Cele mai citite
 


A murit artistul american Cy Twombly
joi, 7 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Artistul american Cy Twombly, 83 de ani, unul dintre marii pictori abstracţi ai secolului al XX-lea, a murit marţi într-un spital din Roma, a anunţat directorul colecţiei Lambert din Avignon (sudul Franţei), Eric Mezil, citat de AFP.
Internat în spital acum câteva zile, pictorul, care trăia în Italia, suferea de mai mulţi ani de cancer, potrivit lui Mezil.

La jumătatea lunii iunie s-a deschis o expoziţie consacrată fotografiilor sale la sediul colecţiei lui Yvon Lambert, primul proprietar de galerie al artistului american din Europa. Cy Twombly, căruia nu-i plăceau deloc interviurile, urma să vină în septembrie la Avignon să vadă expoziţia, intitulată 'Timpul regăsit, Cy Twombly fotograf şi artişti invitaţi'.

Artistul se stabilise în Italia acum 50 de ani şi locuia la Gaeta, oraş de coastă între Roma şi Napoli. 'A vrut să fie îngropat la Roma, oraş pe care-l iubeşte de 50 de ani', a declarat Eric Mezil AFP.

Celebru pentru creaţiile sale graffiti, Edwin Parker Twombly (sau Cy, cum îi spunea tatăl său) a dobândit recunoaşterea internaţională în 1994, când Muzeul de Artă Modernă din New York a organizat o retrospectivă a picturilor sale, al căror preţ nu încetează să crească. El este celebru şi în Europa, mai ales în Franţa, unde a realizat anul trecut, la Luvru, un imens plafon albastru mediteranean, înconjurat de cercuri colorate, într-o sală cu bronzuri greceşti şi romane, aflată într-una din cele mai vechi aripi ale muzeului.

Marţi seară, ministrul francez al Culturii, Frederic Mitterand, a adus un omagiu acestui artist 'nici figurativ, nici abstract, cu pus şi simplu genial'. 'În picturile, desenele şi sculpturile sale, Cy Twombly a stat mereu departe de toate marile contradicţii care au tulburat scena artistică din secolul al XX-lea. Modern, n-a avut totuşi niciun discurs de ruptură cu tradiţia', a spus ministrul într-un comunicat.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Expoziţie cu desene realizate de copii bolnavi de cancer, leucemie sau anemii grave, la Senat Senatorii din Comisia pentru egalitate de şanse vor organiza, în parteneriat cu Asociaţia PAVEL, asociaţie a părinţilor cu copii bolnavi de cancer, leucemii şi anemii grave, o expoziţie cu desene ale copiilor aflaţi sub tratament oncologic în Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic "Prof. Al...
Italia va elibera permisul de şedere pentru străini pe baza unui punctaj Roma, 28 iul - Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Consiliul italian de miniştri a aprobat joi decretul numit "acordul de integrare între străin şi stat" care prevede eliberarea unui permis de şedere pe termen lung numai dacă solicitantul reuşeşte să adune 30 de puncte în decurs de doi ani...
Caraş-Severin: Expoziţie dedicată marcării a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial Pentru a marca împlinirea a o sută de ani de la începerea Primului Război Mondial, joi, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, a avut loc vernisajul expoziţiei 'Europa în flăcări'.
Italia va deschide un spital şi va trimite 300 de medici şi militari în Libia Italia va deschide un spital militar şi va trimite 300 de medici, asistente medicale şi militari în Libia la solicitarea guvernului libian recunoscut de Naţiunile Unite, a declarat luni o sursă guvernamentală, relatează Reuters.
(Corespondenţă) Concert de binefacere la Roma pentru copiii români bolnavi de cancer Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Miercuri seara, prestigioasa orchestră a Academiei de muzică 'Santa Cecilia' din Roma va susţine un concert de binefacere în memoria profesoarei Loredana Battaglia. Încasările vor fi donate copiilor bolnavi de cancer din Iaşi pentru a continua activităţile...
Italia deţine recordul de operaţii cezariene din Europa Roma, 31 aug /Agerpres/ - În Italia se fac prea multe operaţii cezariene. Medicii se tem de eventuale cereri de despăgubire, consideră că spitalele lor sunt organizate prost sau nu se simt suficient de competenţi pentru a înfrunta naşterea naturală, informează La Repubblica în ediţia de marţi.