Cele mai citite
 


Mark Gitenstein: Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile - priorităţile SUA în România
miercuri, 6 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile în România sunt priorităţi ale SUA pentru că acestea fac din România un aliat strategic şi un partener comercial de încredere şi stabil şi de aceea sunt aceste reforme foarte importante pentru preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Barack Obama, a declarat ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, în discursul susţinut luni seara la recepţia organizată cu ocazia Zilei Independenţei.
"Anul trecut vorbeam de la acest pupitru despre aceste valori comune şi despre îngrijorarea mea cu privire la un anumit pesimism, uneori chiar cinism legat de perspectivele de schimbare şi reformă în România. Am spus că această mentalitate este concentrată în expresia 'Asta e viaţa...'. De la acest pupitru am comparat atitudinea "Asta e viaţa..." cu atitudinea "Da, putem!", promovată de Barack Obama. Sunt încântat că în ultimul an am aflat despre existenţa multor români care întruchipează această atitudine plină de speranţă", a spus ambasadorul Gitenstein, care şi-a dedicat discursul său evocării unor şapte români din mediul guvernamental şi societatea civilă care prin acţiunile lor au dovedit că au încredere în sloganul "Da, putem!".
Cei şapte menţionaţi de ambasadorul SUA sunt Anamari Hâncu şi Liana Buzea care au organizat campania socială de curăţare a gunoaielor "Let's Do It, Romania", Laura Ştefan, coordonatoarea programelor anticorupţie din cadrul Societăţii Academice Române, Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, sergentul major Laurenţiu Şerban care şi-a pierdut un picior în luptele din Afganistan, Marcelus Suciu, patronul unui lanţ de restaurante de succes şi sponsorul unor proiecte sociale cum ar fi închirierea ecologică de biciclete în Cluj şi dedicate copiilor grav bolnavi şi nevăzători, Anca Harasim, directorul executiv al Camerei de Comerţ Americane din Bucureşti.
"Sunt atât de optimist în privinţa acestei ţări pentru că există mii de alţi oameni precum aceştia şase, iar ei nu se vor lăsa învinşi de cinismul şi inerţia celor care se împotrivesc schimbării. Revoluţionarii americani şi români şi-au jertfit vieţile pentru ca noi să ne putem bucura de binecuvântările libertăţii. Tot ce putem face este să le cinstim sacrificiul fiind optimişti şi hotărâţi", a spus Gitenstein.
De asemenea, ambasadorul SUA i-a comparat pe aceşti şapte români cu senatorul american de Hawaii, Daniel Inouye, al treilea în linia de succesiune pentru funcţia de Preşedinte al SUA, cea mai înaltă poziţie obţinută vreodată de un american de origine asiatică şi care în tinereţea sa, în 1954, a participat la revoluţia paşnică din Hawaii care a înlăturat regimul de fier al oligarhiei proprietarilor de plantaţii. "Mentorul meu, vicepreşedintele Joe Biden, l-a descris pe Inouye drept un amestec de 'curaj, integritate şi eficienţă'. Am mari speranţe că aceşti şase români model vor avea propriile realizări la fel de mari precum cele ale senatorului Inouye, fiindcă, fără îndoială, ei întruchipează aceste calităţi", a mai spus ambasadorul Gitenstein.
La evenimentul organizat la reşedinţa ambasadorului SUA au mai participat premierul Emil Boc, preşedintele Senatului Mircea Geoană, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Educaţiei Daniel Funeriu, ministrul Economiei, Ion Ariton, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, principesa Margareta şi principele Radu, alte personalităţi ale vieţii publice şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. Recepţia a fost dedicată statului Hawai, invitaţilor punându-li-se la intrare pe umeri ghirlande de flori, în grădina reşedinţei ambasadorului fiind amenajat un vulcan artificial, iar o tânără hawaiană a interpretat dansul tradiţional Hula Hula.

****
Potrivit prezentării făcute de ambasadorul SUA, Anamaria Hâncu şi Liana Buzea au lucrat la campania socială "Let's Do It, Romania!" al cărei scop a fost curăţarea României la propriu. Folosind Facebook şi Twitter, în septembrie 2010, aceste două tinere au mobilizat 200.000 de voluntari care şi-au petrecut o zi curăţând gunoaie în România. Ele au dovedit că scepticii s-au înşelat.
