Cele mai citite
 


Plantele vederii
duminică, 14 iulie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Leacuri din batrani, Stiri, Oftalmologie, Altfel de medicina, Oncologie, Alergologie si Imunologie, Neurologie
 

 

 
 
 
 
Se folosesc pentru uz extern, de regulă sub forma infuziei combinate, având efecte antiinflamatoare oculare, antialergice, antiinfecţioase.

 

 

Unele dintre aceste plante , de exemplu frunzele de corn , sunt creditate chiar cu o misterioasă proprietate de a vindeca boli cum ar fi miopia sau astigmatismul. Aceasta, în timp ce silurul a fost folosit, cu succes în unele cazuri, pentru tratarea cancerului localizat în apropierea ochilor, a tulburărilor de vedere care apar odată cu vârstaşi chiar pentru ameliorarea complicaţiilor oculare grave ale unor boli cum ar fi diabetul sau scleroza multiplă. Iată în continuare câteva elemente despre folosirea acestor plante:
 
Prepararea infuziei combinate se face simplu, punând 1-2 linguriţe de pulbere de plantă uscată la macerat, în jumătate de pahar de apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Maceratul obţinut astfel se pune deoparte, iar planta rămasă se opăreşte cu o jumătate de pahar de apă clocotită şi se lasă să se răcească, după care se strecoară. În final se combină cele două extracte, obţinându-se aproximativ un pahar de infuzie combinată, care se foloseşte pentru comprese şi pentru spălături oculare.
 
Silurul (Euphrasia rostkoviana) - se umezeşte un tifon cu infuzie combinată de silur (2 linguriţe la jumătate de pahar de apă) şi se aplică pe pleoape vreme de o oră. Aplicaţia se repetă zilnic şi este folosită contra bolilor tumorale cu localizare în zona oculară, contra afecţiunilor degenerative ale ochilor, contra conjunctivitelor şi blefaritelor de natură infecţioasă.
 
Albăstrelele (Centaurea cyanus) - se face după reţeta prezentată mai sus o infuzie combinată din flori de albăstrele, la care se adaugă apoi o linguriţă rasă de sare. Cu acest preparat se fac spălături ale ochilor contra infecţiilor oculare, pentru încetinirea ritmului de evoluţie a cataractei, pentru ameliorarea vederii în cazul diabetului. Este un remediu cu o eficienţă dovedită pentru încetinirea ritmului de evoluţie a hipermetropiei.
 
Cornul (Cornus mas) - se prepară o infuzie combinată din două linguriţe de frunze uscate la un pahar cu apă, infuzie la care seadaugă o linguriţă de sare. Se fac spălături oculare zilnice cu acest preparat, tratamentul durând minimum două luni. Indicaţia majoră este tratamentul miopiei, inclusiv al miopiei progresive.
 
Muşeţelul (Matricaria chamomilla) - florile sale sunt un puternic antialergic. Se aplică sub formă de comprese pe pleoape, contra blefaritei şi a conjunctivitei alergice. Este eficient şi ca adjuvant contra infecţiilor oculare de natură bacteriană (se foloseşte infuzia combinată, preparată din 3 linguriţe la un pahar de apă), precum şi pentru atenuarea simptomelor herpesului ocular (se foloseşte împreună cu infuzia combinată de năpraznic). De asemenea, compresele cu muşeţel sunt eficiente contra ochilor obosiţi, contra durerilor de cap şi de ochi produse de suprasolicitarea intelectuală.
 
Prof. Banci Mihaela

 

Bibliografie: www.boli-medicina.com/.../VEDEREA-SANATOASA;www.eva.ro › Sanatate › Oftalmologie;www.formula-as.ro/.../leacuri-de-sanatate-pentru-ochi;  www.ziare.com/articole/sanatate+ochi

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PLANTE ORNAMENTALE: Muşeţelul Muşeţelul, una dintre cele mai populare plante medicinale, este cunoscut încă din Antichitate pentru proprietăţile sale curative.
Salvia - salvatoarea sanatatii Planta parfumata, din familia mentei, un subarbust cu aspect ornamental, intrebuintat in medicina si gastronomie. Foarte raspandita in gradinile din Europa, America si Africa de Nord, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene. Poate sa creasca si sub forma de arbusti. In...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Brânca ursului Brânca ursului, considerată a fi un adevărat "ginseng-românesc", poate fi un remediu pentru cele mai grave boli ale secolului. Cunoscută din antichitate pentru proprietăţile afrodisiace, studiile recente o recomandă pentru reducerea stărilor de stres, de oboseală şi epuizare, planta având puternice efecte...
Alba: Un pacient cu scleroză multiplă ar fi aşteptat 6 ore la UPU pentru o ambulanţă, susţine Asociaţia Speromax Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia investighează motivele pentru care un pacient cu scleroză multiplă, cu nevoi speciale, ar fi fost nevoit să aştepte aproape şase ore pentru a fi transportat cu o ambulanţă la domiciliu de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).
Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente 'Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multiplă şi boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul...
O noua speranta pentru pacientii cu scleroza multipla: Cercetatorii de la Roche au inregistrat progrese majore cu o noua molecula destinata tratamentului sclerozei multiple recurent - remisiva Roche a anuntat recent rezultatele spectaculoase ale unui studiu clinic cu un nou medicament destinat tratamentului sclerozei multiple recurent-remisiva (SMRR), cea mai comuna(1) forma a sclerozei multiple. Utilizarea acestui nou medicament a dus la o reducere inalt semnificativa a activitatii bolii...