Cele mai citite
 


Un centru pentru copii cu dizabilităţi din Rusia, sursă de inspiraţie pentru o cunoscută fotojurnalistă de origine română
vineri, 8 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cunoscuta fotojurnalistă, Andreea Anca, câştigătoare a mai multe premii, a descris prin fotografiile sale soarta oamenilor din întreaga Europă, de la demonstranţii anti-Milosevic în Serbia la femeile rome din Republica Cehă, însă cea mai recentă sursă a sa de inspiraţie a constituit-o o clinică pentru copii cu dizabilităţi din Moscova, scrie The Moscow Times în ediţia de miercuri.
Anca, născută în România şi rezidentă în prezent în Ungaria, a petrecut câteva zile în care a interacţionat cu copiii cu nevoi speciale din cadrul Centrului pentru Pedagogie Curativă din Moscova, unde în fiecare an aproximativ 900 de copii şi familiile lor primesc îngrijiri. Fotografiile sale, prezente la o licitaţie de binefacere luna trecută, captează bucuria şi durerea surprinsă de jurnalistă pe chipul copiilor.

Diagnosticele pacienţilor de la centru includ tulburări de tip autist, epilepsie, dizabilităţi mintale severe şi sindroame genetice, cum ar fi sindromul Down.

Statisticile oficiale indică faptul că există 340.000 astfel de copii din Rusia care sunt privaţi de accesul la educaţie, de îngrijirea terapeutică adecvată şi de integrarea în societate. Fondat de către părinţi şi specialişti în 1989, centrul este una din primele organizaţii din ţară care lucrează cu astfel de copii.

În timpul şederii sale la centru, Anca a devenit fascinată să-i înţeleagă pe copiii pe care îi observa. "Uneori, le lipsesc abilităţile de bază, cum ar fi văzul sau auzul - abilităţi despre care credem ca ne fac puternici - dar cu toate acestea ei sunt persoane foarte puternice", a precizat ea. "Adesea, o persoană 'normală' poate avea toate abilităţile acestea, dar în realitate să fie foarte slabă", a explicat ea.

Fotografiile Andreei Anca oferă o privire intimă asupra personalităţilor copiilor, concentrându-se puternic asupra feţelor lor, care par surprinse, intens contemplative, şi cel mai adesea fericite.

"Circa 80% din finanţările noastre vin de la expaţi", declara Preslava Fentham-Fletcher, directorul organizaţiei neguvernamentale Acţiune pentru Copiii Rusiei - care sponsorizează nouă organizaţii caritabile din ţară, inclusiv centrul amintit.

Anca a declarat că intenţionează să continue să ajute copiii cu dizabilităţi, fie în Ungaria sau Rusia. AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Centru de zi pentru copii cu sindromul Down, prin finanţare europeană Copiii şi tinerii cu sindromul Down din Oradea vor avea, în martie 2012, un centru de zi nou, modern, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, adecvat cerinţelor europene, care va fi realizat printr-un proiect al Primăriei Oradea cu finanţare din Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Cluj: Orice tânăr cu sindromul Down are şansa unei vieţi mai bune (interviu) Vicepreşedintele Asociaţiei Down - Centrul Educaţional "Raluca" din cartierul Someşeni al municipiului Cluj-Napoca, Adriana Avram, a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre persoanele cu sindromul Down şi programele de viaţa activă pe care le derulează din 2010, cu un grup format din 12...
Soluţii IT pestru persoane cu dizabilităţi, dezvoltate de specialişti clujeni, câştigătoare ale unor premii în Olanda Două aplicaţii software realizate de IT-iştii unei firme clujene au câştigat premii la Computable Awards Olanda.
(Corespondenţă) Papa Benedict al XVI-lea cere ca persoanele cu dizabilităţi să-şi găsească locul în societate Papa Benedict al XVI-lea a vizitat duminică, la Barcelona, centrul social Nino Dios, fondat în urmă cu 118 ani, şi unde măicuţele îi îngrijesc pe copiii cu sindromul Down. El a sfinţit piatra de temelie a unei noi clădiri care se va construi în cadrul acestui centru, pentru îngrijirea persoanelor cu...
Centru pentru copiii cu dizabilităţi, în sectorul 3 Primăria Sectorului 3, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dezvoltă proiectul 'Centrul Samuel' adresat copiilor cu dizabilităţi, a anunţat un comunicat de presă al administraţiei locale remis miercuri.
România a semnat declaraţia privind sănătatea copiilor cu dizabilităţi intelectuale Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat, vineri, alături de decidenţi din domeniul sănătăţii din 53 de ţări din Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), declaraţia 'O sănătate mai bună, o viaţă mai bună: Copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale şi familiile lor'.