul este numai unul din argumentele care determină ca migraţia medicilor să devină un exod, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Vasile Astărăstoae: Am îndoieli că va exista voinţă politică privind modificarea radicală a sistemului de sănătate Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a afirmat, joi, în cadrul unei dezbateri, că are mari îndoieli că va exista voinţă politică şi susţinere pentru modificarea "radicală" a filozofiei noii legi a sănătăţii.
Preşedintele CMR,Vasile Astărăstoae: Medicii pleacă să lucreze în străinătate pentru că nu mai suportă atmosfera din România Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la Constanţa, că 11.200 de medici români figurau la data de 1 ianuarie 2012 că lucrează în ţările dezvoltate ale OECD, iar în următoarele trei luni alţi 1.014 medici au plecat în străinătate, în primul rând ''pentru...
Vasile Astărăstoae: Protestele anunţate pentru luna septembrie vor contiuna Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că protestele personalului medical anunţate pentru luna septembrie vor continua, iar luni la ora 11,00 vor fi realizate pichetări în faţa Ministrului Finanţelor şi Ministerului Sănătăţii...
Seful Colegiului Medicilor: De când am intrat în UE, au plecat peste 13.900 de medici specialişti Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a atras atenţia marţi, la conferinţa "Health Forum - Finanţarea sistemului de sănătate 2013", în legătură cu fenomenul îngrijorător al plecării din ţară a medicilor.