Cele mai citite
 


Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm puţin
miercuri, 5 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Probleme cu greutatea
 

Bucureşti, 5 aug /Agerpres/ - Oamenii au tendinţa de a mânca mai mult decât au nevoie, susţin nutriţioniştii.

"Studiile ne arată că factorii de mediu ne determină să servim mai mult decât avem nevoie şi să mâncăm mai mult decât ar trebui. Farfuriile mai largi şi tacâmurile mai mari ne determină să mâncăm mai mult", a declarat dr. Luigi Gratton, vicepreşedinte Medical-Affairs Herbalife şi membru în Programul de analiză a obezităţii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).

În cadrul unui experiment, câţiva voluntari au fost rugaţi să se servească singuri cu îngheţată. Cei care au avut la dispoziţie boluri mai mari au mâncat cu 57% mai multă îngheţată decât cei care au avut boluri şi tacâmuri mai mici.

Aşadar, cantitatea de mâncare pe care o consumăm este stabilită înainte chiar de a lua prima înghiţitură. Realitatea este că de cele mai multe ori mâncăm ceea ce ni se pune în farfurie, indiferent că porţia este mică sau mare. Fie că avem în faţă o porţie uriaşă de la fast-food sau o minusculă porţie cu o delicatesă de la un restaurant cu pretenţii suntem mulţumiţi atâta timp cât mâncarea arată bine. Şi, de cele mai multe ori, terminăm masa atunci când am terminat toată mâncarea din farfurie şi nu atunci când organismul ne arată că am mâncat suficient.

Potrivit specialiştilor, ca să nu mâncăm mai mult decât avem nevoie trebuie să fim atenţi câtă mâncare punem în farfurie. Sunt, însă, alte lucruri care îi pot determina pe oameni să mănânce mai mult decât trebuie: uneori doar simţind aroma sau văzând mâncarea - orice, de la mirosul de pâine caldă până la gogoşile zărite în sala de mese - ai impresia că ţi s-a făcut foame şi începi să mănânci chiar dacă în realitate, înainte de a da peste acea mâncare şi mirosul ei, nu îţi era foame deloc.

Dr. Luigi Gratton recomandă folosirea lingurilor mici în locul celor mari. Farfuriile mici, paharele subţiri şi înalte ne oferă iluzia că avem mai multă mâncare în farfurie şi mai mult de băut în pahar. Utilizând tacâmuri mai mici evităm să mâncăm prea mult.

O altă recomandare este să folosim farfurii de o singură dimensiune. Pe măsură ce trecem de la un fel de mâncare la altul, farfuriile sunt tot mai mari, la fel şi porţiile.

Studiile arată că dacă avem mai multe feluri de mâncare în farfurie vom mânca mai mult pentru că toţi acei stimuli sporesc mai mult pofta de mâncare, de aceea trebuie să nu punem decât câteva feluri de mâncare pe farfurie în acelaşi timp.

Consumul de batoane proteice la micul dejun sau la prânz este, de asemenea, recomandat. Făcut dintr-un amestec de puţin lapte, proteină pudră şi fructe, batonul proteic este ideal pentru controlul porţiilor. Amestecat cu cuburi de gheaţă mixate bine astfel încât să crească volumul fără să crească cantitatea de calorii şi apoi se bea băutura obţinută. AGERPRES/(AS)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dependenţa de mâncare, principalul factor de risc pentru obezitate Numărul în continuă creştere al persoanelor care suferă de obezitate din statele dezvoltate economic a adus în discuţie factorul dependenţei de mâncare şi în special de mâncarea de tip fastfood ca principală cauză a acestei condiţii medicale, un factor ce nu a fost încă asociat direct de medicină cu...
Daciana Sârbu: Trecem printr-o criză legată de obezitate, mai ales în rândul copiilor Bruxelles, 16 mar - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Necesitatea modificării legislaţiei europene în materie de nutriţie, în condiţiile în care rata obezităţii mondiale în rândul copiilor, dar şi al adulţilor este tot mai mare, a constituit principala temă a conferinţei "Suntem...
Lipsa somnului creşte riscul de obezitate (studiu) Studiul "Somn şi nutriţie", realizat anual de Institutul naţional francez pentru somn şi stare de veghe (INSV), confirmă legătura dintre excesul de greutate şi un somn insuficient, altfel spus lipsa somnului creşte riscul de obezitate. Cercetarea s-a desfăşurat pe circa 50.000 de internauţi şi a fost...
OMS a stabilit un program de prevenire a obezităţii Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Obezitatea tinde să devină o problemă foarte gravă, a afirmat, joi, dr. Julieta Cristescu de la Institutul de Boli de Diabet şi Boli de Nutriţie "N. Paulescu", precizând că, în prezent, există un program al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de combatere şi prevenire a obezităţii...
Obezitatea, un pericol Bucureşti, Agerpres/ - În România, una din două persoane are probleme cu greutatea (conştientizate sau nu) şi una din patru este obeză.
Persoanele care suferă de obezitate au o speranţă de viaţă cu 10 ani mai mică Obezitatea chiar şi moderată poate scurta speranţă de viaţă cu până la 3 ani, în timp ce cazurile grave de obezitate pot scurta speranţa de viaţă cu până la 10 ani, conform unui studiu realizat la Universitatea Oxford şi publicat în varianta online a revistei medicale Lancet, informează cotidianul The...