Cele mai citite
 


Vizita în România a prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu
joi, 7 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, va sosi miercuri în România, prilej cu care se va întâlni, la Palatul Victoria, cu premierul Emil Boc, potrivit agendei de lucru a Guvernului.
Cei doi premieri vor avea convorbiri tete-a-tete, apoi vor face declaraţii de presă comune.
Tot miercuri, prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, va fi primit, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
România s-a numărat printre primele state care au stabilit relaţii diplomatice cu Statul Israel, creat la 14 mai 1948, ca urmare a hotărârii Adunării Generale a ONU din 29 noiembrie 1947.
La 11 iunie 1948, relaţiile diplomatice au fost stabilite la nivel de legaţie.
În urma războiului arabo-israelian din iunie 1967, România a fost singura ţară din Europa Centrală şi de Est care şi-a menţinut legăturile diplomatice cu Israelul.
La 17 august 1969, legaţiile au fost ridicate la nivel de ambasadă.
De-a lungul anilor, relaţiile politico-diplomatice, culturale şi economice dintre România şi Statul Israel au cunoscut o evoluţie ascendentă.
Înainte de 1989, momente deosebite în cronica relaţiilor bilaterale au înscris vizitele primilor miniştri Golda Meir, din 4-7 mai 1972, Menahem Begin, din 26-30 august 1977, şi Itzak Shamir, din 17-20 august 1987.
Până în 1990, între România şi Israel nu au avut loc vizite la nivel de şef de stat, primul contact la nivel înalt concretizându-se în perioada 2-5 septembrie 1991, prin vizita de stat a preşedintelui Ion Iliescu. Acesta a mai efectuat o vizită în perioada 22-24 martie 2004. Preşedintele Emil Constantinescu a efectuat o vizită între 3 şi 7 ianuarie 2000, iar preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită de stat în Israel, la invitaţia omologului său, preşedintele Shimon Peres, în perioada 31 mai-2 iunie 2009.
Prima vizită a unui preşedinte israelian în România a avut loc în perioada 11-13 august 2010, când preşedintele Shimon Peres s-a aflat într-o vizită de stat, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu.
Relaţiile la nivel de prim-miniştri au la bază vizitele oficiale efectuate în Israel de Victor Ciorbea - la 2 noiembrie 1997, Radu Vasile - între 2 şi 5 august 1998, şi Adrian Năstase - în perioada 16-18 iulie 2001. Între 15 şi 17 martie 2005, premierul Călin Popescu Tăriceanu a efectuat o vizită în Israel, prilejuită de inaugurarea unei noi aripi a Memorialului Yad Vashem de la Ierusalim.
În perioada 20-21 aprilie 1994, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Israelului, Shimon Peres, a efectuat o vizită oficială în România, prilej cu care a participat la lucrările Forumului Crans-Montana de la Bucureşti.
Ehud Olmert, viceprim-ministru şi ministru al comerţului, industriei şi muncii, s-a aflat în România în perioada 8-9 februarie 2003, cu prilejul primei întâlniri la nivel de experţi a Comitetului Mixt pentru Acordul de Comerţ Liber, şi în perioada 25-26 mai 2005, cu ocazia participării la 'Forumul de cooperare în domeniul tehnicii, informaticii şi al comunicării România-Israel'.
Între 14 şi 16 aprilie 2010, a avut loc vizita oficială a viceprim-ministrului şi ministrului israelian al afacerilor externe, Avigdor Lieberman.
Relaţiile economice între România şi Israel sunt reglementate, în prezent, de noul Acord de cooperare economică şi tehnică, care înlocuieşte vechile acorduri de cooperare economică, schimburi comerciale şi de plăţi. Acordul, semnat la 7 mai 2007, la Ierusalim, a intrat în vigoare la 21 februarie 2008.
În anul 2010 a fost semnat un protocol adiţional, care a modificat Acordul pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor în vederea alinierii acestuia la legislaţia comunitară europeană.
În 2010, volumul schimburilor comerciale a însumat 408,6 milioane dolari, din care exportul a fost de 201 milioane dolari, iar importul 207,6 milioane dolari.
