Cele mai citite
 


Program de formare a mediatorilor sanitari în comunităţile de romi
miercuri, 13 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate şi Institutul Naţional de Sănătate Publică au prezentat, marţi, o cercetare efectuată în cadrul programului finanţat cu fonduri europene "Impactul programului de mediere sanitară în comunităţile cu romi", prima de acest gen din ţară.
Cu acest prilej, s-a evidenţiat că proiectul îşi propune să crească la 700 angajarea mediatorilor sanitari şi măsurarea activităţii acestora asupra comunităţilor rome.
"Avem în prezent 400 de mediatori şi vrem să ştim ce merge şi ce nu merge în
acest proiect. Rezultatele arată că a crescut numărul de asiguraţi, starea de sănătate, prevenirea sarcinilor, tratamentul pentru tuberculoză. Dacă sunt mediate de cineva, lucrurile merg mai uşor. Printre probleme se numără faptul că autorităţile locale nu prea angajează aceşti mediatori sanitari, deşi sunt bani de la Ministerul Sănătăţii", a declarat pentru AGERPRES Alexandra Cucu, reprezentant al institutului.
Impactul programului de mediere sanitară s-a realizat în 80 de localităţi, completându-se chestionare privind comunitatea romă. Astfel, s-a constatat că în 10 din 32 de comunităţi proiectul a funcţionat, iar în alte nouă cazuri s-a optat pentru medicul de familie în defavoarea consilierului pe problemele romilor.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, în urma procesului de descentralizare autorităţile locale sunt neinformate în ceea ce priveşte noţiunea de mediatori sanitari şi s-a constatat că lipseşte o strategie integrată pe plan local care să coordoneze intervenţia consilierilor sociali şi medicali în comunităţile de romi.
Cercetarea a avut ca obiectiv măsurarea impactului real pe care mediatorii sanitari l-au avut în procesul de îmbunătăţire a accesului romilor la serviciile de sănătate, evaluarea modului în care s-a desfăşurat procesul de descentralizare.
Sondajul a fost realizat în 1.499 de familii de romi. AGERPRES/(AS - Mihaela
Tudorache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS: 10.000 de pacienţi vor beneficia de testare rapidă pentru tuberculoză multidrog rezistentă Ministerul Sănătăţii va investi peste 5,3 milioane de euro până în 2016 pentru achiziţia de medicamente antituberculoză, aparatură şi echipamente de laborator de înaltă performanţă, dar şi în pregătirea a peste 600 de medici şi asistenţi medicali în cadrul unui proiect finanţat din fonduri norvegiene...
Bistriţa-Năsăud: Proiect cu fonduri europene destinat femeilor considerate vulnerabile Asociaţia ProFamilia din Bistriţa a lansat, joi, un proiect cu fonduri europene destinat femeilor din grupurile considerate vulnerabile, prin intermediul căruia acestea vor primi consultanţă, vor beneficia de cursuri de formare profesională şi vor avea posibilitatea să îşi găsească un loc de muncă în...
Judeţele Botoşani, Sălaj şi Tulcea vor beneficia de un proiect de servicii medico-sociale integrate Un proiect de formare pentru 18 localităţi din judeţele Botoşani, Sălaj şi Tulcea cu finanţare elveţiană, având ca scop dezvoltarea unor modele de îngrijiri comunitare integrate de tip medico-social, a fost lansat vineri la conferinţa internaţională "Servicii de sănătate şi sociale integrate".
Iaşi: Formare profesională în domeniul expertizei psihiatrice medico-legale Iaşi, 22 ian /Agerpres/ - Primii 200 experţi în cercetare avansată şi expertiză psihiatrică medico-legală din România?vor fi formaţi în următorii trei ani, la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, se arată într-un comunicat de presă,.
Peste 25 milioane de euro provenite din fonduri europene în vederea achiziţiei de angiografe pentru spitale Bucureşti, 13 aug /Agerpres - Ministerul Fondurilor Europene a anunţat Ministerul Sănătăţii că începând de marţi se află în consultare publică documentele necesare pentru iniţierea unei competiţii în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, axa prioritară 2, pentru...
Romanian Angel Appeal: Sprijinul şi subvenţiile acordate pacienţilor cu tuberculoză reduc riscul de abandon al tratamentului Sprijinul şi subvenţiile acordate pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză reduc riscul de abandon al tratamentului, subliniază un comunicat transmis, marţi, AGERPRES de Fundaţia Romanian Angel Appeal, care a derulat un program dedicat reintegrării profesionale şi sociale a acestor persoane.