Cele mai citite
 


Peste jumătate din populaţia globului este protejată de măsurile antifumat (OMS)
vineri, 8 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Circa 3,8 miliaone de persoane, adică peste jumătate din populaţia globului, sunt protejaţi de măsurile antifumat încurajate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie joi organizaţia în al treilea raport asupra fumatului, citat de AFP.
Potrivit directorului general adjunct al OMS, Ala Alwan, 'numărul de persoane care sunt protejate în prezent de măsurile antifumat creşte în mod semnificativ'. Însă toate ţările 'pot şi trebuie să facă mai mult', apreciază el în Raportul OMS asupra epidemiei mondiale de fumat 2011, prezentat joi în Uruguay, prima ţară din America Latină care a interzis fumatul în locurile publice.

OMS se referă la avertismentele în privinţa sănătăţii, prezente pe pachetele de ţigări. Peste un miliard de persoane din 19 ţări sunt protejate de legile care fac obligatorie înscrierea acestor avertismente pe ţigări, de două ori mai multe decât acum doi ani, data ultimului raport.

În Canada, prima ţară din lume care a introdus în 2001 avertismente mari pe pachete, trei foşti fumători din zece au spus că acestea i-au ajutat să se lase de fumat şi peste un sfert au arătat că astfel au fost împiedicaţi să se apuce din nou. Comportamente asemănătoare se întâlnesc în Australia, Brazilia, Singapore şi Thailanda.

Avertismentele însoţite de imagini au un impact mai mare decât cele care n-au decât text, mai ales în ţările unde analfabetismul este ridicat, arată raportul, care recomandă înnoirea periodică a imaginilor pentru a păstra efectul.

Ţările care afişează cele mai mari avertismente sunt Uruguay (80% din pachet), Mexic (65%) şi insulele Mauricius (65%).

Potrivit OMS, fumatul este prima cauză a deceselor 'evitabile' în lume, făcând şase milioane de victime în fiecare an.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
ZIUA MONDIALÃ FÃRÃ TUTUN OMS confirmă că pachetele neutre de ţigări reduc cererea şi consumul de tutun Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat marţi că vânzarea ţigărilor în pachete neutre reduce consumul de tutun şi "salvează vieţi", astfel încât a pledat pentru o generalizare a acestei practici, relatează EFE. La 31 mai se marchează Ziua mondială fără tutun iar OMS a dorit să profite de ocazie...
Filmele încurajează milioane de tineri din toată lumea să fumeze (raport OMS) Filmele cu scene în care personajele fumează au încurajat milioane de tineri să fumeze, se arată într-un raport publicat luni dimineaţă la Geneva de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care adresează un apel autorităţilor să semnaleze clar aceste producţii.
Ziua mondială fără tutun În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi partenerii săi marchează Ziua mondială fără tutun, în încercarea de a atrage atenţia asupra riscurilor majore pe care le prezintă consumul de tutun asupra sănătăţii.
Pachetele de ţigări neutre oferă mai puţină plăcere fumătorilor (studiu) Pachetele de ţigări neutre, introduse la sfârşitul lui 2012 în Australia, le oferă mai puţină plăcere fumătorilor şi i-ar determina să renunţe la fumat, relevă o analiză a acestei măsuri luate de autorităţile australiene şi care este urmărită îndeaproape în Europa, transmite AFP.