Importurile au constat, în principal, în produse industriale de înaltă şi medie tehnologie - maşini, aparate şi materiale electrice; maşini şi dispozitive mecanice; produse tehnice; produse chimice; maşini şi aparate pentru navigaţie aeriană; echipamente de transport maritim şi fluvial, preparate alimentare diverse; produse din fontă, fier sau oţel; produse farmaceutice; aluminiu şi articole din aluminiu; materiale plastice şi articole din material plastic; instrumente şi aparate optice; unelte şi scule speciale; articole şi accesorii de îmbrăcăminte din tricotaje; îngrăşăminte organice; mobilier medico-chirurgical.
Exporturile s-au axat pe produse vegetale (în special cereale), produse din metal, maşini şi echipamente industriale, produse din lemn (cherestea), mijloace de transport şi componente, produse minerale, produse alimentare, produse chimice.
La 31 decembrie 2010, investiţiile directe ale firmelor israeliene în România au însumat 65,3 milioane dolari, reprezentând capital social total subscris la 6.105 societăţi comerciale cu capital israelian.
Potrivit estimărilor, în Israel locuiesc aproximativ 350.000 - 400.000 de persoane de origine română (cetăţeni născuţi în România, cărora li se adaugă descendenţii israelienilor originari din ţara noastră - generaţiile a doua şi a treia). Cei mai mulţi originari din România sunt înregistraţi la Tel Aviv (29%), la Haifa şi în zona de Nord (24%), dar şi în zona centrală (21%).
Dintre organizaţiile românilor din Israel pot fi menţionate: Asociaţia Culturală Mondială a Evreilor Originari din România (ACMEOR), Liga de Prietenie România-Israel, Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR), Uniunea Evreilor Originari din România (AMIR), Cercul Cultural Haifa, Cercul Cultural din Ierusalim.
Comunitatea românească din Israel beneficiază de publicaţii în limba maternă (ziarele şi revistele în limba română sunt cele mai numeroase publicaţii editate într-o limbă străină în Statul Israel), precum şi de emisiuni în limba română la posturile de radio şi televiziune. Dintre publicaţiile în limba română care apar în Israel, pot fi menţionate: ziarele ''Viaţa noastră" şi ''Ultima oră", săptămânalul ''Facla", lunarul ''Secolul XX", revista trimestrială ''Izvoare". AGERPRES/(AS - Mihai Simionescu, Doina Lecea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Premierul Emil Boc va participa, în perioada 23-24 noiembrie, la Ierusalim, la reuniunea interguvernamentală româno-israeliană Bucureşti, 22 nov /Agerpres/ Primul-ministru Emil Boc şi o delegaţie guvernamentală din care vor face parte mai mulţi membri ai Executivului se vor deplasa în Statul Israel în perioada 23-24 noiembrie 2011, pentru a participa la lucrările şedinţei interguvernamentale româno-israeliene, care se va desfăşura...
Emil Boc şi omologul său israelian, B. Netanyahu, au semnat Declaraţia comună privind priorităţile colaborării bilaterale Premierul Emil Boc şi omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, au semnat, joi o Declaraţie comună a celor două Cabinete privind priorităţile cooperării bilaterale pe termen scurt şi mediu.
Traian Băsescu apreciază decizia lui Boc de a respinge modificările de buget cerute de marile companii de stat Preşedintele Traian Băsescu a declarat că apreciază decizia de miercuri a premierului Emil Boc, care a respins toate modificările de buget cerute de marile companii de stat, cerând explicaţii precise asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele.
Mark Gitenstein: Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile - priorităţile SUA în România Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile în România sunt priorităţi ale SUA pentru că acestea fac din România un aliat strategic şi un partener comercial de încredere şi stabil şi de aceea sunt aceste reforme foarte importante pentru preşedintele Traian Băsescu...
COPAC reclamă scăderea accesului pacienţilor la medicamente Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui României, Traian Băsescu, primului ministru Emil Boc, ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în care atrage atenţia asupra faptului că noul mecanism de compensare a medicamentelor obligă...