Cele mai citite
 


Ministerul Sănătaţii a modificat regulile privind tratarea bolnavilor în străinatate
miercuri, 6 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trimiterea pacienţilor în străinătate pentru tratament se va realiza după o procedură simplificată, potrivit modificărilor aduse de Ministerul Sănătaţii legislaţiei privind tratamentul în străinătate al bolnavilor care prezintă afecţiuni deosebit de grave şi care nu pot fi tratate în ţară.
Modificarea legislaţiei a fost făcută în urma demersurilor Asociaţiei 'Salvează Vieţi', împreună cu Andreea Marin Bănică, se arată într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES.
Noul Ordin 1011/2011 consfinţeşte în condiţii noi, mult mai aproape de nevoile pacientului, dreptul bolnavilor în stare gravă din România care nu mai găsesc soluţie medicală în timp util în România.
Este vorba de boli grave care nu intră în pachetul de bază acoperit de formularul E112, acesta din urmă oferind fonduri din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate.
Ordinul 1011/2011 acordă acum şi facilităţi care să uşureze drumul acestor dosare, dar şi posibilitatea ca pacientul să corespondeze el însuşi cu clinicile desemnate de către Comisia Medicală, ajutând rapiditatea demersului.
Înainte, doar funcţionarii Direcţiei de Sănătate Publică puteau face acest lucru, iar unii dintre ei întârziau mult dosarele.
Modificările pe care Asociaţia 'Salvează Vieţi' şi Andreea Marin Bănică le-au solicitat şi obţinut vizează introducerea unor termene clare pentru fiecare dintre paşii ce trebuie parcurşi pentru aprobarea dosarelor bolnavilor care au nevoie de tratamente în străinătate. Aceste termene nu existau şi aprobarea fondurilor depindea doar de bunăvoinţa sau competenţa funcţionarilor publici.
O altă modificare priveşte introducerea în lege a posibilităţii ca pacientul să poată alege dacă el sau Direcţia de Sănătate Publică va purta corespondenţa cu clinicile indicate de Comisie (acest lucru se întâmplă în cazul formularului E112, unde pacientul poartă corespondenţa cu clinica). Până acum, Direcţiile de Sănătate Publică erau singurele care aveau dreptul de a coresponda cu clinicile. Dosarele se blocau în Direcţii uneori şi peste 2 ani de zile de la depunerea lor de către pacient.
De asemenea, s-a introdus în lege aprobarea dosarului pe baza a două oferte de preţ, dacă într-un termen legal nu au fost primite 3 oferte de preţ este o altă modificare.
Alte modificări se referă la criteriul prin care pot fi prioritizate dosarele să fie cel al urgenţei medicale, introducerea unui formular standard clar, uşor de completat şi de înţeles, pentru cererile de ofertă făcute de Direcţiile de Sănătate Publică către clinicile din străinatate, transparentizarea procedurii de acordare a tratamentelor în străinătate prin instituirea unei raportări publice (pe site-urile Direcţiilor de Sănătate Publică) asupra situaţiilor dosarelor de plecare la tratament în străinătate. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS a modificat legislaţia privind tratamentul în străinătate al bolnavilor Ministerul Sănătăţii (MS) a modificat legislaţia privind tratamentul în străinătate al bolnavilor care prezintă afecţiuni deosebit de grave şi care nu pot fi tratate în ţară, fiind stabilite termene clare pentru fiecare etapă a procedurii privind trimiterea unor categorii de bolnavi la tratamente în...
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
Suceava: Servicii medicale în străinătate de peste 7,5 milioane lei decontate în 2015 de CJAS Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a decontat, în cursul anului trecut, peste 7,2 milioane lei pentru servicii medicale oferite asiguraţilor în state ale Uniunii Europene, a declarat joi, într-o confeinţă de presă, directorul instituţiei, Cristian Bleorţu.
Guvernul a adoptat o ordonanţă care permite decontarea integrală a tratamentului în străinătate al răniţilor de la Colectiv Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind plata tratamentului în străinătate al răniţilor în incendiul de la Colectiv, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, precizând că este prevăzută o sumă "modică" estimată la 90.000 euro pe pacient, dar se permite utilizarea unor fonduri...
Asociaţia 'Salvează Vieţi' solicită modificarea ordinului privind tratamentele în străinătate Asociaţia 'Salvează Vieţi' consideră că modificările făcute de Ministerul Sănătăţii la Ordinul 50/2004 privind tratamentele în străinătate are încă elemente discriminatorii.
Peste o treime dintre românii care cumpără vacanţe în străinătate nu fac asigurare storno; 80% au asigurări de sănătate(studiu) Peste o treime dintre românii care cumpără vacanţe în străinătate (35%) nu îşi fac asigurare storno, riscând astfel să nu îşi recupereze banii dacă nu mai pot merge în concediu din cauza unor probleme personale, se arată într-un studiu realizat de o agenţie de turism online, remis miercuri AGERPRES.