Cele mai citite
 


Jurist rus, decedat în închisoare în urma unor "acţiuni criminale" /Medvedev/
joi, 7 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Moartea în închisoare a juristului Serghei Magnitski la vârsta de 37 de ani, în 2009, a fost provocată de "acţiuni criminale", a declarat - marţi - preşedintele rus Dmitri Medvedev, citat de agenţia oficială ITAR-TASS.
Aceasta este prima declaraţie critică a preşedintelui Medvedev în acest caz care este considerat în Rusia emblematic pentru caracterul inuman al condiţiilor de detenţie şi corupţia poliţiei şi fiscului din ţară.

"Cazul Magnitski este un caz foarte trist. Căci acest om a murit - după toate aparenţele - în urma unor acţiuni criminale", a declarat şeful statului în cursul unei reuniuni a Consiliului pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin. "Oamenii nu trebuie să moară în închisoare. Dacă sunt bolnavi, ei trebuie să părăsească închisoarea pentru a fi îngrijiţi, după care justiţia trebuie să se pronunţe asupra sorţii lor", a adăugat el.

Arestat în 2008, Serghei Magnitski, jurist al Fondului Ermitaj, a fost încarcerat în închisoarea Butyrka din Moscova. El a fost transferat în ajunul decesului său în închisoarea Matroskaia Tishina pentru a i se acorda îngrijiri, dar a sucombat în urma unei insuficienţe cardiace acute.

Magnitski, care afirma că a dejucat o vastă maşinaţiune financiară urzită de responsabili ai poliţiei şi fiscului, fusese inculpat pentru fraudă fiscală şi arestat. În jurnalul său, publicat în presă, Serghei Magnitski povestea condiţiile înspăimântătoare ale detenţiei sale, marcată de insalubritate, frig, foame, promiscuitate şi eforturile sale zadarnice pentru a obţine acces la îngrijiri.

Moartea sa în închisoare a avut un imens ecou în Rusia şi în străinătate şi l-a incitat pe preşedintele Dmitri Medvedev să angajeze o reformă a sistemului penitenciar.

Consiliul drepturilor omului de pe lângă Kremlin s-a întâlnit marţi cu preşedintele Medvedev pentru a-i prezenta un raport despre acest controversat caz. Potrivit Consiliului, un conflict de interese se află în centrul anchetei care îl viza pe Serghei Magnitski, anchetatorii înşişi fiind cei pe care defunctul îi acuza de fraude. 'Putem spune cu certitudine că ancheta a fost efectuată de un grup de anchetatori a cărui componenţă era ilegală", a declarat Mara Poliakova, din Consiliul pentru drepturile omului, autoare a uneia din cele trei părţi ale raportului. Consiliul a promis să publice miercuri numele medicilor şi responsabililor serviciilor pentenciare implicaţi în moartea juristului.

Apărătorul drepturilor omului Valeri Borşcev, prezent la reuniunea Consiliului, a citat câteva din aceste nume agenţiei Interfax, printre care cele ale anchetatorului Oleg Siltcenko, medicului Alexandra Gauss şi al şefului secţiei medicale a închisorii Butyrka, Dmitri Kratov.

Comitetul de anchetă însărcinat cu investigaţii criminaliste a admis luni că Magnitski a murit în închisoare în urma absenţei unor îngrijiri medicale adecvate. Aceste concluzii nu au satisfăcut Fondul Ermitaj. Anchetatorii "par să evite să menţioneze responsabilii din FSB şi din Ministerul de Interne implicaţi în frauda dezvăluită de Serghei", a declarat - luni, din Londra - patronul Ermitaj Capital, William Browder.

Camera Reprezentanţilor din Parlamentul olandez a aprobat luni o rezoluţie vizând adoptarea unor sancţiuni împotriva funcţionarilor ruşi implicaţi în decesul lui Serghei Magnitski şi îngheţarea averilor acestora.Comentând acest text, Ministerul rus al Afacerilor Externe a denunţat marţi o "presiune indmisibilă" asupra autorităţilor ruseşti în cazul Magnitski.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Serghei Magnitski, omorât cu zile în penitenciar de înalţi responsabili de la Interne, concluzionează un raport oficial Mai mulţi responsabili din Ministerul rus de Interne sunt implicaţi în moartea în detenţie, în 2009, a juristului Serghei Magnitski, potrivit unui raport al Consililui pentru drepturile omului dat publicităţii miercuri, după ce în ajun conţinutul său a fost prezentat preşedintelui Dmitri Medvedev, transmite...
(Corespondenţă) Reforma FSB, în atenţia presei ruse Moscova, 6 iul - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) îşi va înăspri cerinţele faţă de angajaţi, care vor fi nevoiţi să renunţe la proprietăţile deţinute în străinătate, să treacă o serie de teste profesionale, psihologice, detectorul de...
Rusia: doi medici inculpaţi după moartea în închisoare a juristului Serghei Magnitski Comisia de anchetă din Rusia a anunţat vineri că a pus sub acuzare doi medici dintr-o închisoare din Moscova pentru presupusa lor implicare în moartea în detenţie, în 2009, a juristului Serghei Magnitski, informează AFP.
Dâmboviţa: Anchetă la Spitalul Judeţean Târgovişte după ce un tânăr a murit de gripă AH1N1 Conducerea Spitalului Judeţean Târgovişte a dispus o anchetă internă, după ce un tânăr de 27 de ani a murit din cauza gripei AH1N1, cunoscută popular sub denumirea de gripă porcină.
Alba:Spitale amendate pentru nerespectarea procedurilor în cazul fetiţei decedate după ce s-a înţepat într-un cui Spitalele din Alba Iulia şi Blaj au fost amendate cu câte 10.000 de lei în urma anchetei declanşate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba în cazul fetiţei de 11 ani, aflată în plasament maternal, care a decedat la câteva zile după ce s-a înţepat accidental în picior într-un cui.
Neamţ: DSP a finalizat ancheta în cazul bebeluşului decedat în secţia de nou-născuţi a Spitalului Judeţean Cauza decesului în cazul nou-născutului prematur geamăn născut în 9 iulie 2016 prin operaţie cezariană la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ este hemoragia cerebrală, în contextul bolii hemoragice, a concluzionat ancheta Direcţiei de Sănătate Publică, pe baza raportului necropsiei.