Cele mai citite
 


Ar trebui spitalele să fie conduse de medici? (studiu)
sâmbătă, 9 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Înţelepciunea convenţională spune că medicii ar trebui să se concentreze pe îngrijirea pacientului, iar managerii, cu un background în afaceri sau administraţie, pe conducerea operaţiunilor de zi cu zi ale unui spital. Urmând această idee, dintre cele aproape 6.500 de spitale din Statele Unite, doar 235 sunt conduse de administratori medici, potrivit unui studiu din 2009, apărut în revista Academic Medicine. Cu toate acestea, noi cercetări sugerează că prezenţa unei medic la conducerea spitalului este legată de o mai bună îngrijire a pacienţilor şi de o mai bună performanţă a spitalului, relatează New York Times în ediţia de joi.
Descoperirile, publicate în revista Social Science & Medicine, sunt bazate pe o analiza a 300 de spitale americane de top în specialităţile cancer, tulburări digestive şi operaţii pe cord.

Cercetările efectuate de Amanda Goodall, cercetător la Institutul pentru Studiul Muncii din Bonn, Germania, au constat în analiza experienţei profesionale a directorului fiecărui spital şi în compararea ulterioară a performanţelor spitalelor conduse de medici cu cele conduse de persoane fără studii medicale.

Studiul a constatat că performanţele per ansablu ale spitalelor au fost cu 25% mai mari în cazul spitalelor conduse de medici, prin comparaţie cu cele conduse de personal nemedical, iar în cazul spitalelor specializate în tratamentul cancerului, cele conduse de medici au înregistrat performanţe cu 33% mai mari decât celelalte.

Dr. Goodall susţine că aceste descoperiri sunt în concordanţă cu cercetările sale din alte domenii, care au demonstrat, printre altele, că universităţile axate pe cercetare performează mai bine atunci când sunt conduse de savanţi cunoscuţi şi că echipele de baschet dau rezultate mai bune atunci când la conducerea lor se află foşti jucători de top.

Pe de altă parte, cercetarea nu oferă niciun element care să explice de ce spitalele conduse de medici înregistrează rezultate mai bune, însă dr. Goodall crede că este vorba de faptul că medicii înţeleg cu adevărat felul în care decurg lucrurile în sănătate.

Datele, bazate pe clasamentul anual al spitalelor, elaborat de către US News and World Report, a inclus doar trei directori de spital cu experienţă de asistentă/asistent, astfel încât nu este clar modul în care performează astfel de spitale faţă de cele conduse de un manager tradiţional.

Dr. Goodall a remarcat, de asemenea, că timpul alocat îngrijirii pacienţilor îi plasează pe medici într-o poziţie mai bună în a lua deciziile dure cu care se confruntă un administrator de spital.

Constatările indică o asociere între notele bune obţinute de spitale şi faptul că ele sunt conduse de medici, dar nu dovedesc şi că doctorii sunt lideri mai buni, a remarcat Dr. Goodall.

De asemenea, studiul constată că cele mai bune spitale par să aleagă directori medici, în timp ce spitalele mai prost clasate se bazează în mod tipic pe manageri cu un background în domeniul afacerilor sau administrativ.

Potrivit lui Goodall, constatările sale vin în contradicţie cu practicile din multe spitale din Statele Unite şi Europa. AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Studenţi medicinişti premiaţi pentru proiectele lor de cercetare şi implicare în viaţa medicală Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă din Oradea a premiat luni 120 de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, români şi străini, într-o gală festivă pentru a le mulţumi celor care prin activitate extracurriculară au susţinut dezvoltarea conceptului medical ştiinţific...
Câinii depistează nu doar cancerul pulmonar, ci şi pe cel al prostatei Capacităţile olfactive ale câinilor par inepuizabile: un studiu realizat de cercetători germani arată că aceste animale pot depista un cancer pulmonar, iar alte cercetări efectuate recent demonstrează că acelaşi lucru este valabil şi în privinţa cancerului de prostată, scrie passionsante.be.
Dr. Florin Şelaru: Trebuie să asigurăm pregătirea studenţilor la medicină în cercetare, la nivel internaţional - interviu Dr. Florin Şelaru este profesor asistent la Spitalul şi Universitatea ''Johns Hopkins'', specializat în gastroenterologie şi, în paralel cu activitatea clinică, face cercetare fundamentală în domenii precum diagnosticul şi terapia personalizată a cancerului.
Un nou studiu conchide că apropierea de centrale nucleare nu creşte riscul de cancer în rândul copiilor Copiii care trăiesc în apropierea unor centrale nucleare nu prezintă un risc sporit de a se îmbolnăvi de leucemie, relevă un studiu citat vineri de BBC.
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Studiu privind eradicarea virusului HIV din organism Oamenii de ştiinţă de la Laboratoarele de Cercetare Merck au colaborat cu cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord (UNC) din Chapel Hill, Şcoala de Sănătate Publică Harvard, Institutul Naţional de Cancer şi de la Universitatea California din San Diego, în studiul iniţiat anul trecut pentru...