Cele mai citite
 


Locuitorii oraşelor poluate 'se tâmpesc' cu fiecare gură de aer inspirat
joi, 7 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
A respira într-o atmosferă poluată este ca şi cum ai lua 'suplimente pentru tâmpire', afirmă oameni de ştiinţă americani. Cele mai noi studii realizate pe şoareci de laborator au demonstrat că o expunere îndelungată la aer poluat duce la modificări fizice pe creier, în urma cărora are de suferit capacitatea de învăţare şi apar perturbări de memorie.
Mai mult decât atât, rezultatele obţinute în timpul studiului au relevat existenţa unei legături directe între poluarea atmosferei şi nivelul de depresie sau alte stări îngrijorătoare. Autorii studiului sunt de părere că toate aceste fenomene sunt valabile şi în cazul oamenilor, notează cotidianul rus Utro.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Ohio a studiat timp de zece luni după grupuri de şoareci. Unii respirau aer filtrat, în timp ce alţii erau nevoiţi să respire, câte şase ore pe zi timp de cinci zile pe săptămână, aer cu mici particule asemănătoare celor cauzate de gazele de eşapament din trafic şi industrie. Concentraţia substanţelor poluante era calculată raportat la cantitatea de poluare pe care o 'încasează' oamenii care trăiesc în marile oraşe.

La finalul celor zece luni /aproape o jumătate din ciclul de viaţă al şoarecilor/, rozătoarele au fost supuse unor teste de comportament. În speţă, timp de 5 zile oamenii de ştiinţă au încercat să-i înveţe să găsească ieşirea dintr-un labirint. La finalul testului s-a descoperit că şoarecii care au respirat aer poluat aveau nevoie de mult mai mult timp pentru a asimila informaţiile, uitând adesea locul unde se afla ieşirea. Nu acelaşi lucru se putea spune despre şoarecii care 'savuraseră' timp ce 10 luni aer curat.

Un alt experiment a demonstrat că aerul poluat se răsfrânge asupra stării interne a şoarecilor. Spre deosebire de şoarecii care au inspirat aer filtrat, cei expuşi la 'aer de metropolă' au demonstrat un nivel ridicat de stări depresive şi alte tulburări nervoase.

În final, oamenii de ştiinţă au descoperit la şoarecii care au respirat din belşug aer poluat schimbări la nivel celular, în acea regiune a creierului care răspunde de memorie şi de capacitatea de învăţare.

'Rezultatele obţinute arată că o influenţă îndelungată a aerului poluat poate avea un efect negativ substanţial asupra creierului şi poate duce la diverse probleme de sănătate', a rezumat Laura Fonken, cercetătoare la Universitatea din Ohio. 'Poluarea poate avea, la nivel global, consecinţe grave pentru milioane de oameni, care sunt nevoiţi să trăiască şi să muncească în condiţiile unor oraşe pline de gaze de eşapament', a atenţionat aceasta.

Potrivit Agenţiei naţionale de statistică a Federaţiei Ruse, Rosstat, care a realizat un top al oraşelor industriale din Rusia în funcţie de gradul de poluare a atmosferei, cel mai poluat oraş rus este Norilsk, iar cel mai favorabil din punct de vedere ecologic - Stavropol. Contrar aşteptărilor, Moscova nu se numără printre liderii acestui top puţin onorant: anul trecut, întreprinderile capitalei ruse au emis în atmosferă 'doar' 62,9 mii de tone de substanţe poluante, cu mult mai puţin decât, de exemplu, în oraşul Lipeţk, cu ale sale 299,1 mii de tone de gaze poluante.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani au reuşit să inducă amintiri false unor şoareci Cercetători americani au reuşit pentru prima oară să manipuleze memoria unor şoareci. Pornind de la două evenimente independente trăite de animale, ei au creat o amintire falsă cu ajutorul optogeneticii, relatează lefigaro.fr.
Cercetători americani propun grefe de măduvă osoasă fără chimioterapie, mai puţin periculoase Grefe de de măduvă osoasă fără chimioterapie, prin urmare mai puţin periculoase, vor fi în curând posibile, au anunţat cercetători americani care le-au testat cu succes pe şoareci, relatează AFP.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna iunie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
A fost descoperită o proteină care favorizează senzaţia de mâncărime (studiu) O echipă de cercetători americani de la Universitatea Duke (din Durham, Carolina de Nord) a identificat proteina TRPV4 ca un element cheie în senzaţia de mâncărime. Această descoperire este o pistă promiţătoare pentru tratarea acestui simptom şi anumitor boli ale pielii, scrie luni pourquoidocteur.fr...