Cele mai citite
 


Iaşi: O echipă de medici de la Maternitatea 'Cuza Vodă' a efectuat o operaţie intrauterină, în premieră naţională
sâmbătă, 16 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, prof.univ.dr Mircea Onofriescu, managerul spitalului.
În timpul unui control de rutină efectuat unei tinere în vârstă de 21 de ani, care atunci avea 20 de săptămâni de sarcină gemelară, medicul curant Dragoş Nemescu a observat că aceasta prezenta "sarcină gemelară monocorială monoamniotică", adică amândoi feţii se aflau în aceeaşi placentă şi împărţeau acelaşi sac, deşi normal ar fi fost ca fiecare să stea separat.
Pe timpul celor 20 de săptămâni de viaţă intrauterină, unul dintre feţi s-a dezvoltat fără inimă, fapt care nu permitea dezvoltarea normală şi a celuilalt făt care era perfect sănătos.
Conform medicilor, fătul fără cord avea şi alte malformaţii grave, iar în cazul în care nu se recurgea la intervenţia intrauterină de deconectare a acestuia de la inima care îl ţinea în viaţă, ar fi afectat şi viaţa fătului sănătos.
"S-a pătruns în cavitatea uterină cu o pensă electrică bipolară, s-a coagulat cordonul ombilical al fătului cardiac. Astfel, fătul nu se va mai dezvolta şi nu mai periclitează viaţa celuilalt geamăn. Intervenţia este cu risc atât pentru mamă, întrucât exista posibilitatea pierderii sarcinii. Părerea mea este că nu se va întâmpla acest lucru. Va naşte un copil sănătos", a explicat prof.univ.dr Onofriescu.
Intervenţia este unică în România şi se practică în doar câteva centre medicale din Europa.
Prof.univ.dr Mircea Onofriescu susţine că astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite, în lume fiind un caz la 25.000-30.000 de naşteri.
În trecut, din cauza lipsei unui compartiment de medicină materno-fetală în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'', două cazuri oarecum asemănătoare au fost redirecţionate spre clinici din Londra sau Louvain (Belgia).
Înfiinţarea unui astfel de centru în cadrul celei mai mari maternităţi din partea estică a României, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi, ar ajuta la diagnosticarea şi depistarea complicaţiilor apărute încă din primele zile de sarcină. AGERPRES/(A - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ŞTIINŢÃ Prima operaţie intrauterină efectuată în România La 15 iulie 2011, o echipă de medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină. Intervenţia se impunea deoarece în timpul unui control de rutină efectuat unei tinere în vârstă de 21 de ani, care atunci...
Naştere miraculoasă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iaşi O femeie din localitatea Mirceşti, în vârstă de 26 de ani, aflată la prima sarcină gemelară, a născut la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi, la trei luni după ce o echipă de medici de la Maternitate i-a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Iaşi: Intervenţie pentru salvarea unui nou născut cu malformaţii severe pe cord O echipă de chirurgi de la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. dr. George I.M. Georgescu' din Iaşi a efectuat în ultima perioadă mai multe intervenţii chirurgicale complexe la copii diagnosticaţi cu malformaţii severe de cord, cea mai dificilă intervenţie fiind realizată pe un nou născut de o săptămână...
ŞTIINŢÃ: Intervenţie chirurgicală in utero în premieră în România O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, la Maternitatea Regina Maria, în martie 2012, după ce o femeie aflata în cea de-a 29-a săptămână de sarcină, la o ecografie de rutină, a aflat că bebeluşul ei este foarte bolnav. Medicul ei curant a sfătuit-o...
Iaşi: Primul născut de la Maternitatea 'Cuza Vodă' prin programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer derulat de MS Un băiat cu o greutate de aproape trei kilograme este primul copil născut la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi, prin programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer derulat de Ministerul Sănătăţii (MS).