Cele mai citite
 


ADRFR: Reducerea preţurilor medicamentelor pe lista C2 prevede o reducere cu 50% a adaosurilor de distribuţie
miercuri, 13 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) consideră că proiectul de reducere a preţurilor medicamentelor de pe lista C2 prevede practic o reducere cu 50% a adaosurilor de distribuţie, respectiv de farmacie, pentru aceste produse.
Preşedintele ADRFR, Robert Popescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii (MS) nu a evaluat modul în care operatorii economici din piaţa farmaceutică pot absorbi aceste modificări după ce, în prealabil, aceştia au suportat diminuări ale grilei de adaos începând cu 2009 şi diminuări ale veniturilor de peste 10 milioane de euro anual prin mutarea eliberării produselor de oncologie injectabile către spitale.
El a menţionat că în urma acestor măsuri, unii distribuitori importanţi au intrat în faliment şi sute de farmacii sunt şi ele în pragul falimentului în ultimii doi ani, falimente care au generat pierderi de peste 200 de milioane euro pentru ceilalţi operatori rămaşi în sistem.
"În opinia noastră, orice încercare de a realiza economii suplimentare ar trebui să se implementeze fără a modifica adaosurile de distribuţie şi farmacie care în acest moment sunt cele mai reduse din Uniunea Europeană. Trebuie ţinut seama de faptul că majoritatea produselor din lista C2 necesită condiţii speciale de depozitare, manipulare şi transport (lanţ de frig), respectiv costuri logistice substanţiale, în condiţiile unor marje extrem de reduse sau a unor termene de plată foarte lungi", a spus Robert Popescu.
El a adăugat că sunt măsuri alternative prin care MS poate face economii importante la bugetul sănătăţii fără să afecteze pacienţii.
Totodată, a menţionat că o soluţie practică ar fi mecanismul de pay-back propus de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), prin care se diminuează riscul ca aceste produse să devină mai atractive pentru export, menţinând neschimbate adaosurile de distribuitori şi farmacie.
În situaţia în care economia suplimentară nu se va realiza prin mecanismul de reducere a preţului de producător de tip pay-back, diminuarea de preţ nu ar trebui să afecteze produsele adjuvante, întrucât practic aceasta ar însemna aplicarea unei reduceri masive de preţ pentru circa 1.500 de produse (în loc de doar 600).
Robert Popescu a accentuat însă că exportul paralel nu afectează produsele generice şi nu reprezintă principala cauză a scăderii accesului pacienţilor la medicamente, precizând că aproximativ 100 de produse fac obiectivul exportului paralel.
ADRFR face apel la MS să poarte consultări constructive cu actorii de pe piaţa farma pentru identificarea celor mai bune metode de eficientizare a cheltuielilor din sistem, soluţii care să permită menţinerea disponibilităţii produselor pe piaţă şi continuarea respectării standardelor de calitate utilizate în prezent în lanţul de aprovizionare.
La rândul său, Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, a spus că aproximativ 100.000 de pacienţi sunt în tratament în oncologie şi au fost diagnosticaţi alţi 100.000, care însă nu beneficiază de tratament din diferite motive. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARPIM propune autorităţilor un pachet de măsuri pentru gestionarea resurselor financiare Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a propus autorităţilor un pachet de măsuri pentru gestionarea resurselor financiare în domeniul sănătăţii.
Petre Crăciun (CEGEDIM): Piaţa farmaceutică românească este deja în criză Piaţa farmaceutică românească este deja în criză, comparativ cu anii trecuţi, scăderea înregistrându-se la antibiotice, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Petre Crăciun, director CEGEDIM.
Zaharescu (ARPIM): Pentru actualizarea listei de medicamente MS s-a angajat să facă o evaluare a tehnologiilor medicale Ministerul Sănătăţii s-a angajat, în urma acordului încheiat între România şi FMI, ca pentru actualizarea listei de medicamente să se facă o evaluare a aşa-numitor tehnologii medicale, a declarat vineri, cu prilejul unei întâlniri cu presa, Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Pro...
Ministerul Sănătăţii implementeză un program de reducere a sării din alimente Ministerul Sănătăţii implementează un program pe cinci ani pentru reducerea sării din alimente, a declarat joi prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, în conferinţa de presă prilejuită de campania naţională "Viteza ucide ... nu numai în trafic! Controlează-ţi tensiunea arterială!".
Director ARPIM: România nu a actualizat lista medicamentelor compensate în ultimii cinci ani O analiză a procentului de compensare a 64 de molecule din cele 140 aflate pe listele de aşteptare din România a relevat faptul că în ţara noastră nu se compensează nicio moleculă nouă din anul 2007, în timp ce Bulgaria deja compensează 50% dintre acestea, iar Ungaria peste 60%, se arată într-un comunicat...
Consiliul Concurenţei: Medicii recomandă medicamente scumpe şi anumite farmacii, fiind sponsorizaţi de companiile din domeniu Medicii prescriu medicamente mai scumpe şi direcţionează pacienţii doar spre anumite farmacii, fiind influenţaţi de bugetele de marketing ale companiilor din acest domeniu, se arată în concluziile studiului derulat de Consiliul Concurenţei pe piaţa farmaceutică, potrivit unui comunicat remis, miercuri...