Cele mai citite
 


Medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, rămân în libertate
joi, 6 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 6 aug /Agerpres/ - Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, joi, ca medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, implicaţi în traficul ilegal cu ovule de la clinica Sabyc, să fie cercetaţi, în continuare, în stare de libertate.

Instanţa a respins recursul declarat de procurorii DIICOT, însă a menţinut interdicţia de a părăsi România pentru cei doi medici.

Decizia este definitivă.

Unul dintre cei trei judecători din completul care a soluţionat acest caz, Mihai Oprescu, a făcut opinie separată, el considerând că medicii israelieni ar trebui arestaţi.

În cadrul procesului desfăşurat joi, procurorul care se ocupă de anchetă a declarat că persoanele care au venit la clinica Sabyc din Bucureşti pentru a fi supuse tratamentelor de fertilizare in vitro provin dintr-o comunitate restrânsă ultrareligioasă din Israel.

"Cei doi inculpaţi au luat în dispreţ valorile de ordin moral, etic, religios sau considerente sociale şi medicale. Ei au venit în România sub patronajul a doi rabini. Persoanele beneficiare făceau parte dintr-o comunitate ultrareligioasă, o enclavă, pentru care problema demografiei este importantă", a afirmat procurorul.

O altă problemă semnalată de reprezentantul DIICOT este că medicii israelieni au inseminat între 3 şi 5 femei cu ovule prelevate de la aceeaşi persoană, iar la o rată de succes de 60 - 70% rezultă că s-au născut trei fraţi, existând riscul ca ei să formeze o familie în acest grup închis ultrareligios.

Procurorul l-a acuzat pe medicul Natan Lewit că a venit în România să câştige bani "cu punga", susţinând că doctorul era implicat în procedurile de inseminare in vitro.

Avocatul celor doi medici, Marian Nazat, i-a atras atenţia procurorului că ar trebui să se ferească să facă astfel de aprecieri privind apartenenţa celor doi la un grup religios. De asemenea, Nazat s-a întrebat de ce procurorii DIICOT au percheziţionat clinica Sabyc în luna iulie, când aveau informaţii despre ce se întâmpla acolo încă din luna aprilie.

Reprezentantul DIICOT şi-a susţinut recursul invocând mai multe probe noi, care nu au putut fi prezentate la Tribunalul Bucureşti, respectiv liste cu pacienţii aduşi la clinica Sabyc sau interceptări de convorbiri făcute de un ofiţer sub acoperire.

La final, cei doi medici şi-au susţinut nevinovăţia şi au cerut instanţei să respingă recursul procurorilor, dar să le şi ridice interdicţia de părăsire a României.

Genia Ziskind a declarat că din 1996 lucrează ca embriolog şi a pregătit, în calitate de profesor universitar, o întreagă generaţie de cercetători.

"Din activitatea mea s-au născut mii de copii. Nu am făcut niciodată ceva ilegal. În România am venit acum câţiva ani şi am acţionat în baza contractului. Am fost convinsă că activitatea mea este legală", a adăugat Genia Ziskind.

La rândul său, Natan Lewit a solicitat judecătorilor să i se permită să părăsească România deoarece lucrează într-un spital din Israel şi predă la universitate.

Pe 29 iulie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor DIICOT de emitere a unor mandate de arestare preventivă pe numele medicilor israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, implicaţi în traficul cu ovule de la clinica Sabyc.

Cei doi medici au fost reţinuţi, pe 28 iulie, de procurorii DIICOT, pentru 24 de ore, după care s-a luat decizia de a se cere mandate de arestare, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material şi exercitarea fără drept a unei profesii.

DIICOT arată că Natan Lewit şi Genia Ziskind se ocupau la clinica Sabyc atât de fertilizare in vitro, cât şi de recoltare a ovocitelor de la donatoarele românce.

Pe baza acestor probe, DIICOT a apreciat că se impune înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi ţara cu o măsură privativă de libertate.

În acest dosar au fost deja arestate trei persoane, respectiv şeful clinicii, Harry Mironescu, fiul acestuia,Yair Miron, precum şi secretara clinicii Sabyc, Cecilia Borzea. AGERPRES/(Eusebi Manolache)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trei persoane de la clinica Sabyc, reţinute pentru trafic cu ovule Bucureşti, 20 iul /Agerpres/ - Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism (DIICOT) au reţinut, în noaptea de duminică spre luni, trei persoane, într-o anchetă privind traficul cu ovule de la clinica de chirurgie estetică şi fertilizare in vitro "Sabyc" din Bucureşti
Un specialist în fertilizare in vitro de la Centrul Medical "Assaf Harofeh', implicat în scandalul traficului de ovule din România Profesorul Raphael Ron-El, şeful departamentului de fertilizare in vitro /IVF/ la Centrul Medical "Assaf Harofeh", este unul dintre israelienii implicaţi în scandalul traficului de ovule, recoltate pentru fertilizarea in vitro, la clinica privată Med New Life din Bucureşti, România, relatează miercuri...
Fertilizarea in vitro va avea un program naţional În decembrie 2009 a fost înfiinţată Societatea Română de Reproducere Umană şi Embrilogie, for ştiinţific necesar, corespondent al Societăţii europene şi al celei internaţionale, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Virgiliu Ancăr, preşedintele forului.
Patronul clinicii Sabyc vrea să fie eliberat sub control judiciar Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti iau în discuţie, miercuri, recursul patronului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti care a respins cererea acestuia de eliberare din arest sub control judiciar.
Medicii dezmint acuzaţiile privind presupuse practici ilegale la clinica Sabyc din România /Jerusalem Post/ Tel Aviv, 22 iul /Agerpres/ - Raidul efectuat luni de poliţie la clinica de fertilizare Sabyc din Bucureşti a fost "ca un film de la Hollywood", a declarat pentru postul de televiziune israelian Canal 2 medicul Nathan Levitt, reţinut în România, informează Jerusalem Post.
Medici israelieni, în România pentru a ajuta victimele exploziei de la maternitatea Giuleşti Trei medici de la Spitalul Sheba din Tel Hashomer vor sosi în România pentru a ajuta victimele exploziei de la maternitatea Giuleşti din Bucureşti, informează marţi site-ul de ştiri Israel News.