Cele mai citite
 


Inghetata - Origine si Istorie
joi, 14 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Ce mancam?
 

 

 
  
Originile inghetatei sunt destul de neclare. Cert este ca multe civilizatii antice au fost cucerite de un predecesor al inghetatei actuale. Mesopotamia e recunoscuta ca detinand primele locuri special concepute pentru racirea alimentelor (datand de acum 4000 de ani), amplasate pe malul raului Eufrat, unde persoanele instarite isi depozitau alimentele.

 

 

Faraonii Egiptului solicitau sa li se trimita gheata pe mare. In secolul V inainte de Hristos, grecii vindeau conuri de gheata amestecate cu miere si fructe.
In Imperiul Roman, imparatul Nero (37-68 e.n.) poruncea sa-i fie aduse gheata si zapada din munti pentru a fi combinate cu fructe si miere pentru a le da savoarea mult apreciatei inghetate. Desi nu exista documente scrise care sa ateste acest lucru, se pare totusi ca inghetata isi are originea in curiozitatile culinare ale Imparatului Tang din Shang, China, (1675-1646 i.e.n.), care adora amestecul zapadei cu sirop de fructe si lapte.
 
Marco Polo a fost cel care in 1295 a facut cunoscut rolul laptelui in inghetata, preluand ideea din China si aducand-o in Italia. Amestecarea laptelui cu gheata avea meritul de a face desertul mai cremos, prin urmare, aceasta idee a prins foarte repede la nobilimea vremii, devenind un ingredient mult ravnit la dineurile fastuase organizate in acea perioada.
 
Din Italia, “laptele inghetat” a ajuns in Franta, in secolul 16, prin Catherine de Medici care a devenit regina Frantei prin casatoria cu Henry al II-lea. Curand dupa instalarea acesteia in Franta, multi dintre bucatarii francezi pregateau acest desert ca pe o specialitate delicioasa. Nu a mai durat mult pana cand un bucatar francez si-a deschis un magazin special pentru a vinde inghetata, fiind primul care a adaugat aroma de ciocolata sau de capsuni pe laptele inghetat.
In America, inghetata a ajuns in secolul 18, in 1776 fiind deja deschis primul magazin ce vindea exclusiv inghetata la New York.
 
Odata cucerita intreaga lume de aroma ispititoare a inghetatei, inventiile dedicate imbunatatirii ei nu au ezitat sa apara. Una peste alta, istoria inghetatei moderne este strans legata de o serie de descoperiri:
  • posibilitatea racirii alimentelor sau bauturilor prin amestecarea cu gheata sau cu zapada;
  • dizolvarea sarurilor in apa produce un efect de racire (si raspandirea acestei idei); In aceasta etapa, inghetata era facuta manual prin plasarea unui bol intr-un tub ce continea gheata si sare. Aceasta metoda permitea reducerea temperaturii ingredientelor printr-un proces relativ simplu: sarea este racita de catre gheata, iar efectul sarii asupra ghetii era de topire partiala, absorbind totodata caldura latenta, aducand astfel amestecul sub temperatura de inghet.
  • inventarea aparatului de facut inghetata pe la mijlocul secolului al XIX-lea; Principiul de functionare al acestui e similar celui prezentat anterior, cu mentiunea ca aceasta masinarie diminua timpul alocat unei inghetate, facand-o totodata si mai cremoasa.
  • inventarea frigiderului mecanic (sfarsitul sec. al XIX-lea, inceputul sec. XX);

Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deserturi inghetate Deserturile inghetate sunt foarte populare, mai ales in sezonul cald, desi iarna a fost sezonul primelor deserturi reci ce aveau la baza zapada amestecata cu fructe si stropita cu melasa. In anul 62 i.e.n., imparatul Nero a trimis sclavii pe munte sa aduca zapada pe care au aromatizat-o cu nectar...
Pericole pentru organism in perioada de iarna cauzate de frig, gheata si zapada - Metode de recuperare eficiente dupa accidentari. Aparitia primilor fulgi de nea si a poleiului ne determina sa ne confruntam nu doar cu disconfortul temperaturilor scazute, ci si cu un risc crescut de accidentari. Astfel, mersul si plimbatul, activitati aparent simple in restul anului, devin acum o adevarata provocare.
"Alimente interzise pe timp de vara" Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos sau numai pentru a ne mentine un tonus adecvat?
Farmacia de sezon: Sfecla roşie Originară din bazinul Mării Mediterane, sfecla roşie este o legumă cu valoare nutritivă remarcabilă, comună în multe regiuni ale lumii, inclusiv pe teritoriul ţării noastre. Deşi a fost cultivată din timpuri preistorice, vechii greci şi romani consumau numai frunzele, în timp ce...
Ghidul Sarbatorilor Sanatoase, dar la fel de gustoase Romanii mananca in perioada Craciunului si a Anului Nou aproximativ 1 milion de porci si peste 7,3 milioane de cozonaci, asa cum arata studiile asociatiilor producatorilor si a Protectiei Consumatorilor. Excesul de mancare face ca in fiecare an mii de romani sa cheme ambulanta in toiul sarbatorilor...
Iaşi: Victimele poleiului ajung în stare gravă la spital Peste 20 de persoane au ajuns, marţi, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe "Sfântul Ioan" din Iaşi, după ce au suferit diverse traumatisme osteoarticulare.