Cele mai citite
 


Bihor: Prof. univ. dr. Vlad Ciurea, Doctor Honoris Causa al Universităţii Oradea
miercuri, 13 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, de la Facultatea de medicină 'Carol Davila' din Bucureşti, vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neurochirurgie, a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Oradea (UO), fiind propus de Facultatea de Medicină şi Farmacie.
Rectorul Cornel Antal a subliniat, în cuvântul său, strânsele legături cu clinica de neurochirurgie din Oradea, sprijinul continuu acordat de renumitul neurochirurg universităţii orădene, precum şi impresionanta activitate ştiinţifică, pentru care Senatul UO a hotărât, în şedinţa din 26 iunie 2011, conferirea celui mai înalt titlu onorific, 'în semn de respect şi recunoştinţă'.
'Este extrem de greu să definim în câteva fraze personalitatea complexă a profesorului universitar Vlad Ciurea, care de peste patru decenii desfăşoară o activitate complexă, clinică, ştiinţifică, academică, publicistică şi de cercetare în domeniul preponderent al ştiinţelor neurale', a spus Cornel Antal, rectorul Universităţii Oradea.
Ceremonia de decernare, desfăşurată în Aula Magna a Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF), a continuat cu prezentarea unui Laudatio de decanul FMF, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, care a evidenţiat bogata activitate medicală şi ştiinţifică, pe plan naţional şi internaţional, a profesorului Vlad Ciurea, unul dintre cei mai importanţi neurochirurgi români.
'Sunt extrem de bucuros şi onorat, totodată, să mă găsesc astăzi în această postură, la festivitatea de decernare a titlului Doctor Honoris Causa unui om deosebit, profesionist, pe măsură, profesor Vlad Ciurea, preşedintele de onoare a Societăţii Române de Neurochirurgie şi de câţiva ani, vicepreşedinte al World Federation af Neurosurgical Societies', a spus decanul Bumbu.
Continuator al şcolii de neurochirurgie create de prof. Constantin Arsenie şi prof. Alexandru Constantinovici, profesorul Vlad Ciurea a reuşit să realizeze recunoaşterea mondială şi a şcolii de neurochirurgie româneşti; a creat, în anul 2005, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, Centrul de excelenţă în neurochirurgie, în care a implementat aparatul Gamma-knife, singurul din sud-estul Europei, în acel moment. Este autor a 29 de articole cotate ISI, a 28 de cărţi, dintre care monografia Intracranial Hypertension a fost publicată în New York, 2010.
'Tot timpul am fost foarte apropiat de Oradea, de această zonă deosebită de tradiţie academică. Să nu uităm că aici a fost cea mai veche facultate de drept din ţară, două universităţi teologice, care au dat mulţi oameni destoinici. Un beneficiu imens este această universitate, cu nu mai puţin de 18 facultăţi, cu care păstrez relaţii de aproape 30 de ani, de când l-am cunoscut pe doctorul neurochirurg Dumitru Mohan,' a spus prof. Ciurea.
El a susţinut o inedită 'Lectio magistralis', făcând cunoscute, în premieră naţională, cercetările sale recente pe un subiect foarte original: 'Ideile ascunse în pictura lui Michelangelo'. Cu referire particulară la Capela Sixtină, prof. Ciurea a evidenţiat comparativ, aproape prin suprapunere, aspecte anatomice în picturile capelei.
'Mesajul întregii sale picturi este că Michelangelo l-a glorificat pe Dumnezeu în creaţia sa. În Capela Sixtină, pe una dintre imaginile pictate - cea în care Dzeu separă lumina de întuneric, pictorul a introdus sistemul nervos al omului în alcătuirea personajului principal, Dumnezeu, cel care a creat omul după chipul său', a precizat prof. univ. dr. Ciurea. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(A - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.univ.dr. Adrian Streinu Cercel şi prof.univ.dr. Lorenzo Renzi - Doctor Honoris Causa ai Universităţii Oradea Universitatea din Oradea a decernat, joi, două titluri academice Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Adrian Streinu-Cercel, cadru didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'' din Bucureşti şi profesorului universitar dr. Lorenzo Renzi de la Universitatea din Padova...
Bihor: Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, acreditată şi de încredere Toate specializările Facultăţii de Medicină şi Farmacie, din Universitatea Oradea, au obţinut calificativul 'încredere', sunt acreditate şi pot funcţiona la parametri normali, după ce Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a decis să acrediteze şi specializarea Medicină...
Bihor: Conferinţă naţională la Facultatea de medicină din Oradea dedicată uroginecologiei Prima ediţie a Conferinţei Naţionale în Urologie şi Uroginecologie - UROGYN 2011, organizată de Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea în perioada 21-26 noiembrie, a marcat vineri, înfiinţarea unei noi subspecializări - uroginecologia, demers susţinut de decanul FMF Oradea, prof. univ. Gheorghe...
Medicul Adrian Streinu-Cercel împlineşte 60 de ani Medicul Adrian Streinu-Cercel s-a născut la 30 august 1956 în comuna Şipote (Orbeni), judeţul Bacău. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii "Carol Davila" din Bucureşti (1976-1982). Doctor în medicină (1999). Diplomat în Management Medical ACODESS (Rennes, Franţa, 1991). A urmat...
Bihor: Biobază inaugurată la Facultatea de Medicină Oradea Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF) a Universităţii Oradea a inaugurat joi Biobaza Centrului de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă (CCMIP), care va deservi trei instituţii universitare - Facultatea de Medicină, Facultatea de Protecţia Mediului şi Facultatea de Ştiinţe.
Bihor: Facultatea de medicină Oradea înfrăţită cu Academia IAPNOR, Italia Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF) Oradea s-a înfrăţit, joi, în deschiderea congresului internaţional de stomatologie, cu Academia de ştiinţe medicale IAPNOR din Italia, cu sediul în oraşul Ancona, cea mai veche asociaţie de cercetare medicală din Peninsulă.