Cele mai citite
 


Metode de corectie a viciilor de refractie
miercuri, 6 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oftalmologie
 

 

 

 

Viciile de refractie (miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia) afecteaza peste 50% din populatia tarii, fiind cel mai frecvent motiv al populatiei pentru a apela la un consult de specialitate  oftalmologic. 

 

Aceste vicii de refracţie produc scăderea acuităţii vizuale (a clarităţii vederii) la distanţă, la apropiere sau în ambele situaţii, cu impact negativ în plan professional sau chiar social. Pacienţii cu vicii de refracţie necorectate prezintă dificultăţi legate de instruirea şcolară sau de activitatea profesională. Metodele de corectie a acestora sunt multiple si depind de particularitatea viciilor de refracţie, de ocupaţia pacientului, de dorintele pacientului si, nu in ultimul rand, de arsenalul terapeutic care la ora actuala ne sta la dispozitie.
 
Miopia este viciul de refractie in care imaginea, datorita unui ax ocular prea lung sau a unei curburi exagerate a corneei, se formeaza inaintea retinei, pacientul nevazand clar la distanta.
 
Hipermetropia este viciul de refractie in care imaginea, datorita unui ax anteroposterior ocular prea scurt, se formeaza inapoia retinei. Pacienţii adulţi au dificultăţi atât la distanta, cât şi şi la apropiere , iar cei tineri prezintă dificultăţi în special la citit.
 
Astigmatismul este un viciu de refracţie mai complex, în care curbura corneei este neregulata, imaginea care se formează fiind neclara, distorsionata. Presbiopia survine in jurul varstei de 45 ani, pe masura ce cristalinul devine incapabil de a-si modifica  puterea de refractie pentru a vedea clar  aproape.
 
Metoda cea mai comuna si bine cunoscuta de corectie a viciilor de refractie o reprezinta corectia cu lentile aeriene, adica prin ochelari. Dupa un consult oftalmologic, se stabileste viciul de refractie al pacientului si se corecteaza pana cand se obtine vederea optima. Pacientul este instiintat de beneficiile portului de ochelari cu lentile bifocale sau progresive, in raport cu portul a doua perechi de ochelari, pentru corectia vederii la distanta, respectiv a celei de apropiere. Lentilele pot avea diverse îmbunătăţiri, cum ar fi tratamentul antireflex – care îmbunătăţeşte calitatea vederii şi reduce oboseala oculara (mai ales la calculator, televizor, conducerea automobilelor) sau pot prezenta proprietăţi heliomatice. Pacienţii nu pot desfăşura anumite activităţi sportive sau de recreere.
 
O alta metoda de corectie a viciilor de refractie o reprezinta portul lentilelor de contact. De mentionat este faptul că, fiecare viitor purtător de lentile de contact este unic şi trebuie să se ţină cont de parametrii lentilei de contact, de istoricul viitorului purtător (vârsta, stilul de viaţă, ocupaţia), de anumiţi factori locali (curbura corneei, anatomia pleoapelor, filmul lacrimal) şi de complianţa purtătorului. Metoda corectiei cu lentile de contact permite o buna practicare la diverselor activitati sportive. Lentilele de contact sunt contraindicate pacienţilor care îşi desfăşoară activitatea într-un mediu mai murdar sau cu intemperii. 
 
Metodele chirurgicale de corecţie a viciilor dr refracţie sunt diverse şi oferă posibilitatea de a renunţa la portul ochelarilor. Aceste metode modifică anumiţi parametri optici ai ochiului. Aceste metode sunt posibile datorită progreselor tehnice, care au permis elaborarea unor procedee de corectare a viciilor de refracţie cu o precizie ridicată. Una din metode este terapia cu laser excimer, care modifică razele de curbură ale corneei, pentru a permite focalizarea corectă a imaginii la nivelul retinei. Acest procedeu permite corectarea hipermetropiei de până la + 5 dioptrii şi a miopiei până la -9 dioptrii. Unul din factorii care limitează performanţele metodei  este grosimea corneei. 
 
