Cele mai citite
 


Ministrul Sănătăţii a inaugurat Compartimentul de Litotriţie extracorporală (ESWL) de la SCJ Mureş
sâmbătă, 16 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a inaugurat vineri, la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Compartimentul de Litotriţie extracorporală (ESWL) a Clinicii de Urologie pentru care a fost achiziţionat un aparat extrem de performant, în valoare de 500.000 euro.
''Acesta este cel mai performant aparat de litotriţie existent în lume la ora actuală. Este o masă polivalentă, poţi să faci mai multe lucruri - operaţii endoscopice, ureteroscopii, angiografie, litotriţie extracorporală. Aparatul este foarte performant, mai computerizat decât celălalt aparat. Are două monitoare aici şi alte două în camera de comandă. Cu celălalt (aparatul vechi - n.r.) trebuia să facem tot felul de poziţii pentru a focaliza calculul, aici punem bolnavul pe masă, pe spate, şi tubul poate fi pus în orice poziţie. Se pot face şi la copii şi la obezi, pe care nu-i puteam focaliza până acum. Aparatul cel vechi a costat 1,5 milioane de dolari, iar cel actual costă în jur de 500.000 de euro'', i-a explicat dr. Virgil Oşanu, şeful Clinicii de Urologie, ministrului Sănătăţii.
Potrivit acestuia, noul aparat fabricat de Siemens are o imagistică foarte clară şi se pot găsi calculii mici, care sunt radiotransparenţi, cu o precizie mult mai mare.
La rândul său, consilierul ministrului Sănătăţii Levente Vass a arătat că este foarte important că prin folosirea acestui aparat pacientul poate să plece acasă seara, după eliminarea calculului.
Ministrului Attila Cseke i-a fost prezentat şi vechiul aparat de litotriţie deţinut de clinica de Urologie a SCJ Mureş, cu care s-au făcut primele intervenţii de acest gen din ţară şi care a realizat în ultimii 20 de ani în jur de 20.000 de operaţii.
''Bătrânul aparat ar mai fi bun încă mulţi ani dacă fabrica (Siemens - n.r.) ar mai produce piese de schimb. Au garantat 15 ani piese de schimb şi suntem cu 5 ani peste garanţie. Ar mai trebui nişte camere de luat vederi, dar aparatul este funcţional, iar cu acesta au fost efectuate în jur de 20.000 de intervenţii. Acum se ajunge la 1.500 de tratamente pe an. Vechiul aparat, care va fi păstrat în funcţiune, are un computer central care ocupă mult spaţiu, în timp ce noul aparat, fabricat de acelaşi producător, ocupă un spaţiu mult mai redus'', a mai spus dr. Virgil Oşanu.
Prima intervenţie de litotriţie s-a făcut la Târgu Mureş în data de 23 iulie, în urmă cu 20 de ani, după o specializare a medicilor în Germania.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, se află la Târgu Mureş pentru a inaugura mai multe obiective finanţate sau co-finanţate de minister, printre care Compartimentul de Litotriţie extracorporală (ESWL) a Clinicii de Urologie, Spălătoria Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Compartimentul de Terapie Intensivă al Clinicii de Boli Infecţioase din Târgu Mureş şi Sediul administrativ al Spitalului Clinic Judeţean Mureş. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Attila Cseke a inaugurat investiţiile Ministerului Sănătăţii de la SCJU Târgu Mureş şi SCJ Mureş Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a inaugurat, vineri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş şi la Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş investiţiile finanţate de minister în valoare totală de 14,4 milioane de lei.
Ministrul Sănătăţii a inaugurat Departamentul de terapie intensivă al Spitalului Universitar Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a inaugurat, sâmbătă, Departament de terapie intensivă al Spitalului Universitar, care va deveni funcţional după ce vor fi achiziţionate paturile necesare şi monitoarele.
Mureş: Cel mai modern spital privat din ţară, inaugurat de ministrul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat, joi, la Târgu Mureş, cel mai modern spital privat din ţară, Nova Vita Hospital, realizat în urma unei investiţii totale de 15 milioane de euro, suportată de omul de afaceri Virgil Mailat.
Eugen Nicolăescu: La Târgu Mureş se va înfiinţa un centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că va iniţia procedurile pentru înfiinţarea, la Târgu Mureş, a unui centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii, care să pregătească specialişti atât pentru Spitalul Marie Curie din Bucureşti,...
Maramureş: Ministrul Sănătăţii a inaugurat Centrul SMURD Baia Mare, 8 ian /Agerpres/ - Serviciul SMURD Maramureş a fost inaugurat, vineri, în prezenţa ministrului sănătăţii, Attila Cseke şi a secretarului de stat Raed Arafat.
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...