Cele mai citite
 


Serghei Magnitski, omorât cu zile în penitenciar de înalţi responsabili de la Interne, concluzionează un raport oficial
joi, 7 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai mulţi responsabili din Ministerul rus de Interne sunt implicaţi în moartea în detenţie, în 2009, a juristului Serghei Magnitski, potrivit unui raport al Consililui pentru drepturile omului dat publicităţii miercuri, după ce în ajun conţinutul său a fost prezentat preşedintelui Dmitri Medvedev, transmite AFP.
Preşedintele rus a estimat marţi că moartea lui Magnitski în închisoare a avut drept cauză 'acţiuni criminale' şi a afirmat că 'oamenii nu ar trebui să moară în detenţie', criticând pentru prima oară serviciile implicate în acest caz.

Cu toate acestea, Dmitri Medvedev nu s-a pronunţat cu privire la modul în care s-a desfăşurat ancheta în această afacere, considerată emblematică pentru Rusia prin caracterul inuman al condiţiilor de detenţie şi gradul de corupţie al poliţiei.

Raportul amintit îi nominalizează direct pe cei implicaţi în decesul juristului rus, acuzându-i de conflict de interese. Astfel, se spune în text, implicarea în anchetă a angajaţilor Ministerului de Interne şi Comisiei de anchetă de pe lângă MI Kuzneţov, Karpov, Tolcinski, Krecetov şi Droganov a 'creat un conflict absolut de interese'.

Înainte de arestarea sa, Serghei Magnitski, jurist la fondul occidental Hermitage Capital, a acuzat persoanele menţionate de implicare într-o vastă fraudă fiscală de circa 5,4 miliarde de ruble, potrivit aceleiaşi surse. Cererile formulate de acesta pentru revocarea responsabililor amintiţi 'au fost respinse de anchetatorul Silcenko, superiorul acestuia Vinogradova şi de şefii Comisiei de anchetă de pe lângă Ministerul de Interne', evidenţiează raportul. Acest lucru arată 'fie neglijenţă, fie interes din partea celor care au condus ancheta', se mai spune în document.

'Prin acţiunile lor sau prin lipsa acestora', mai mulţi responsabili din sistemul penitenciar au împiedicat ca juristul să primească îngrijirile necesare relevă de asemenea raportul, care afirmă că Magnitski a fost bătut înainte de a sucomba.

Cu o săptămână înainte de examenele medicale şi a intervenţia chirurgicală planificată la închisoarea Matrosskaia Tişina, care dispunea de echipamentul medical necesar, Magnitski a fost transferat într-un alt penitenciar din Moscova, şi anume Butârka, printr-o decizie a anchetatorului Silcenko.

'Este vorba de o deteriorare premeditată a condiţiilor de detenţie, pentru a priva deţinutul de îngrijiri medicale', relevă textul, în care se afirmă că, la Butârka, 'cererile lui Magnitski de a fi consultat de medici au fost respinse, iar medicamentele care i-au fost transmise de mama sa nu au fost acceptate de /autorităţile penitenciare/ sau au fost date altor deţinuţi'. El suferea de diabet şi hepatită cronică.

'Aceste fapte, precum şi multe altele, permit stabilirea nu doar a neglijenţei, ci şi a neacordării criminale de asistenţă, care încalcă dreptul la viaţă', conform raportului amintit.

Şi pentru ca tabloul chinurilor îndurate de Magnitski să fie complet, textul relevă că înainte ca acesta să moară la spitalul închisorii, medicul Aleksandra Gauss a catalogat comportamentul său drept 'inadecvat' şi a chemat gardienii să-l încătuşeze, precum şi psihiatri ca să-l consilieze. Medicii de la urgenţă au avut acces la pacient abia după 20 de minute de la decesul acestuia. De fapt, Magnitski striga: 'Nu faceţi decât să mă omorâţi cu zile'.

Conform raportului oficial, 'moartea lui Magnitski putea fi provocată de lovituri, părinţii lui descoperindu-i degetele rupte şi vânătăi' pe corp.

Magnitski, partener la firma de avocatură britanică Firestone Duncan, care oferea servicii juridice Hermitage Capital, a fost arestat în toamna anului 2008 sub acuzaţia că ar fi ajutat fondul să acţioneze pentru micşorarea impozitului pe venit de şase ori şi a impozitului pe dividende de trei ori şi astfel Hermitage Capital nu ar fi plătit bugetului rus 1 miliard de dolari.

Observatori independenţi susţin că întregul său caz a fost fabricat. 'Magnitski a murit nevinovat, de fapt încercarea de a-l pune sub acuzare nu dispune de probe solide, iar întregul caz se risipeşte ca un castel de nisip la o cercetare mai atentă' - a declarat unul din aceştia, care a afirmat pentru portalul economic RBC că, în prezent, mai mulţi jurişti independenţi încearcă să demonstreze 'componenta corupţiei oficialilor de la Interne' în această afacere.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rusia: doi medici inculpaţi după moartea în închisoare a juristului Serghei Magnitski Comisia de anchetă din Rusia a anunţat vineri că a pus sub acuzare doi medici dintr-o închisoare din Moscova pentru presupusa lor implicare în moartea în detenţie, în 2009, a juristului Serghei Magnitski, informează AFP.
Jurist rus, decedat în închisoare în urma unor "acţiuni criminale" /Medvedev/ Moartea în închisoare a juristului Serghei Magnitski la vârsta de 37 de ani, în 2009, a fost provocată de "acţiuni criminale", a declarat - marţi - preşedintele rus Dmitri Medvedev, citat de agenţia oficială ITAR-TASS.
Vaslui: A crescut numărul bolnavilor de hepatită cronică şi ciroză Numărul persoanelor bolnave de ciroză hepatică sau hepatită cronică din judeţul Vaslui a crescut, în prima parte a acestui an, cu 10 procente, după cum relevă un raport al Direcţiei de Sănătate Publică.
Vaslui: Anchetă a DSP la Spitalul 'Elena Beldiman' din Bârlad Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a demarat o anchetă la Spitalul de Urgenţă 'Elena Beldiman' din Bârlad, după ce familia unui bărbat în vârstă de 70 de ani, din comuna vasluiană Blăgeşti, a reclamat faptul că bătrânul ar fi fost tratat cu neglijenţă de medicii spitalului.
Botoşani: Anchetă la Spitalul Judeţean Mavromati după ce un medic a acuzat asistentele şi infirmierele de incompetenţă Managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati", Viorel Iliuţă, a dispus, sâmbătă, declanşarea unei anchete administrative, după ce un medic neonatolog de pe Secţia de obstretică-ginecologie a sesizat lipsa de competenţă a unor asistenţi medicali.
ORS a lansat al treilea raport de cercetare - 'Plata în funcţie de performanţă în sănătate' Observatorul Român de Sănătate a lansat cel de-al treilea raport de cercetare, intitulat "Plata în funcţie de performanţă în sănătate - Un pod prea îndepărtat?' .