Cele mai citite
 


Mortalitatea bărbaţilor de cancer, mai ridicată decât a femeilor
joi, 14 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

"Bărbaţii au un risc mai mare de a deceda de cancer decât femeile în majoritatea tipurilor de tumori canceroase", afirmă un studiu epidemiologic publicat marţi în revista americană specializată "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Pentru acest studiu, Dr Michael Cook, cercetător la Institutul Naţional american al Cancerului /NCI/, principalul autor al studiului, şi echipa sa au analizat ratele de supravieţuire cinci ani, în funcţie de sex şi vârstă, în 36 de tipuri diferite de cancer, cu scopul de a constata dacă mortalitatea şi supravieţuirea diferă între bărbaţi şi femei.

Rezultatele arată că cea mai mare diferenţă de mortalitate între cele două sexe apare la cancerul buzei /5,51 bărbaţi mor de el faţă de o femeie/, urmat de cancerul laringelui /5,35 bărbaţi faţă de o femeie/, al hipolaringelui /4,47 bărbaţi pentru o femeie/, al esofagului /4,08 bărbaţi la o femeie/ şi la vezica urinară /3,36 bărbaţi faţă de o femeie/.

Aceeaşi tendinţă se observă la cancerele care prezintă riscurile cele mai ridicate de mortalitate. Astfel cancerul plămânului şi al bronhiilor ucid 2,31 bărbaţi faţă de o femeie care decedează din cauza lor.

Rata de mortalitate pentru cancerul colono-rectal este de 1,42 bărbat faţă de o femeie, pentru cancerul pancreasului - 1,37:1, pentru leucemie - 1,75: 1, pentru cancerul ficatului 2,23 bărbaţi faţă de o femeie.

În analiza comparativă a şanselor de supravieţuire între bărbaţi şi femei, aceşti cercetători şi-au potrivit datele în funcţie de vârstă, anul de diagnosticare şi avansarea tumorii.

Potrivit autorilor, este dificil de precizat o cauză particulară care să explice aceste diferenţe între bărbaţi şi femei.

"Dacă vom putea identifica principalul factor responsabil de această diferenţă în mortalitatea de cancer între bărbaţi şi femei, atunci vom putea lua măsuri preventive care să permită reducerea impactului acestei maladii asupra celor două sexe", subliniază Dr Cook.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Labradorul Retriever diagnostichează cancerul după miros Labradorul Retriever este capabil să diagnosticheze cancerul cu precizia colonoscopiei, arată un recent studiu al oamenilor de ştiinţă japonezi. Deşi folosirea câinilor în medicină este considerată o 'afacere prea costisitoare', după particularităţile acestora ar putea fi creat un 'senzor electronic'...
Mureş: Mortalitatea generată de cancerul de col uterin, necunoscută în lipsa unui Registru Naţional de Cancer În România nu există deocamdată studii publicate despre incidenţa cancerului de col uterin şi nici nu se cunoaşte exact care este nivelul mortalităţii din aceste motiv, ca urmare a inexistenţei unui Registru Naţional de Cancer.
Cancerul de sân: Aceeaşi rată de supravieţuire la simpla extirpare a tumorii şi la dubla mastectomie (studiu) Femeile cu cancer la un sân care au optat pentru o dublă mastectomie (îndepărtarea chirugicală a ambilor sâni) au supravieţuit tot atât de mult cât cele care au fost supuse unei operaţii de extirpare a tumorii urmate de radioterapie, arată un studiu american publicat marţi în Journal of the American...
A fost descoperită o genă cheie, implicată în maladia canceroasă O anomalie a genei NRG1 ar exista în unul din două cazuri de cancer de sân. Este vorba de o genă implicată în jumătate din numărul cancerelor de sân şi, probabil în multe alte tumori maligne, cum sunt de exemplu cele depistate la colon, prostată, ovar sau la vezica urinară. Iată ce speră să fi descoperit...
Originea etnică şi apartenenţa la o cultură socială influenţează rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer (studiu) Originea etnică şi apartenenţa la o anumită cultură socială au o influenţă directă asupra ratei de supravieţuire a bolnavilor de cancer din SUA, potrivit unui studiu publicat luni în revista ''Cancer'', transmite EFE.
Radioterapia asociată cu un tratament hormonal reduce mortalitatea în cazul bolnavilor de cancer de prostată (studiu) Radioterapia asociată cu un tratament hormonal reduce cu 43% riscul de mortalitate la bărbaţii afectaţi de cancer localizat, avansat, de prostată, arată un studiu clinic ale cărui rezultate au fost anunţate duminică, relatează AFP.