Cele mai citite
 


Islandezii vor putea să fumeze doar pe bază de reţetă de la medic
miercuri, 6 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O iniţiativă legislativă ce se bucură de sprijin larg în parlament ar putea elimina complet ţigările din mica insulă islandeză, potrivit publicaţiei Der Standard.
În 2008, islandezii şi muncitorii veniţi din Europa de Răsărit părăseau în masă insula în contextul crizei economice globale care depreciase semnificativ coroana islandeză, iar şomajul începuse să ia avânt. Având în vedere că populaţia Islandei numără doar 318.000 de locuitori, un astfel de exod în masă nu putea să nu îngrijoreze autorităţile.

De aceea, se pare, acestea au început să acorde o atenţie specială sănătăţii rezidenţilor rămaşi pe insulă, în primul rând prin diminuarea numărului de decese premature din cauza fumatului. Conform noului proiect de lege, ţigările urmează să dispară de pe rafturile tuturor supermarketurilor, fără excepţie, din magazinele de pe lângă staţiile de benzină, chioşcuri şi magazinele duty-free. Viciul fumatului ar putea să fie echivalat cu dependenţa de droguri, iar fumătorii ar putea să fie obligaţi să facă vizite regulate la medic.

Astfel, prin consiliere şi un tratament adecvat împotriva dependenţei de nicotină, pacientul va fi determinat în cele din urmă să renunţe la fumat. Dacă nici aceste măsuri nu vor ajuta, atunci, potrivit noii legi, fumătorii vor avea nevoie de reţetă specială de la medic pentru a-şi cumpăra ţigări.

În acest caz, poziţia geografică izolată a Islandei prezintă un avantaj, deoarece fumătorii nu vor putea să-şi cumpere ţigări pe continent, fără a face un drum lung şi costisitor.

Iniţiativa îi aparţine fostului ministru al sănătăţii, dna Siv Fridleifsdóttir, care este susţinută de membrii tuturor celor cinci partide parlamentare din Islanda, ţară ce a repurtat deja unele succese în combaterea fumatului. Dacă în 1991, circa 30 % dintre islandezi fumau în mod regulat, în prezent procentul acestora a scăzut la 15%. Unii dintre ei au fost forţaţi să renunţe la acest viciu din cauza impozitelor mari pe tutun şi a veniturile reduse semnificativ ca urmare a crizei financiare.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 70.000 de persoane, beneficiare ale Programului Stop Fumat Peste 70.000 de persoane care şi-au dorit să renunţe la tutun au beneficiat de consiliere şi tratament gratuit în cadrul programului Stop Fumat, în cei 5 ani în care acesta s-a derulat.
Proiect de lege pentru stimularea natalităţii, depus la Parlament Deputatul social-democrat Tamara Ciofu a depus marţi la Parlament o iniţiativă legislativă pentru stimularea natalităţii, care oferă posibilitatea unităţilor administrativ-teritoriale să acorde părinţilor o indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, pe lângă cea asigurată...
Vlad Voiculescu: O treime dintre tinerii de 15-16 ani au fumat cel puţin o dată în ultimele 30 de zile Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut un apel, luni, către parlamentari, cerându-le să dea dovadă de responsabilitate şi să oprească "schilodirea legii anti-fumat", în condiţiile în care studiile relevă că unul din trei tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, adică 200.000 de copii, au...
Vaslui: DSP a demarat campania 'Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!' Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog şi mai multe cabinete ale medicilor de familie a demarat vineri Campania 'Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!', care se va desfăşura până la sfârşitul...
Consumul de acizi graşi Omega 3 'reduce semnificativ' dependenţa de nicotină (studiu) Consumul de acizi graşi Omega 3 "reduce semnificativ" dependenţa de nicotină şi numărul de ţigări fumate zilnic, potrivit unui studiu elaborat la Universitatea israeliană din Haifa, publicat luni, informează EFE.
Tulburarile alimentare si dependenta Studiile indica faptul ca dependenta de droguri si alcool coexista de multe ori cu tulburarile alimentare. Un studiu efectuat in Statele Unite arata ca intre 30% si 50% dintre indivizii bulimici si 12% – 18% dintre cei anorexici sunt dependenti de alcool sau droguri ilegale, fata de 9% din populatia...