Cele mai citite
 


Suedia: Primul transplant al unui organ sintetic pentru un bolnav de cancer
sâmbătă, 9 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

O echipă internaţională de chirurgi a realizat primul transplant al unui organ sintetic, o trahee din ţesuturi cultivate în laborator, pentru un bolnav de cancer, în Suedia, transmite The Guardian.

Pacientul, un student african în vârstă de 36 de ani, a suportat bine intervenţia. Traheea folosită în implant a fost obţinută prin cultivarea propriilor celulele stem ale pacientului conform unei matrice artificiale, concepută de cercetători britanici.

În trecut au mai fost create trahee în laborator însă se pornea de la "scheletul" din colagen al unei trahee donate.

Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat la Spitalul Universitar Karolinska.

Profesorul spaniol Paolo Macchiarini, un expert în medicină regenerativă, a condus echipa de chirurgi şi a conceput matricea în formă de "Y" a traheii sintetice alături de profesorul Alexander Seifalian, de la University College London.

Structura în formă de "Y" a fost realizată dintr-un polimer plastic. La doar două zile după ce celulele stem au fost plasate în matrice, ele s-au specializat în ţesut traheal, gata pentru transplant.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezultate revoluționare în medicina regenerativă, prezentate la Congresul SIMCR Peste 300 de cercetători, medici clinicieni și studenți mediciniști au participat la lucrările primului Congres al Societății de Medicină și Chirurgie Regenerativă (SIMCR), desfășurat la București, în perioada 12, 15-16 mai 2015.
Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.
Lipsa donatorilor de organe i-a determinat pe cercetatori sa construiasca ficati miniaturali din celule stem Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze ficati miniaturali si functionali (lobi) din celule stem, in laborator;
Prima grefă de trahee artificială este un succes Primul pacient căruia i s-a grefat o trahee artificială cu celule stem, într-un spital suedez în luna iunie, se simte bine. De curând s-a efectuat şi al doilea transplant de acelaşi tip. Potrivit unui articol publicat în revista The Lancet, pacientul, un eritrean de 36 de ani, 'se simte bine de patru...
Inimile dezvoltate în laborator dau speranţe de transplant milioanelor de cardiaci Oamenii de ştiinţă dezvoltă inimi umane în laborator, dând astfel speranţă milioanelor de pacienţi cardiaci. Cercetători americani sunt de părere că organele artificiale ar putea începe să bată peste câteva săptămâni, scrie Daily Mail de luni.
Obtinerea primului “creier miniatural” cu ajutorul celulelor stem ar putea duce la intelegerea si tratarea schizofreniei si autismului - Cercetatorii din Austria au reusit sa creeze in laborator un „creier in miniatura”; - Acest succes ar putea ajuta la intelegerea cauzelor responsabile de aparitia unor afectiuni precum schizofrenia sau autismul si la tratarea acestora; - ARBACS continua informarea completa si corecta cu privire...