Cele mai citite
 


Elena Udrea: Turismul medical se va ridica la 500 de milioane de euro în 2015
vineri, 15 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Turismul medical se va ridica la 500 de milioane de euro în 2015, a declarat, joi, ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, la evenimentul de semnare a protocolului de colaborare interinstituţională pentru promovarea şi dezvoltarea turismului medical
"Studiile arată că turismul medical ar putea aduce la bugetul ţării 500 de milioane de euro până în 2015", a spus Udrea.
Ministrul dezvoltării a adăugat că, prin intermediul agenţiilor de turism, în 2010 au venit în România 60.000 de turişti străini pentru turism medical, reprezentând 2 - 3% din totalul turiştilor străini care au vizitat ţara noastră.
Piaţa turismului medical s-a ridicat la 250 de milioane euro în 2010.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS) au semnat, joi, un protocol pentru dezvoltarea turismului medical în România.
"Din cercetarea realizată pentru brandul turistic al României, a reieşit că avem un mare potenţial în turismul medical. Trebuie să folosim resursa medicală pe care o avem, fiindcă este mai ieftină decât în alte ţări, fie că este mai bună pentru turiştii care practică turismul medical în Sud-Estul Europei. Cele mai căutate în România sunt serviciile stomatologice, antiaging - spre exemplu Ana Aslan aducea zeci de mii de turişti în ţară -, precum şi intervenţiile chirurgicale estetice", a precizat ministrul Udrea.
Totodată, aceasta a adăugat că a fost finalizată documentaţia pentru a putea declara 10 staţiuni turistice ca fiind balneare.
"Documentaţia pentru a putea declara în şedinţă de guvern 10 staţiuni cu statut de staţiuni balneare a fost finalizată. Este vorba despre staţiuni precum Olăneşti, Ocna Sibiului, Govora, Herculane şi altele. Urmează alte 10 localităţi care, după analizele efectuate, vor putea avea statutul de staţiune balneară", a adăugat Elena Udrea.
La rândul său, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că instituţia pe care o conduce iniţiază Hotărârea de Guvern prin care se acordă statutul staţiunilor balneare.
"Ministerul Sănătăţii iniţiază Hotărârea de Guvern prin care se acordă statutul staţiunilor balneare. Totodată, dă autorizaţii de funcţionare unităţilor balneare astfel încât, prin autorizarea lor, acestea să asigure serviciile calitative necesare", a spus Cseke Attila.
Ministerul Sănătăţii deţine 13 unităţi de tratament balnear la nivel naţional, cu 3.259 de paturi disponibile.
"Potenţialul balnear (românesc - n.r.) este de un sfert din potenţialul balnear european; al României este cel mai ridicat. Unul din 10 pacienţi care vin în România este străin, iar potenţialul turismului medical românesc poate ridica numărul turiştilor străini", a adăugat ministrul sănătăţii.
În ceea ce-l priveşte pe ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, acesta a explicat că rolul asumat de MECTS în protocol este legat de universităţile de profil.
"Calitatea resurselor umane se formează în universităţi. Colaborăm şi vom continua colaborarea cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie pe acest palier", a spus Funeriu.
Responsabil cu promovarea şi susţinerea serviciilor turistice balneare prestate în România va fi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
"În Europa, în China şi în SUA sunt birouri turistice de reprezentare prin care vom încerca să facem cunoscute beneficiile tratamentelor medicale din staţiunile balneare. Vom folosi fondurile pentru promovarea turistică pentru a promova şi această formă de turism. De asemenea, MDRT are investiţii derulate în staţiunile balneare", a menţionat Elena Udrea.
De asemenea, MDRT a lansat, joi, un ghid al staţiunilor balneare din România, care va fi distribuit atât în ţară, cât şi în străinătate.
În ceea ce priveşte situaţia infrastructurii existente în staţiunile balneare, ministrul dezvoltării a subliniat că, în contextul în care guvernul alocă fonduri pentru aceste obiective, autorităţile publice locale trebuie să se implice în dezvoltarea lor.
"Vom încerca să-i ajutăm pe cei care vor o dezvoltare a turismului şi să îi sancţionăm pe cei care nu vor. Autoritatea publică locală trebuie să opereze centrele balneare. Sprijinul guvernului este necesar în turismul balnear, dar, când sunt ajutaţi, primarii trebuie să îşi pună mintea la contribuţie pentru dezvoltarea proiectelor", a conchis ministrul Udrea. AGERPRES/(A - Roxana Clinciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Investiţii ale MS la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, inaugurate de ministrul Ritli Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau şi fostul ministru Cseke Attila, au participat sâmbătă, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, la darea în folosinţă a bazinelor interioare de hidrokinetoterapie adulţi, care au fost reparate capital în urma unei investiţii realizate în anul 2011...
20 de staţiuni urmează să fie clasificate drept balneare până la sfârşitul anului 2011 20 de staţiuni turistice din România ar putea primi clasificarea de staţiuni balneare, până la finalul anului 2011, a declarat miercuri, Emilian Imbri, consilierul pe turism al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, la o masă rotundă pe tema turismului balnear.
Eduard Hellvig: Turismul balnear este o nişă pe care România nu trebuie să o rateze Turismul balnear este o nişă pe care România nu trebuie să o rateze şi una dintre priorităţile strategice pentru 2013 va consta în investiţii în infrastructura specifică, pentru a ajuta dezvoltarea acestui domeniu, a declarat, luni, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, la deschiderea...
Turismul balnear din România înregistrează circa un milion de turişti anual, 10% fiind străini Turismul balnear din România înregistrează în prezent circa un milion de turişti anual, 10% dintre aceştia fiind străini, a declarat, luni, preşedintele organizaţiei patronale a turismului balnear din România, Nicu Rădulescu, după deschiderea conferinţei internaţionale privind turismul de sănătate.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
România şi-a propus să atragă aproximativ 1.000 de turişti englezi în staţiunile balneare Londra, 7 nov - Trimisul special AGERPRES, Roxana Clinciu, transmite: România a lansat, luni, la Târgul de Turism World Travel Market de la Londra, Ghidul Staţiunilor Balneoclimaterice, iar autorităţile estimează că vor atrage aproximativ 1.000 de turişti englezi în primul an de la lansare.