Cele mai citite
 


Covasna, pe primul loc în topul naţional al apelurilor false la 112
vineri, 8 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Judeţul Covasna ocupă locul I la nivel naţional în ceea ce priveşte apelurile false la 112, cu un procent de 87,52%, relevă o statistică realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
De la începutul acestui an, peste 73.450 de covăsneni au sunat la numărul unic de urgenţă 112, însă doar 9.167 au avut un motiv întemeiat, celelalte 64.287 de apeluri fiind alarme false.
Potrivit unui comunicat de presă al STS remis joi AGERPRES, cele mai multe apeluri au fost transferate către Ambulanţă - 62,04%, Poliţie - 33,96%, Pompieri-SMURD - 3,23% şi Jandarmerie - 0,77%. Majoritatea apelurilor false şi abuzive au provenit de la copii, tineri, precum şi persoane cu probleme psihice şi au fost în mare parte realizate de pe cartele pre-pay.
"Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale", se arată în comunicatul de presă în care se face apel către cetăţeni să dea dovadă de responsabilitate şi să nu "încarce" inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate împiedica salvarea unei vieţi.
Anul acesta, la nivel naţional, s-au înregistrat peste 4,5 milioane de apeluri la 112, din care peste 3,4 milioane, deci peste 75%, au fost false.
Printre judeţele cu cele mai multe apeluri false se mai numără Bacău (85,77%), Harghita (85,03%), Mureş (84,50%), Călăraşi (83,27%), Sibiu (83,24%) şi Botoşani (83,05%), iar la polul opus se situează judeţul Cluj (40,11%).
De la începutul acestui an peste 1.930 de persoane din întreaga ţară au fost sancţionate pentru apeluri false şi abuzive, cei mai mulţi fiind din judeţele Dâmboviţa (530), Gorj (518), Suceava (334) şi Caraş-Severin (203). De asemenea, au fost 15 judeţe în care nu s-a aplicat nicio amendă, printre care Harghita şi Mureş aflate în topul apelurilor false.
De-a lungul ultimilor ani, Serviciul de Urgenţă 112 a primit tot felul de apeluri ciudate. Spre exemplu, în judeţul Covasna, o femeie a alertat Poliţia pe motiv că "un bărbat i-a intrat în apartament pe gaura cheii şi nu mai vrea să iasă" din casă.
Cea mai bizară solicitare a fost cea a unui cetăţean din Sfântu Gheorghe obosit şi tracasat din cauza extratereştrilor. Acesta a reclamat la 112 că extratereştrii au aterizat cu un OZN în faţa blocului său şi fac un zgomot îngrozitor, motiv pentru care nu poate să doarmă.
Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, care a devenit operaţional în toată România din aprilie 2005, poate fi apelat gratuit de pe orice telefon fix sau mobil. AGERPRES/(AS - Oana Mălina Negrea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
STS: Circa 5 milioane de apeluri la 112 în primul trimestru al anului 2011 Aproximativ cinci milioane de apeluri au fost primite şi tratate pe primul trimestru al acestui an la numărul unic de urgenţă 112, dintre care circa trei sferturi au fost false.
STS: Două treimi dintre apelurile primite în trimestrul al treilea la 112 sunt false Peste două treimi (68,25%) dintre apelurile primite în trimestrul al treilea din acest an la numărul unic de urgenţă 112 au fost false iar 31,75% au fost reale, relevă o statistică a Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), dată marţi publicităţii.
STS: Peste 18,6 milioane de apeluri, primite în 2012 la 112; mai mult de jumătate au fost false Peste 18,6 milioane de apeluri au fost primite anul trecut la numărul unic de urgenţă 112, dintre care mai mult de jumătate au fost false, arată o statistică realizată pe 2012 de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Ziua Europeană a Numărului Unic 112, marcată în ţară (grupaj 2) Ziua Europeană a Numărului Unic 112, marcată pe 11 februarie, aduce în acest an în prim-plan, în mai multe ţări europene, conceptul de resuscitare cardio-pulmonară, având în vedere că marea majoritate a europenilor nu ştiu cum să efectueze această procedură în cazul în care sunt martorii unui stop cardiac...
Cele mai multe apeluri la 112, în ţară, au fost alarme false (grupaj) Peste două treimi (68,25%) dintre apelurile primite în trimestrul al treilea din acest an la numărul unic de urgenţă 112 au fost false, iar 31,75% au fost reale, relevă o statistică a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
MS a pus în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă.