Cele mai citite
 


Protest al angajaţilor de la Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Craiova
joi, 6 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Craiova, 6 aug /Agerpres/ - Salariaţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova au protestat, joi, ca urmare a faptului că în urmă cu o zi au fost anunţaţi că începând cu această lună nu îşi vor mai primi decât salariul de bază şi sporul de vechime, pentru că instituţia nu mai are fonduri pentru a le asigura şi sporurile de condiţii deosebite, de încordare psihică şi cel de fidelitate.

Pe durata protestului, activitatea Centrului nu a fost întreruptă, s-a continuat recoltarea de sânge, însă angajaţii susţin că au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei lor.

Corina Ionaşcu, secretarul general al Sindicatului Sanitas din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, a declarat pentru AGERPRES că este inuman ca aceşti oamenii care şi aşa au cele mai mici salarii din sistemul sanitar să nu îşi primească măcar aceste sporuri care le mai asigurau 200-300 de lei pe lună.

„În total sunt 33 de angajaţi la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova care asigură sângele pentru întreaga regiune. Se lucrează în condiţii deosebite de periculozitate, cu ore suplimentare, pentru că oamenii au conştiinţă şi nu pot să nu vină de acasă dacă există o urgenţă. Am asistat zilele trecute la o urgenţă venită pe partea de ginecologie, când o pacientă a avut nevoie de trei litri de sânge. Dacă nu ar fi fost sânge asigurat de acest centru, acea femeie nu murea? Tot fondul de salarii este de 66.000 de lei pe lună, iar aceste sporuri se ridică lunar la 11-12.000 de lei. Practic este vorba de o sumă infimă şi nu este corect ca aceşti oameni să nu îşi ia măcar aceşti bani care multora le asigură ratele la bancă”, a spus Corina Ionaşcu.

Potrivit sursei citate, angajaţii Centrului de Transfuzii primeau până la sfârşitul anului trecut salarii la nivelul funcţionarilor publici din mediul rural, aproximativ 700-800 de lei. Situaţia a fost remediată începând cu 1 ianuarie 2009, în sensul că au fost trecuţi şi ei la nivelul salariilor din spitalele clinice, însă acest lucru s-a realizat doar pe hârtie, pentru că nu au fost fonduri şi în realitate nu s-a schimbat nimic. Un asistent medical cu vechime ar trebui să câştige 1.380 de lei, iar în la Centrul de Transfuzie are doar 1.000 de lei. Angajaţii au renunţat de la 1 ianuarie la tichete de masă, la sporul de 2 la sută şi la prima de stabilitate, însă doresc ca măcar sporurile pe care le primeau până acum să le fie acordate, dacă salariile de bază nu le-au fost mărite aşa cum ar fi normal.

Centrul de Transfuzie de la Craiova realizează venituri proprii de 100.000 de lei, la ora actuală Institutul Naţional de Hematologie şi Ministerul Sănătăţii nu permit deblocarea acestor fonduri pentru cheltuielile de personal.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzie de la Craiova, Sevastiana Bran, instituţia mai are fonduri doar pentru trei luni, iar dacă ar continua să acorde sporurile, înseamnă că în ultimele trei luni ale anului nu ar mai putea asigura nici măcar salariile de bază şi sporul de vechime.

„Am solicitat bani pentru plata primei de stabilitate, dar ministerul nu a aprobat, iar bugetul pe acest an este pe jumătatea celui din 2008. Funcţionăm numai contând pe conştiinţa angajaţilor, pentru că nu putem lăsa oamenii să moară”, a declarat dr. Sevastiana Bran, director al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova. AGERPRES/(Marian Mitrică)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SANITAS solicită USL să sprijine adoptarea proiectului de lege privind amnistierea fiscală a funcţionarilor publici Conducerea Federaţiei SANITAS solicită Uniunii Social Liberale (USL) să sprijine adoptarea proiectului de lege privind amnistierea fiscală a funcţionarilor din administraţia publică, care au beneficiat de anumite sporuri potrivit prevederilor contractuale colective de muncă, se arată într-un comunicat...
Sanitas: Există premisele unor creşteri cu minimum 5% ale veniturilor salariale din Sănătate, din 2015 Veniturile salariale din domeniul sănătăţii ar putea creşte cu cel puţin 5%, începând de anul viitor, însă este nevoie de o mai bună gestionare a fondurilor existente, dar şi de identificarea unor surse proprii de finanţare, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu...
SANITAS cere includerea personalului din sănătate în legea privind amnistierea fiscală a funcţionarilor publici Federaţia SANITAS din România a transmis joi un comunicat prin care solicită includerea personalului contractual din sectoarele sănătate şi asistenţă socială în legea privind amnistierea fiscală a funcţionarilor din administraţia publică.
SANITAS ameninţă cu acţiuni de protest, dacă Ministerul Sănătăţii nu soluţionează urgent revendicările sindicale Membrii Federaţiei SANITAS ar putea ieşi în stradă în perioada imediat următoare, dacă Ministerul Sănătăţii nu va soluţiona în cel mai scurt timp revendicările sindicale, cea mai importantă referindu-se la garantarea acordării tuturor drepturilor salariale, se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES...
Sepi (SANITAS): A fost semnat Actul adiţional la Contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi Actul adiţional la Contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi a fost semnat miercuri, la Ministerul Sănătăţii, a declarat pentru AGERPRES Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS.
Dolj: Federaţia Sanitas solicită MS să rezolve problema sporurilor acordate disproporţionat la UPU Craiova Filiala Dolj a Federaţiei Sanitas a solicitat conducerii Ministerului Sănătăţii să se implice în rezolvarea problemei sporurilor care se acordă disproporţionat salariaţilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe /UPU/ din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.