Cele mai citite
 


China cenzurează zvonurile despre moartea fostului preşedinte Jiang Zemin
joi, 7 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Căutările pe internet care cuprind numele fostului preşedinte chinez Jiang Zemin sunt cenzurate în China după ce în ultimele ore s-au înteţit zvonurile cu privire la moartea sa, din cauza absenţei sale de la ceremoniile legate de a 90-a aniversare a Partidului Comunist Chinez (PCC) la 1 iulie, semnalează miercuri agenţia spaniolă de presă EFE.
Căutările pe principalele portaluri chineze, precum Baidu.com, privind ştiri actualizate despre Jiang Zemin sunt cenzurate şi numai prin reţele virtuale private se poate avea acces la comentariile care se înmulţesc pe Twitter, interzis în China, şi alte reţele sociale precum Weibo.

În pofida vârstei sale înaintate, Jiang Zemin, 84 de ani, menţine o considerabilă influenţă asupra uneia dintre facţiunile cu mare pondere în PCC, aşa-numitul Grup de la Shanghai, fapt pentru care starea sa de sănătate poate avea repercusiuni în numărătoarea inversă pentru transferul de putere prevăzut pentru 2012.

Între grupurile de cuvinte supuse cenzurii se numără 'infarct miocardic' şi 'secretar general', în timp ce în cazul căutărilor referitoare la posibila moarte a lui Jiang Zemin reţeaua oferă următorul mesaj: 'Potrivit legii, rezultatele căutării nu se pot arăta'.

Potrivit canalelor de televiziune ATV şi TVB din Hong Kong, fostul lider chinez, născut la 17 august 1926 în provincia Jiangsu, a murit din cauza unui stop cardiac ca urmare a complicaţiilor unui cancer hepatic de care suferea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Hong Lei, a spus marţi într-o conferinţă de presă că nu avea informaţii despre starea de sănătate a lui Jiang Zemin şi a părut surprins de întrebarea formulată de jurnalişti.

Zvonurile s-au răspândit în reţelele sociale la 1 iulie, iar acestora le-au urmat altele, duminică 3 iulie, potrivit cărora Spitalul Armatei de Eliberare Populară nr. 301, unde sunt internaţi de obicei liderii chinezi, a închis brusc traficul în împrejurimi pentru a permite accesul a 20 de vehicule militare.

Miercuri, în spital era o atmosferă de normalitate, dar cu o însemnată prezenţă de militari, poliţişti şi maşini ale armatei provenite din diferite provincii precum Henan, Shandong sau Canton, judecând după plăcuţele de înmatriculare.

Surse apropiate mediului său au semnalat pentru unele mijloace de presă că orice informaţie despre situaţia lui Jiang Zemin este 'temporar confidenţială'.

Aceasta nu este prima dată când apar zvonuri despre moartea fostului lider chinez. Ultima dată a fost în octombrie şi a coincis cu anunţul privind acordarea Premiului Nobel pentru Pace deţinutului politic şi intelectual chinez Liu Xiaobo, adaugă sursa citată.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
China: Cererea de eliberare condiţionată pe motive medicale, refuzată pentru disidentul Hu Jia Soţia unuia dintre cei mai cunoscuţi disidenţi din China a anunţat că cererea pentru eliberarea condiţionată din închisoare a soţului său, bazată pe motive medicale, a fost respinsă, transmite luni Associated Press.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Nelson Mandela este încă în stare critică, dar preşedintele sud-african speră că acesta va fi externat curând Starea de sănătate a fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela este în continuare critică, dar stabilă şi guvernul speră că fostul lider sud-african, în vârstă de 94 de ani, şi erou al luptei anti-apartheid va ieşi curând din spital, a declarat sâmbătă preşedintele sud-african Jacob Zuma, relatează...
SUA: Starea de sănătate a lui Hillary Clinton, temă a campaniei electorale pentru Casa Albă Candidata democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, care va împlini în curând 69 de ani, se află sub presiune luni pentru a oferi explicaţii în legătură cu starea sa de sănătate şi cu incidentul de duminică ce a determinat echipa sa să dezvăluie că ea suferă de pneumonie, după două zile în care informaţia...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 10-16 NOIEMBRIE - ECONOMIC Datele statistice referitoare la inflaţie şi cele conform cărora economia României a crescut cu 1,9% în al treilea trimestru faţă de trimestrul II şi cu 2,8% în primele nouă luni raportat la perioada similară din 2013, precum şi subiectele din turism, prilejuite de deschiderea Târgului de Turism al României...