Cele mai citite
 


Bihor: Primul pacient salvat de o hemipareză, printr-un proiect între universităţile din Oradea şi Debreţin
miercuri, 13 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primul pacient din ţară care a scăpat de o hemipareză în urma unui accident vascular ischemic a fost tratat, în premieră naţională, cu un medicament şi o procedură introduse la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea printr-un proiect transfrontalier între Universitatea din Oradea şi cea din Debreţin.
Dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor, a prezentat, marţi, cazul acestui bărbat de 50 de ani, care a fost adus la spital, săptămâna trecută, cu simptome de paralizie pe partea dreaptă şi afazie (tulburări de vorbire). Din fericire, nu trecuse mai mult de o oră şi jumătate de la debutul manifestărilor bolii, astfel încât medicii de la UPU au aplicat procedura de urgenţă: evaluarea riscurilor posibile, cu tomografie computerizată şi analize de laborator, după care a fost administrat medicamentul trombolitic. Astfel, după 30 de minute de la administrare, pacientul şi-a putut mişca din nou membrele părţii afectate, iar după o oră de tratament şi-a revenit complet.
"Practic, nu mai prezenta niciun simptom. Importanţa acestui tratament constă în salvarea unor cazuri de la paralizie, cu condiţia extrem de importantă ca pacientul să se prezinte în timp util, cât mai scurt pentru această procedură, adică în maximum trei ore de la accidentul vascular. Astfel am reuşit să distrugem cheagul format şi am permis să se reia circulaţia sângelui în creier", a declarat, într-o conferinţă de presă, dr. Borcea.
Potrivit medicului, această procedură de tratament, unică în România, a fost implementată în Spitalul Judeţean din Oradea printr-un proiect transfrontalier între universităţile Oradea şi Debreţin, conceput în 2010 şi pus în aplicare din martie anul acesta.
Acest tratament se practică de mulţi ani în statele membre UE şi de cinci ani în Ungaria.
Specialistul a precizat că medicamentul trombolitic s-a utilizat şi în România foarte mulţi ani, dar în tratamentul infarctului miocardic sau al trombo-embolismului pulmonar, fiind pentru prima dată când se aplică şi în tratamentul accidentului vascular ischemic.
"Este foarte important ca oamenii să ştie că există tratament eficace; dacă ei se prezintă în timp cât mai scurt, eficienţa maximă este între două şi trei ore. După trei ore, eficienţa este îndoielnică. Colegii unguri ne-au recomandat să abordăm grupa de vârstă între 50 şi 70 de ani, unde eficienţa este mai sigură. În cazul AVC-ului ischemic, nu hemoragic", a menţionat medicul. AGERPRES/(A - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Terapia trombolitică, o metodă aplicată cu succes pacienţilor cu accident cerebral la UPU Oradea Terapia trombolitică este aplicată cu succes la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean din Oradea, astfel că deja câţiva pacienţi aflaţi în stare gravă şi-au revenit la normal prin utilizarea acestei metode terapeutice care, de altfel, este practicată de mai mulţi ani în spitale...
Un pacient în stare gravă şi-a revenit total prin terapie trombolitică la UPU Oradea Un bărbat de 51 de ani cu accident vascular cerebral ischemic, hemiplegie pe partea dreaptă a corpului şi infarct miocardic şi-a revenit total în doar câteva ore prin terapia trombolitică aplicată la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean din Oradea, primul din ţară care o practică...
Bihor: Bază de date mobilă, cu 20.000 de vehicule, pentru descarcerare, în premieră naţională la ISU Crişana Echipajele de salvatori pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie, în premieră naţională, începând de luni, în cazul accidentelor rutiere care necesită descarcerare, un sistem informatic mobil cu o bază de date tehnice privind 20.000 de modele de autovehicule.
Bihor: Heliport la Spitalul de Urgenţă din Oradea, primul din ţară dacă va fi construit în terasă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea a obţinut finanţare de la compania Rompetrol pentru un proiect prin care intenţionează să construiască un heliport pentru Unitatea de Primiri Urgenţe, în valoare de 90.000 de lei, a declarat joi managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp.
Sistem de comunicare între medici şi familiile pacienţilor, la UPU Oradea, în premieră naţională În premieră naţională, Serviciul de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean Oradea va avea, în trei luni, un sistem informatic de comunicare şi informare între medicii de la urgenţe şi familiile sau însoţitorii pacienţilor ajunşi la urgenţe, a declarat joi dr. Hadrian Borcea, medicul şef al UPU-SMURD Bihor...
Bihor: Tabără MASH pentru pregătire în medicina de urgenţă în situaţii speciale Unicul proiect de acest gen din ţară, Tabăra MASH - Medical Adventure School in Holiday, va reuni, în perioada 1-8 august, 65 de studenţi medicinişti din ţară şi medici rezidenţi de medicină de urgenţă, în zona de campare Glăvoi, din Munţii Bihor.