Cele mai citite
 


Subfinanţarea cronică şi lipsa personalului, principalele probleme din sănătate
joi, 14 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Subfinanţarea cronică şi lipsa personalului sunt principalele probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate, au arătat miercuri participanţii la panelul dedicat finanţării sistemului de sănătate din cadrul Forum Invest.
Dr. Marius Savu, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din cadrul Primăriei Capitalei, a arătat că municipalitatea are în administrare 20 de spitale cu 5.532 de paturi, iar aceste unităţi sanitare ar trebui să primească cea mai mare parte a finanţării de la CNAS - aproximativ 80% - şi numai 10% de la administraţie. Primăria Capitalei a finanţat cu 33%. Dr. Savu a spus că fondurile dirijate către spitale în primul trimestru al acestui an sunt insuficiente şi decontate cu întârziere.
La rândul său, prof. dr Emanoil Ceauşu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş", a adus în discuţie şi lipsa acută de personal.
"La două-trei zile semnez câte o plecare şi nu putem angaja decât o persoană la şapte plecări. Încercăm să deschidem un compartiment de terapie intensivă, dar nu găsim medic. La toate acestea se mai adaugă în ultimul timp şi problema consumatorilor de droguri, care ajung la noi cu infecţii grave, care costă foarte mult. Avem câte 100 de consultaţii într-o gardă, în afara internaţilor. Această solicitare mare are ca explicaţie şi faptul că după-amiaza şi noaptea bolnavii nu au unde să meargă. Ar trebui ca medicii de familie să acopere o parte dintre aceste cazuri", a susţinut prof. dr. Ceauşu.
Prof. dr. Şerban Bubenek, directorul Institutului de Cardiologie şi Chirurgie Cardiacă "C. C. Iliescu", este de părere că toate dificultăţile din sistem au o singură explicaţie: subfinanţarea. În opinia sa, "în sănătate ar trebui să intre şase-şapte miliarde de euro, nu patru, cât intră acum, dar asta este o problemă politică".
"Dacă decidenţii nu-şi asumă fie suprataxarea cetăţenilor cu 7% pentru sănătate, fie să dea bani pentru sănătate de la stat, aşa cum au procedat ţări ca Cehia sau Polonia, problemele rămân", a afirmat prof. dr. Bubenek.
Medicii participanţi la dezbatere au mai adus în discuţie şi faptul că au apărut multe spitale private care sunt finanţate de la Casă şi care primesc banii primii şi apoi spitalele publice. Ei au spus că banii nu le ajung decât până la jumătatea lunii noiembrie, după care ar trebui să intre în şomaj tehnic, dacă nu vor fi găsite soluţii.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spitalul ''Victor Babeş'' are pentru prima dată o secţie de terapie intensivă Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" are pentru prima dată o secţie de Anestezie Terapie Intensivă (ATI).
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Timiş: La Spitalul de Boli Infecţioase a fost inaugurată secţia de Anestezie-Terapie Intensivă La Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara a fost inaugurată, miercuri, secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), la standarde europene, astfel că internaţii în stare gravă vor avea şanse mai mari de supravieţuire, iar medicii de specialitate îşi vor putea completa veniturile lucrând...
Unităţi de terapie intensivă arşi grav înfiinţate în spitalele de urgenţă mari - proiect ministerul Sănătăţii (MS) vrea să înfiinţeze "unităţi de terapie intensivă arşi grav" cu cel mult zece paturi în spitalele mari de urgenţă, în care angajaţii vor primi un spor de muncă de 100%, noile structuri urmând să se ocupe de astfel de cazuri în timp real şi în regim de maximă urgenţă.
Secţie nouă de terapie intensivă nou-născuţi la Marie Curie; investiţie de peste 2,1 milioane de euro O nouă secţie de terapie intensivă nou-născuţi a fost inaugurată marţi la spitalul Marie Curie din Capitală, investiţia totală ridicându-se la peste 2,1 milioane de euro.