Cele mai citite
 


Ciorapi murdari în lupta împotriva malariei
joi, 14 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mirosul neplăcut al ciorapilor murdari va pune, poate, capăt malariei, boală transmisă de ţânţari şi care ucide anual circa 800.000 de persoane la nivel mondial, afirmă o echipă de cercetători aflată în Africa şi citată de AFP.
Echipa, condusă de doctorul Fredros Okumu de la Institutul pentru sănătate Ifakara din Tanzania, a descoperit că mirosul picioarelor este cea mai eficientă metodă de a atrage într-o capcană mortală insectele care înţeapă.
Sprijinită de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, echipa a pus la punct două prototipuri de capcane odorante ce atrag şi ucid ţânţarii. 'Aceste capcane atrag de patru ori mai mulţi ţânţari decât un om', a declarat Okumu, contactat telefonic în Tanzania, ţară unde au fost testate dispozitivele.
Prototipurile, sub forma unei cutii, conţin şosete murdare sau obiecte sintetice care reproduc mirosul tipic şi dezagreabil al picioarelor transpirate.
'Atunci când ţânţarii intră în capcană, simt un miors pe care îl cred a fi al unei fiinţe omeneşti, încearcă să o înţepe şi, în loc să sugă sânge, sunt omorâţi de un insecticid sau un agent biologic', a adăugat cercetătorul.
Okumu speră ca în maxim doi ani să fie în măsură să implanteze capcane într-un anumit număr de sate din Tanzania şi să testeze impactul lor global asupra sănătăţii populaţiei, şi aceasta datorită unei noi burse în valoare de 775.000 de dolari acordată, miercuri, de Fundaţia Gates şi organizaţia nonguvernamentală canadiană Grand Challenges.
Entomologist de formaţie, Okumu a afirmat că a simţit nevoia să pună la punct o nouă metodă de luptă împotriva ţânţarilor după ce a constatat limitele principalelor mijloace folosite în prezent, cum ar fi perdelele din jurul paturilor şi odorantele.
În opinia lui, avantajul capcanelor este că acestea vor fi utilizate în exteriorul locuinţelor şi vor fi o metodă complementară de luptă împotriva ţânţarilor ce transmit malaria prin înţepături.
'Ne vor permite, poate, să trecem într-o bună zi pragul necesar ca să nu mai vorbim despre eliminarea malariei', şi-a exprimat el speranţa.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, malaria a a provocat, în 2009, moartea a circa 800.000 de persoane. Aproximativ 90 la sută dintre acestea trăiau în Africa, iar 92 la sută erau copii cu vârsta până în cinci ani.AGERPRES/(Alic Mîrza)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mirosul de pui îndepărtează ţânţarii vinovaţi de transmiterea malariei (studiu) Cercetători etiopieni au stabilit că mirosul de pui îndepărtează în mod eficient ţânţarii vinovaţi de transmiterea malariei, deschizând astfel calea unor noi mijloace de prevenire a acestei boli endemice, conform unui studiu publicat în revista Malaria Journal şi preluat marţi de AFP.
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
Unii experţi sunt îngrijoraţi că ţânţarii modificaţi genetic ar putea tulbura ecosistemul O echipă de cercetători a anunţat semne pozitive ale primei eliberări în mediul natural de ţânţari astfel modificaţi încât să transmită urmaşilor o genă care să-i ucidă înainte să ajungă la maturitate, scrie The New York Times.
Cercetători argentinieni au descoperit o ciupercă eficientă în combaterea febrei dengue Un grup ce zece cercetători argentinieni au descoperit o ciupercă eficientă în distrugerea larvelor de ţânţari purtători ai febrei dengue şi chikungunya, boli împotriva cărora nu există încă vaccinuri omologate, relatează joi AFP.
Vaccin candidat împotriva malariei Primele rezultate ale studiului de fază III arată că vaccinul candidat împotriva malariei RTS,S* reduce la jumătate riscul de malarie în rândul copiilor din Africa cu vârsta de 5-17 luni, se arată într-un comunicat de presă al companiei producătoare.
O vopsea bazată pe insecticide omoară aproape în totalitate ţânţarii care transmit malaria Madrid, 25 ian /Agerpres/ - O vopsea bazată pe insecticide, creată de o firmă spaniolă, şi-a demonstrat 'eficienţa ridicată' împotriva ţânţarilor care transmit malaria, după ce un test realizat într-o zonă endemică din Africa a dovedit că rata de mortalitate în rândul acestor insecte a fost de aproape...