Cele mai citite
 


Excesul de grăsimi determină celulele să se sinucidă (studiu)
joi, 7 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Probleme cu greutatea, Ce mancam?, Mancam sanatos, Boli de nutritie
 

Acele câteva bucăţele de ciocolată în plus nu vor avea ca rezultat doar pierderea siluetei ci pot crea un mediu toxic în care anumite celule din organism pot să moară, conform unui nou studiu, transmite Science.com.

O echipă de oameni de ştiinţă susţine că a identificat o cauză importantă care declanşează acest proces de moarte celulară, catalizat de consumul de grăsimi: un tip de ARN (acid ribonucleic) despre care se credea că are rolul doar de a modifica alte molecule de ARN. Blocarea acestui tip de ARN, un duşman neaşteptat pentru organism, poate oferi noi metode de a combate toxicitatea provocată de grăsime ce poate duce la afecţiuni grave ale inimii şi rinichilor.

De cele mai multe ori când mâncăm prea mult, excesul de calorii ce nu sunt transformate în energie sunt depozitate de organism pentru mai târziu, sub forma ţesutului gras, în celulele adipoase. Aceste celulele nu pot însă întotdeauna să asimileze marile cantităţi de grăsimi din alimentaţia modernă de tip junk food spre exemplu, iar astfel grăsimea în exces rămâne să circule în sânge, generând depuneri pe pereţii arterelor.

Atunci când alte celule din organism preiau o parte din această grăsime ce circulă prin sânge, mecanismul lor vital intern este afectat şi mor. La scară largă, această moarte celulară poate duce la insuficienţă cardiacă sau renală.

Cercetătorii coordonaţi de Jean Schaffer, cardiolog la Universitatea Washington din St. Louis, au anunţat identificarea unei singure gene care pare a fi răspunzătoare de această moarte celulară autoindusă din cauza toxicităţii crescute.

Anumite secţiuni ale genei denumite rpL13a nu codifică o proteină ci un tip de ARN denumit ARN nucleolar mic (snoRNA). Principala funcţie a acestor molecule de ARN este de a modifica alte molecule de ARN.

Pentru a verifica dacă acest tip de ARN nucleolar mic declanşează moartea celulelor într-un mediu bogat în grăsimi, prof. Schaffer şi colegii săi a adăugat ARN-ul nucleolar mic codificat de gena rpL13a unor celule cu o mutaţie a aceleiaşi gene. Toate celulele s-au sinucis.

Acest studiu deschide calea spre noi metode de prevenire a morţii celulare în cazul unor afecţiuni precum diabetul sau obezitatea, pentru că de acum înainte farmacologii vor şti exact ce molecule trebuie vizate de noile generaţii de medicamente, conform autorilor studiului.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon (studiu) Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon, susţine o echipă de oameni de ştiinţă din SUA care a explicat şi mecanismul molecular şi celular care duce la îmbolnăvire, într-un studiu publicat miercuri în revista ''Nature'', care deschide noi perspective în prevenirea şi vindecarea...
Alimentatia si osteoporoza Sistemul osos are nevoie de o dieta echilibrata, care sa contina atat macronutrienti (energie, proteine, grasimi si zaharuri),cat si micronutrienti (vitamine, minerale), necesari pentru dezvoltarea normala si refacere.
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Colesterolul marit la copii, un pericol ce poate fi prevenit! Problema greutatii si a colesterolului marit nu mai este demult un semnal de alarma doar pentru adulti, ci si pentru copii! In Romania, unul din doi copii are probleme cu greutatea, principala cauza fiind alimentatia nesanatoasa si lipsa varietatii in dieta.
Stresul si Alimentatia Societatea moderna ne ofera foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, insa tot ea ne ofera foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai tarziu isi vor arata efectele negative, transformandu-ne in "persoane stresate".