Cele mai citite
 


Patru ore pentru a primi şi completa fişele pentru gripa A/H1N1
joi, 6 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gripa porcina
 

Bucureşti, 6 aug /Agerpres/ - Un grup de 15 copii sosiţi pe aeroportul Henri Coandă dintr-o tabără din Marea Britanie şi la care au fost semnalate stări febrile acuză faptul că au fost necesare patru ore pentru a primi şi completa fişele pentru gripa A/H1N1.

Părintele unuia dintre copii a declarat pentru AGERPRES că măsurile instituite pe aeroport pentru prevenirea răspândirii gripei noi A/H1N1 ar trebui să fie şi respectate, nu doar anunţate.

La rândul său, directorul Centrului pentru Controlul Bolilor Transmisibile din România, dr. Adriana Pistol, a declarat joi pentru AGERPRES că toţi copiii din grup au fost investigaţi şi sunt monitorizaţi în continuare ca de altfel şi contacţii lor, dar că nu se instituie tratament decât dacă apar simptome în decurs de 7 zile de la contactul cu o persoană infectată. Mai mult, a precizat dr. Pistol, o echipă de medici a aşteptat grupul de copii la aeroport.

În prezent, Ministerul Sănătăţii (MS) are un stoc de tamiflu de peste 400.000 de cutii, cu o cutie asigurându-se tratamentul necesar unui pacient timp de cinci zile.

Ministerul Sănătăţii a instituit măsuri suplimentare pe perioada concediilor. Astfel, a cerut poliţiei de frontieră atenţie sporită la completarea formularelor de către cei care sosesc pe rutele aeriene din ţările afectate: Australia, Marea Britanie şi Spania. În acelaşi timp, rămân valabile măsurile luate, până în prezent, pentru cetăţenii care sosesc din SUA, Canada şi Mexic, ţări declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OSM) cu un număr mare de cazuri. În plus, având în vedere începerea perioadei de concedii, Ministerul Sănătăţii a solicitat atenţie sporită şi la punctele de frontieră din vestul ţării, unde există un trafic intens dinspre ţările care au înregistrat cazuri multiple de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1.

În ultimele ore, în România s-au confirmat cinci cazuri noi de infecţie cu gripă cu tulpină nouă A(H1N1). Numărul total de cazuri confirmate este în prezent de 199, dar nu s-a înregistrat niciun deces.

Până în acest moment, nu s-au înregistrat cazuri de infecţie locale, fără istoric de călătorie în alte ţări sau de contact cu cazuri importate.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate 1.016 cazuri noi confirmate de infecţie în 11 din ţările UE şi EFTA. Numărul cazurilor de infecţie este de 28.908 în 30 (din 31) ţări din UE şi EFTA. Numărul total al deceselor este de 42.

Numărul total de cazuri în lume este de 199.034, în care se includ 1.444 de decese.

Noul virus a fost semnalat, pentru prima dată, la sfârşitul lunii martie, în Mexic, iar OMS a decretat pandemie pe 11 iunie. Boala s-a extins "cu o viteză fără precedent", potrivit OMS, care a subliniat ca "în cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste şase luni ca virusurile gripale să se propage aşa cum a făcut virusul A/H1N1 în mai puţin de şase săptămâni.

Compania americană Baxter a anunţat miercuri că a finalizat, în luna iulie, producerea primelor loturi de vaccin gripal cu virus AH1N1 şi că, în prezent, se fac studii clinice. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noul virus gripal A (H1N1) ar putea fi o eroare de laborator, potrivit unui cercetător australian Canberra, 21 mai /Agerpres/ - Noul virus gripal A (H1N1) ar putea să se fi dezvoltat în laborator dintr-o eroare umană, susţine omul de ştiinţă australian Adrian Gibbs, care a colaborat la cercetările care au dus la dezvoltarea de către grupul farmaceutic elveţian Roche a antiviralului Tamiflu, relatează...
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
Pistol (CNSCBT): Nu avem gripă porcină; cele 12 persoane care au murit - confirmate cu virus gripal sezonier Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat joi că în România nu există gripă porcină, precizând că cele 12 persoane care au murit în ultima săptămână au fost confirmate cu virus gripal sezonier.
Un actor britanic care combătea virusul A (H1N1) prin televiziune s-a îmbolnăvit el însuşi de gripă porcină Londra, 8 aug /Agerpres/ - Actorul britanic David McCusker /30 ani/, interpret într-un spot publicitar în care explica oamenilor cum să evite îmbolnăvirea de gripă porcină, a recunoscut vineri că nu a ştiut să-şi aplice propriile sfaturi şi s-a contaminat el însuşi de virusul A (H1N1), informează AFP...
Ex-premierul irlandez Garrett Fitzgerald şi-a transformat vacanţa în Franţa în concediu medical Lyon /Franţa/, 8 aug /Agerpres/ - 20 de irlandezi, între care şi fostul premier Garrett Fitzgerald, au fost izolaţi sâmbătă, într-un castel din Auvergne, unde îşi petreceau vacanţa în familie, după ce câţiva dintre ei au prezentat simptome de contaminare cu virusul A(H1N1), informează AFP, citând surse...
Managementul cazurilor gripei cu noua tulpină de virus A/H1N1 Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră caz suspect de gripă o persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice (caz ”în curs de investigare” conform definiţiei de caz UE).