O altă metodă chirurgicală de corecţie a viciilor de refracţie este chirurgia refractiva cristaliniana - metoda care elimina una sau mai multe vicii de refractie simultan, prin inlocuirea cristalinului cu un implant de cristalin artificial. Beneficiind de un procedeu chirurgical   constant imbunatatit in ultimii ani şi de de progresele mari obţinute în elaborarea de lentile intraoculare performante, chirurgia refractiva cristaliniana a putut ajunge la standarde de maxima siguranta si eficacitate intr-un timp record, beneficiind de cele mai bune rezultate si avantaje. Metoda se adresează corectiei miopiei, hipermetropiei, astigmatismului, presbiopiei cu implante de cristalin foldabile monofocale (eliminand portul de ochelari pentru vederea la distanta), multifocale (eliminand necesitatea portului de ochelari, ameliorand atat vederea la distanta cat si la aproape), sau torice (ameliorand atat miopia sau hipermetropia, cat si astigmatismul simultan, facand posibila renuntarea la portul de ochelari). Această metodă nu este limitată de grosimea corneei şi se pot corecta şi vicii de refracţie cu valori mari  – hipermetropii de peste +6 dioptrii, miopii de peste -9 dioptrii şi astigmatisme mari , chiar şi de peste 4 dioptrii.
 
Fie ca au un viciu de refractie mic sau unul cu puternic impact socio-profesional, pacientii pot opta, la sfatul medicului specialist, pentru una din metodele  enumerate, tinand cont de preferintele, asteptarile si de particularitatea fiecarui caz.  
 
 
Dr. Macarie Sorin 
Medic primar oftalmologie
Medcenter Cluj-Napoca
0264 592 854

www.medcenter.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sibiu: Miopia, tema principală a congresului naţional al medicilor oftalmologi Specialişti oftalmologi din România, Italia, Elveţia, Israel, Ungaria şi Ucraina vor discuta începând de vineri, la Sibiu, despre miopie, în cadrul Congresului anual al Societăţii Române de Lentile de Contact şi al Societăţii Române de Cornee şi Suprafaţă Oculară, conform unui comunicat remis joi, AGERPRES...
Metode moderne pentru a scapa de ochelari - Chirurgia laser (PRK) Cea mai moderna metoda de a scapa definitiv de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractiva (operatie cu laser). Prin aceasta procedura se corecteaza viciile de refractie ale ochiului: miopia de pana la -7 D, hipermetropia de pana la + 4 dioptrii si astigmatismul de 3D. Pentru a...
Sfatul preşedintelui specialiştilor oftalmologi: Părinţii să îşi ţină copiii departe de telefoane, tablete şi televizoare Tot mai mulţi copii, mai ales mici, cu vârsta de până în doi ani, sunt diagnosticaţi cu miopie, motiv pentru care părinţii trebuie să îi ţină cât mai departe de telefoane, tablete şi ecranele televizoarelor, a precizat vineri, pentru AGERPRES, dr. Adriana Stănilă, preşedintele Societăţii Române de Lentile...
Dr. Ovidiu Muşat: Există contraindicaţii de folosire a chirurgiei refractive în cazul unor pacienţii Problemele de vedere pot fi eliminate cu ajutorul chirurgiei refractive însă nu toţi pacienţii pot beneficia de aceste intervenţii, existând contraindicaţii precum vârsta sub 20 de ani, valoarea nestabilizată a dioptriei în ultimii doi ani, boli precum diabetul, glaucomul, sindromul de ochi uscat, dar...
Miopia nu poate fi tratată, nu poate fi prevenită, însă poate fi stopată! Miopia este o afecţiune a vederii, care se caracterizează prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele ce sunt situate la o distanță mare. Schimbările de vedere se dezvoltă treptat şi se înrăutaţesc gradat. În cele mai multe cazuri miopia este ereditară, iar dacă nu este moştenită...
Cum iti poti corecta vederea in doar doua zile, fara operatie laser Miopia, hipermetropia si strabismul pot fi vindecate cu ajutorul acestei metode noninvazive Trainerul danez Leo Angart vine la Bucuresti la finalul acestei luni pentru a prezenta o metoda noninvaziva de a renunta complet la ochelari. Metoda prezentata in cadrul programului Vision Training l-a...