Cele mai citite
 


În peste jumătate din ţări, violul în cuplu nu se pedepseşte (raport ONU pentru femei)
joi, 7 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

În peste jumătate din ţări, violul soţului asupra soţiei nu se pedepseşte şi aproape o treime limitează dreptul femeilor la avort, arată ONU pentru femei în primul său raport despre condiţia femeii în lume, publicat miercuri şi preluat de AFP.

Studiul afirmă că, în 127 ţări, violul în cuplu nu este pedepsit, în 61 de ţări, dreptul femeilor la avort este limitat şi că, de regulă, există o diferenţă de la 10 la 30% între salariile bărbaţilor şi cele ale femeilor, în defavoarea celor din urmă.

ONU pentru femei, care şi-a preluat funcţiile pe 1 ianuarie 2011, este o nouă entitate a ONU ce cuprinde activitatea mai multor organisme, existente deja, ale Naţiunilor Unite. Se ocupă cu drepturile femeilor în lume şi este prezidată de fosta preşedintă chiliană, Michelle Bachelet.

'În pofida progreselor majore înregistrate în legislaţie, multe femei sunt supuse la violenţe, în general din partea partenerilor lor', subliniază acest prim raport anual. Noua agenţie mai arată că 'circa 600 milioane de femei, adică peste jumătate din cele care lucrează, ocupă locuri de muncă vulnerabile şi nesigure, adeseori în afara legii'.

'Faptul că aceste crime împotriva femeilor nu sunt raportate constituie o problemă gravă în toate zonele' lumii, mai spune ONU pentru femei. În 57 de ţări, studiile asupra criminalităţii arată că în jur de 10% dintre femei au fost victime ale agresiunilor sexuale, dar numai 11% dintre ele le anunţă. Studiul aminteşte că violenţa sexuală este folosită de secole ca armă de război. 'Este utilizată împotriva populaţiilor civile, pentru a le transmite deliberat HIV, infectându-le astfel cu forţa şi determinând deplasări de populaţie şi semănând spaimă în rândul unor întregi comunităţi', adaugă raportul.

Raportul, intitulat 'Progresele înregistrate de femei în lume', semnalează totuşi şi îmbunătăţiri ale condiţiei femeii. 'Femeile exercită o influenţă mai mare decât niciodată în luarea deciziilor', ceea ce duce la 'o recunoaştere crescândă a drepturilor femeilor, nu numai politice şi civile, ci şi economice, sociale şi culturale'. 'În prezent, în 186 ţări din lume a fost ratificată Convenţia asupra eliminării tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor', informează raportul, care adaugă că 173 de ţări acordă o alocaţie de maternitate, 139 au adoptat o Constituţie care garantează egalitatea între sexe şi 125 consideră ilegale violenţele conjugale.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat:Fapta de violenţă care implică pentru victimă îngrijiri medicale de cel mult 30 de zile, pedepsită cu închisoare Senatorii jurişti au întocmit, marţi, în unanimitate, un raport de admitere a propunerii legislative care modifică Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal în sensul că se pedepseşte cu închisoare, de la şase luni la cinci ani, fapta de violenţă care implică îngrijiri medicale "de cel mult 30 de zile"...
Dezbatere 'HIV/SIDA o problemă a comunităţii'/ Raport CNCD: Persoanele seropozitive - cele mai expuse riscului de discriminare Datele statistice arată că 63,7% dintre persoanele diagnosticate cu HIV nu se simt în siguranţă dacă mărturisesc că sunt infectate, un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării evidenţiind că acestea sunt cele mai expuse riscului de discriminare în România.
Avort selectiv: În China, India şi Coreea de Sud, o generaţie fără femei Peste 20 de ani, în multe zone din China şi India numărul bărbaţilor tineri îl va depăşi cu 10 până la 20 la sută pe cel al femeilor, dezechilibru social care va avea consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, semnalează marţi cotidianul spaniol El Mundo.
Studiu: 86% dintre medici au fost expuşi în cel puţin o circumstanţă la agresiune verbală Un raport prezentat marţi la Colegiul Medicilor Bucureşti arată că 86% dintre medici au fost expuşi în cel puţin o circumstanţă la agresiune verbală.
Raport OMS: Rata omuciderilor în România a fost în 2012 de 2,09 la 100.000 de locuitori Rata omuciderilor în România a fost în anul 2012 de 2,09 la 100.000 de locuitori, relevă un raport privind violenţa în lume publicat miercuri, la Geneva, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Comunicat de presă - Asociaţia Necuvinte Asociaţia Necuvinte trage un semnal de alarmă în privinţa fenomenului violentei domestice în creştere.