Cele mai citite
 


Tabără MASH, de instruire pentru situaţii speciale
marţi, 4 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Oradea, 4 aug /Agerpres/ - Cea de-a 14 ediţie a programului MASH (Medical Adventure School in Holiday), tabără de vară pentru instruire în situaţii speciale, se va desfăşura în perioada 5-12 august pe platoul Glăvoi, din zona Padiş, Munţii Bihor, cu participarea a 80 de studenţi români din mai multe centre universitare şi invitaţi din Ungaria.

Potrivit medicului Mihai Boţea, din partea principalului organizator, Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale (SARTISS), din cei peste 200 de tineri care au vrut să participe la ediţia de anul acesta a taberei, organizatorii au fost obligaţi să selecteze, în măsura locurilor disponibile, doar 80 de studenţi români. Vor fi prezenţi şi invitaţi din Ungaria, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Hajdu-Bihar şi Budapesta, lectori şi profesori de la instituţiile colaboratoare.

În fiecare dimineaţă, studenţii vor face drumeţii pe trasee montane, iar după-amiaza, cursuri teoretice şi practice de prim ajutor, traumatologie, intervenţii în caz de dezastre, căutare şi salvare, tehnica speologiei alpine, orientare montană, deontologie montană, utilizarea tehnologiilor moderne în situaţiile de salvare.

Lectorii sunt medici şi profesori din cadrul SMURD Oradea, iar pe partea de salvare aeriană, cadre medicale de la SMURD Târgu Mureş şi Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea. Pe 11 august va avea loc concursul pe echipe la salvări montane.

Pe lângă acest program de instruire, studenţii vor mai participa la un exerciţiu de simulare în situaţii speciale, având la dispoziţie, în premieră, şi elicopterul de la Târgu Mureş, cu un echipaj, alături de SMURD şi Salvamont.

Participanţii la MASH vor avea ocazia să intervină şi în cazuri reale de accidente montane, aşa cum s-a mai întâmplat şi în anii anteriori.

„În fiecare an, mai mulţi turişti care sunt în Padiş ni s-au adresat cu diferite probleme, de la contuzii la entorse şi chiar în cazuri de evacuare sau muşcături de vipere”, a spus Mihai Boţea.

Majoritatea echipamentelor şi logisticii sunt împrumutate de la instituţii şi sponsori.

„Ideal ar fi să avem logistica noastră şi spre asta tindem, dar acum corturile le avem de la ISU, o parte din maşini de la universitate, OTL şi sponsori, bucătăria de campanie de la spital şi mulţi alţii”, a precizat Boţea.

Medical Adventure School in Holiday, tabăra de instruire pentru intervenţii în situaţii speciale, este un program iniţiat în 2001 în cadrul unui parteneriat mai amplu intre organizaţiile, serviciile şi instituţiile implicate în salvarea în situaţii speciale. Acesta are ca scop iniţierea în pregătirea pentru intervenţii în situaţii speciale a tinerilor studenţi şi medici.

Având invitaţi cu experienţă din ţară şi din Uniunea Europeană, organizatorii taberei au reuşit timp de opt ani să dezvolte spiritul de echipă, coeziunea şi coerenţa echipelor de intervenţie implicate cât şi iniţierea tinerilor, viitori profesionişti, în acest domeniu al activităţilor de salvare.
Organizatorii evenimentului sunt Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale (SARTISS) în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare UPU-SMURD Oradea, Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor, Societatea Română de Cruce Roşie - filiala Bihor, AMSPPR Filiala Crişana, Universitatea din Oradea, Consiliul Naţional Român de Resuscitare. AGERPRES/(Eugenia Paşca)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Angajaţi UPU şi SMURD, decoraţi de preşedintele Iohannis Mai mulţi angajaţi ai SMURD - Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare şi ai UPU-SMURD au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului semnând miercuri două decrete în acest sens.
Botoşani: Raed Arafat a tăiat panglica inaugurală a SMURD şi a noii UPU de la Spitalul Judeţean 'Mavromati' Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat şi secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Mihai Capră au tăiat, vineri după-amiază, panglica inaugurală la noua Unitate de Primire a Urgenţelor (UPU) a Spitalului Judeţean 'Mavromati' Botoşani. Modernizarea UPU a fost realizată...
Bihor: Studenţi din toată ţara, în tabăra MASH, pentru a învăţa salvările în situaţii speciale Tabăra MASH va oferi participanţilor, majoritatea medici şi studenţi, ocazia să vadă şi un alt tip de medicină, care, fără a face rabat la calitate, are alte priorităţi decât medicina de "asfalt", practicată în spitale sau oraşe, la modul curent, a declarat marţi directorul taberei, dr. Hadrian Borcea...
Mureş: Primul militar rănit în accidentul de elicopter, adus la UPU SMURD, va fi transportat la Bucureşti Primul militar rănit în accidentul de elicopter produs vineri pe raza judeţului Sibiu, transportat la UPU SMURD din Târgu Mureş, va fi adus la Spitalul de Arşi din Bucureşti, au anunţat medicii unităţii spitaliceşti mureşene.
Galaţi: Asociaţia SMURD a donat Spitalului Judeţean cărucioare pentru transportul pacienţilor Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Sf. Apostol Andrei din Galaţi s-a îmbogăţit luni cu 20 de cărucioare pentru transportul pacienţilor, primite ca donaţie de la Asociaţia SMURD Galaţi.
Salvamontiştii din două judeţe, jandarmi şi un elicopter SMURD, puşi pe drumuri de un apel fals Două echipaje ale Salvamont Hunedoara şi Alba, jandarmi montani şi un elicopter SMURD au fost puşi pe drumuri degeaba de un apel fals primit de la un bărbat care anunţa, duminică la prânz, că prietenul său a fost muşcat de un urs pe Vârful Steaua, din Masivul Şureanu, la graniţa dintre judeţele Alba...