Cele mai citite
 


Dr. Nicoleta Preda şi dr. Elena Butoi, bursiere ale programului UNESCO - L'Oréal
vineri, 15 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dr. Nicoleta Preda şi dr. Elena Butoi sunt cele două bursiere naţionale ale programului UNESCO - L'Oréal ''Pentru femeile din ştiinţă'', ediţia a doua, se arată într-un comunicat de presă.
Ele au câştigat ediţia de anul acesta primind două burse de cercetare: prima, pentru o lucrare din domeniul Chimiei (anul 2011 fiind anul Internaţional al Chimiei) iar cea de-a doua, pentru o lucrare din domeniul Ştiinţelor Vieţii.
Bursele, în valoare de 42.000 de lei fiecare, le vor ajuta să deruleze activităţi de cercetare în cadrul unei instituţii de profil din România.
Nicoleta Preda a câştigat bursa la Secţiunea Chimie cu un proiect care vizează obţinerea de noi materiale compozite, cu posibile aplicaţii în dezvoltarea de senzori şi cataliză.
Activitatea de cercetare va fi desfăşurată în cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM). La cei 35 de ani, dr. Nicoleta Preda are peste 40 lucrări publicate în reviste de specialitate.
''Cercetarea ştiinţifică poate oferi o şansă reală de afirmare profesională pentru tinerele din România. În acest context, bursa naţională UNESCO - L'Oréal reprezintă o oportunitate importantă în dezvoltarea unor noi competenţe profesionale pentru tinerele care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării ştiinţifice'', a declarat dr. Nicoleta Preda.
Proiectul câştigător la Secţiunea Ştiinţele Vieţii propus de Elena Butoi analizează rolul celulelor şi moleculelor inflamatorii în accelerarea aterosclerozei, cauza principală de mortalitate în ţările dezvoltate, inclusiv România.
Rezultatele pot contribui la o abordare inovativă în tratamentul aterosclerozei. Activitatea de cercetare va fi desfăşurată în cadrul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară ''Nicolae Simionescu''.
''Am fost impresionată de programul 'Pentru femeile din ştiinţă' lansat de L'Oréal şi UNESCO, de scopul programului de a încuraja urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi de a recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din întreaga lume'', a declarat câştigătoarea de anul acesta a secţiunii Ştiinţele Vieţii.
Juriul celei de-a doua ediţii a programului a fost format din reprezentanţi L'Oréal România şi ai instituţiilor partenere ale programului: Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Academia Română şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.
Lansat oficial în România la sfârşitul anului 2009 programul de burse naţionale UNESCO - L'Oréal ''Pentru femeile din ştiinţă'' recunoaşte şi încurajează activitatea tinerelor cercetătoare din ţara noastră, având ca unic scop promovarea activităţii de cercetare şi susţinerea acelora care doresc să păşească pe acest drum.
Câştigătoarea primei ediţii a Programului de burse naţionale UNESCO - L'Oréal, ''Pentru femeile din ştiinţă'' este dr. Ruxandra Jurcuţ. Proiectul propus anul trecut a vizat realizarea primului studiu populaţional din România de screening genetic al factorilor trombofilici la pacienţi tineri care suferă un infarct miocardic acut sau alte evenimente trombotice.
Ediţia a treia a Programului de burse naţionale UNESCO - L'Oréal ''Pentru femeile din ştiinţă'' va fi lansată în toamna acestui an.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Ruxandra Jurcuţ - câştigătoarea bursei 'Pentru femeile din ştiinţă' Bucureşti, 30 iun /Agerpres/ - Dr. Ruxandra Jurcuţ, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Capitală, este primul bursier naţional al programului 'UNESCO L'Oreal - Pentru femeile din ştiinţă'.
Program de burse pentru tinerele cercetătoare Programul de burse naţionale UNESCO - L'Oreal 'Pentru femeile din ştiinţă' a fost lansat miercuri, pentru al treilea an consecutiv.
Proiect de cercetare: O bio-bancă de probe de la pacienţi cu cancer din România pentru analizarea factorilor de risc Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" a lansat vineri un proiect de înfiinţare a unei bio-bănci care să conţină probe biologice de la 4.300 de pacienţi români cu diferite tipuri de cancer, precum şi date demografice, clinice şi despre stilul de viaţă al acestora.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Institutul de Biologie şi Patologie Celulară 'Nicolae Simionescu', modernizat Institutul de Biologie şi Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" deţine, în prezent, peste 150 de echipamente noi, însemnând aparatură şi alte sisteme pentru cercetare şi dezvoltare, dar şi 13 laboratoare de specialitate, înfiinţate printr-un program european care a fost demarat de conducerea instituţiei...
Studiu fundamental asupra unor copii instituţionalizaţi din România: Privarea socială afectează dezvoltarea creierului Copiii care cresc în instituţii în locul familiilor prezintă deficite majore în dezvoltarea creierului, a arătat un studiu efectuat asupra unor copii instituţionalizaţi din România. Constatările, publicate online luni, în ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' din SUA, subliniază importanţa...