Laura Ştefan este coordonatoarea programelor anticorupţie din cadrul Societăţii Academice Române şi militează pentru reformă judiciară şi bune practici de guvernare. A elaborat şi a susţinut legislaţia anticorupţie şi a lucrat împreună cu instituţii internaţionale şi ale UE în calitate de expert. În ciuda numeroaselor oportunităţi de a lucra în străinătate, a rămas aici, pentru a lupta împotriva corupţiei şi a oferi un viitor mai luminos românilor.
Raed Arafat este subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. El a înfiinţat numărul unic de urgenţă pentru probleme medicale. De asemenea, a susţinut ideea ca serviciilor de urgenţă să li se permită să acorde îngrijiri medicale victimelor. Eforturile sale au asigurat modernizarea serviciilor de urgenţă şi salvarea a nenumărate vieţi în România, graţie unei atitudini încrezătoare şi dorinţei de schimbare.
Sergentul major Laurenţiu Şerban a trecut peste pierderea unui picior în luptele din Afganistan şi a declarat: "Ce nu te omoară, te face mai puternic". După ce s-a întors din misiunea îndeplinită alături de camarazii săi, soldaţi şi aliaţi NATO, Şerban a început să ofere consiliere altor persoane care i-au pierdut pe cei dragi sau militarilor care au fost răniţi. Povestea sa a fost prezentată de Discovery şi inspiră oameni pe care el nu îi cunoaşte.
Sergentul major Laurenţiu Şerban a trecut peste pierderea unui picior în luptele din Afganistan şi a declarat: 'Ce nu te omoară, te face mai puternic!'. După ce s-a întors din misiunea în care a fost rănit, el a început să ofere consiliere altor persoane care i-au pierdut pe cei dragi sau militarilor care au fost răniţi. Povestea sa a fost prezentată de canalul Discovery şi inspiră oameni pe care el nu îi cunoaşte.
Marcelus Suciu a revenit în România după ani petrecuţi în SUA şi a adus cu el o serie de inovaţii în materie de afaceri, programe guvernamentale şi fundaţii caritabile. El este nu doar patronul unui lanţ de restaurante de succes, ci şi partener într-un program ecologic de închiriere de biciclete în Cluj şi promovează activ importanţa rolului fundaţiilor caritabile private în rezolvarea problemelor sociale ale copiilor grav bolnavi şi ale nevăzătorilor.
Anca Harasim este director executiv al Camerei de Comerţ Americane din Bucureşti. Susţinând companiile şi investitorii în discuţiile cu oficialităţile române ajută companiile americane să angajeze mii de români. De asemenea, ea promovează transparenţa şi previzibilitatea mediului de afaceri. Atitudinea 'Da, se poate!' şi energia pe care o investeşte pentru a obţine rezultate o transformă într-un model pentru oamenii de afaceri. AGERPRES / (A-Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ambasadorul M. Gitenstein: Companiile americane sunt preocupate mai ales de corupţie în privinţa deciziilor şi licitaţiilor ministeriale Cele mai mari preocupări ale companiilor americane referitoare la corupţia din România sunt legate în special de decizii şi licitaţii ministeriale, existând sentimentul că acestea sunt câştigate de competitori care au făcut lucruri nepotrivite, a declarat, luni, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
Europa de Est trebuie să fie atentă la avertismentul trimis de România Europa de Est trebuie să ia aminte la ''canarul din mină'' din România, afirmă Cornel Ban, director adjunct al departamentului pentru studii de dezvoltare din cadrul Institutului Watson al Universitatii Brown din SUA, într-o scrisoare de răspuns la un articol publicat de Financial Times /FT/.
UPDATE Premierul Emil Boc: Raed Arafat revine la Ministerul Sănătăţii ca subsecretar de stat Dr. Raed Arafat va reveni în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), a anunţat marţi premierul Emil Boc.
Raed Arafat (biografie) Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretul pentru numirea doctorului Raed Arafat în funcţia de ministru al Sănătăţii.