Cele mai citite
 


OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul
vineri, 8 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, citat de Reuters.

Este un fapt dovedit că avertismentele desenate mare pe pachetele de ţigări îi motivează pe oameni să renunţe la fumat şi scad totodată atracţia faţă de tutun a celor care încă nu au dezvoltat o dependenţă în acest sens, relevă cel de-al treilea Raport global privind epidemia de fumat, prezentat joi în Uruguay, prima ţară din America latină şi a patra din lume care a interzis fumatul în spaţii publice.

În prezent, circa 3.8 miliarde de oameni, adică peste jumătate din omenire, se află sub protecţia unei măsuri anti-fumat susţinute de OMS.

Cu toate acestea, peste un miliard de persoane de pe plan mondial sunt fumători, iar 80% dintre ei trăiesc în regiuni sărace, iar unii experţi acuză companiile de prelucrare a tutunului că profită de schimbările sociale care se produc în ţările sărace pentru a 'racola' noi amatori de ţigări, mai ales din rândul femeilor, şi că prezintă ţigările drept un simbol al emancipării sau al prosperităţii economice.

Mai devreme sau mai târziu, până la jumătate din totalul fumătorilor mor din cauza unor boli asociate fumatului, despre care OMS afirmă că este 'una din cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice cu care s-a confruntat vreodată lumea'.

Fumatul provoacă, între altele, cancer pulmonar, adesea fatal, dar şi alte boli respiratorii cronice, şi reprezintă un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, ucigaşul nr.1 în lume.

Reprezentarea grafică elocventă şi la scară mare a riscurilor pe care le presupune fumatul este una din cele şase măsuri recomandată de OMS pentru reducerea numărului de fumători pe plan mondial. Celelalte sunt monitorizarea consumului, protejarea oamenilor de fumul de ţigară prin intermediul legilor de interzicere a fumatului în spaţii publice, acordarea de ajutor celor care vor să se lase de fumat, interzicerea reclamelor la ţigări şi creşterea taxelor la tutun.

OMS apreciază că fumatul va ucide aproape 6 milioane de oameni doar în acest an, iar alţi peste 600.000 de oameni, nefumători, vor muri ca urmare a expunerii la fumul de ţigară - fumatul pasiv. În 2030, fumatul ar putea ajunge să ucidă 8 milioane de oameni, potrivit previziunilor OMS.

OMS a mai constatat că în 31 de ţări, cu o populaţie totală de 739 de milioane de oameni, sunt în vigoare legi care interzic fumatul în spaţii închise, adică mai mult decât dublu faţă de situaţia din raportul precedent, referitor la anul 2009.

În fine, în 2010, un număr de 12 ţări s-au adăugat celor 15 care au majorat taxele la tutun la peste 75% din preţul de retail, se menţionează în raport.AGERPRES/(Mihaela Toth)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
Ziua mondială fără tutun, marcată prin mai multe manifestări în ţară (grupaj) În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua mondială fără tutun.
OMS: Guvernele nu fac destul împotriva fumatului Fumatul va ucide anul acesta aproape şase milioane de oameni, inclusiv 600.000 de nefumători, din cauză că guvernele nu fac suficient pentru a-i convinge pe fumători să se lase de acest obicei sau să-i protejeze pe nefumători de fumatul pasiv, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/...
Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.
Legislația românească nu îi protejează suficient pe fumătorii pasivii Sâmbătă, 22 noiembrie, Societatea Româna de Pneumologie și secțiunea ei de Tabacologie împreună cu Med Experts a realizat cu sprijitul secretariatului organizatoric Ella Congress&Events simpozionul ”Fumatul la mâna a doua. Categorii vulnerabile- riscuri și drepturi”, organizat la Tinerimea...