Cele mai citite
 


Centrul de dializă din cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost reabilitat
joi, 7 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Departamentul de dializă pentru adulţi şi copii din Institutul Clinic Fundeni a fost reabilitat, aici tratându-se anual 25 de adulţi şi 25 de copii prin procedee de hemodializă şi dializă peritoneală.
Profesor dr.Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă şi Nefrologie, în cadrul căruia se află şi departamentul de dializă, a subliniat că centrul are o adevărată tradiţie în nefrologie, preocupări în acest sens existând încă de la înfiinţarea clinicii. Acesta a adăugat că aici se efectuează toate tipurile de proceduri nefrologice în regim de urgenţă, respectiv proceduri de substituţie renală destinate pacienţilor cu insuficienţă renală acută (hemodializă continuă venoasă, hemodiafiltrare continuă venoasă, dializă peritoneală automată), proceduri de substituţie renală destinate pacienţilor cu insuficienţă renală cronică (hemodializă, dializă peritoneală automată, dializă peritoneală continuă ambulatorie), centrul dispunând de aparatură de ultimă oră.
Profesor dr. Mihai Voiculescu a făcut referire la faptul că aici sunt iniţiate tratamentele, iar cei care au şi alte afecţiuni şi sunt în stare mai gravă sunt monitorizaţi şi trataţi în clinică.
La rândul său, dr. Gh. Chirilă, şeful dializei pentru copii, a reliefat că acesta este singurul centru din sudul ţării pentru dializa pediatrică, iar din 1992 şi până în prezent aici au fost trataţi peste 300 de copii, cu vârste de la 3 ani în sus.
Dr. Chirilă a menţionat că în cadrul departamentului a fost tratat şi un nou născut de 9 luni, timp de un an şi jumătate, căruia i s-a făcut un transplant cu o bucată de rinichi de la mamă şi care acum, la patru ani, se simte bine.
''În acest caz s-a aplicat dializa peritoneală. Dializa peritoneală automată este folosită şi în cazul şcolarilor care noaptea fac dializă, iar dimineaţa pot merge la şcoală'', a spus dr. Chirilă.
La centrul de dializă ajung trei tipuri de cazuri cu insuficienţă renală medicală, urmare a unor afecţiuni cum este şi infecţia cu Coli, care poate să dea sindrom hemolitic uremic, şi au existat trei astfel de cazuri de curând, cu insuficienţă renală acută şi cronică, a explicat medicul.
Directorul executiv al CNAS, dr. Dorin Ionescu, prezent la eveniment, a subliniat că dializa este plătită şi în sistem privat şi în sistem public cu acelaşi tarif , respectiv 472 lei şedinţa de hemodializă şi se fac aproximativ 150 de şedinţe pe an. În România sunt aproximativ 10.000 de persoane dializate.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orba, a spus că reabilitarea a costat aproximativ 100.000 de euro şi a fost făcută cu ajutorul sponsorilor, compania SofMedica fiind un contributor important, dar şi cu bani de la părinţii copiilor care beneficiază de dializă pediatrică.
"Institutul Clinic Fundeni doreşte să arate că medicina românească este o medicină performantă, că dispune de specialişti bine pregătiţi şi este interesat de colaborarea public privat. În plus aici se pregătesc viitorii specialişti, instituţia fiind o puternică bază a învăţământului medical" a reliefat managerul.
Dr. Carmen Orban a spus că are şi alte proiecte importante în vedere pentru perioada următoare. Primele şedinţe de hemodializă din România au fost efectuate la Clinica de Medicină Internă şi Nefrologie a Spitalului Fundeni în 1963, sub conducerea prof. dr. V. Beroniade.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular cu participare internaţională - Ştiinţă şi inovaţie la cele mai înalte standarde Pentru prima oară în domeniul nefrologiei, un congres medical va îmbina teoria ştiinţifică şi practica atelierelor de lucru. Zeci de ore de dezbatere, transmisiuni live de la Institutul Clinic Fundeni, totul într-un singur eveniment medical de renume: Al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă...
Cele mai noi informaţii privind transplantul şi insuficienţa renală, prezentate la Congresul de Nefrologie Al VII-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, care a început, joi, la Bucureşti, aduce în atenţie o serie de noutăţi privind dializa peritoneală, actualităţi în managementul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, dializa hepatică la pacienţi cu insuficienţă...
Comunicat de presă - Institutul Clinic Fundeni Institutul Clinic Fundeni anunţă cu regret marea pierdere a distinsului nostru coleg Prof. Dr. MIHAI VOICULESCU, medic primar medicină internă şi nefrologie Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Medicină Internă şi Nefrologie, profesor de medicină internă şi nefrologie la UMF Carol Davila, Bucureşti...
Noutăţi din domeniul nefrologiei şi dializei, la Congresul Naţional de Nefrologie Medicii nefrologi, internişti, de familie, cardiologi şi rezidenţi vor putea afla cele mai noi informaţii din domeniul nefrologiei şi vor putea participa activ în cadrul workshop-urilor la al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular, care se va desfăşura în perioada...
Dr. Mihai Voiculescu: Prevenirea şi tratarea cu succes a bolilor de rinichi presupun diagnosticare timpurie Prevalenţa ridicată şi subdiagnosticarea afecţiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un mare semn de întrebare legat de importanţa dată prevenţiei şi diagnosticării precoce a acestor boli, a declarat, joi, prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă...
Alba: Hemodializa, posibilă şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Pacienţii din Alba care necesită hemodializă pot face acest tratament de curând şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, fără a mai fi necesar să fie transferaţi în alte centre, cu riscurile inerente transportului unor bolnavi critici.