Cele mai citite
 


Sfaturi pentru un somn bun în nopţile de vară
marţi, 16 iulie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hidratare, Somnul
 

O bună hidratare şi un duş răcoritor înainte de culcare sunt câteva sfaturi pentru nopţile de vară caniculară când a dormi cu fereastra deschisă este o slabă consolare pentru cei care nu au aer condiţionat, sau pentru cei care evită să-l lase pornit. Eduard Estivill, medic la o clinică din Barcelona, oferă câteva trucuri pentru a evita ca o noapte prea caldă să ne alunge ori să ne tulbure somnul, notează vineri ziarul ABC.

- Temperatura: Între 19 - 23 de grade este, în opinia sa, temperatura acceptabilă şi o recomandă pentru un somn bun, având în vedere că 'frigul sau căldura excesivă pot provoca treziri scurte care să afecteze calitatea somnului'.

- Cel mai bun, aerul în mişcare: Acest tip de ventilare este cel mai adecvat, deoarece curenţii de aer direcţi pot prejudicia somnul şi duce la treziri scurte. Un ventilator care să nu bată direct spre pat este cea mai bună opţiune.

-Aer condiţionat, dar în camera alăturată: Nu se doarme mai bine dacă aparatul se află în dormitor. Cel mai bine să se afle 'în afara camerei şi să nu bată niciodată direct'. Pe cât posibil într-o încăpere care să comunice cu dormitorul.

- Este bine să se doarmă cu aparatul pornit? Nu se recomandă, deoarece usucă aerul, dacă însă căldura este insuportabilă este de preferat să fie fixat la putere scăzută şi să nu bată spre pat.

- Înainte de culcare...: Să fie umezite încheieturile şi ceafa pentru a menţine răcoarea pe timpul somnului.

- Somnul lung nu este odihnitor: Vara nu avem nevoie de mai multe ore de somn. Trebuie ştiut că somnul nocturn variază în funcţie de vârstă. 'Un copil are nevoie de mai multe ore de somn decât un adult. 90% din adulţi au nevoie în medie de 7 - 8 ore de somn; 5% de 6 ore, iar 5% de 9 sau 10 ore'.

- Alimentaţia pentru un somn bun: Este recomandabil să se evite consumul de proteine în orele premergătoare somnului, deoarece conţin elemente activatoare, preferabile pentru micul dejun sau prânz. În schimb, hidraţii de carbon, legumele, salatale şi derivatele din lapte sunt produsele cele mai adecvate, datorită conţinutului bogat în triptofan care ajută la un somn bun.

- Poziţia ideală, pe o parte: Doctorul Estivill o consideră cea mai bună poziţie pentru a dormi bine. Nu pe spate, deoarece 'împiedică o respiraţie corectă'.

- Somnul de după amiază, scurt: 'Creierul în 24 de ore are nevoie de două perioade se somn. Unul nocturn şi altul de după prânz, dar atenţie la siestele prea lungi. 'Nu mai mult de 20 de minute pentru a nu intra în somnul profund care dă o senzaţie neplăcută la trezire. O siestă scurtă este odihnitoare şi recomandabilă'.

- Grijă la cafea şi cafeină: Majoritatea oamenilor au nevoie de 7 - 8 ore pentru a elimina cafeina din organism şi nu de 3 - 4 cum se credea. O ceaşcă de cafea după-amiaza poate afecta somnul de seară.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sfaturi pentru a putea dormi vara fără aer condiţionat Aproximativ 20% din populaţia globului de tulburări ale somnului în perioada de vară, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În vreme de caniculă, mortalitatea în rândul persoanelor cu vârste de peste 75 de ani creşte cu 20,1 la sută cu fiecare grad care depăşeşte maxima diurnă de 36 de grade Celsius...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Alimentaţia în perioada examenelor Există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, susţin nutriţioniştii.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Bihor: Recomandări de la DSP Bihor pentru o alimentaţia care facilitează somnul odihnitor Soluţia pentru un somn liniştit este o alimentaţie corespunzătoare în timpul serii, cina uşoară fiind alcătuită mai ales din cereale, produse lactate, cireşe sau peşte bogat în acizi graşi omega-3, afirmă specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor.
Cele mai frecvente greseli in timpul sarcinii Sarcina este fara indoiala una dintre cele mai fericite perioade pentru o femeie, insa transformarile fizice, schimbarile hormonale, dar si noutatea experientei in sine atrag de multe ori dupa sine o multitudine de sfaturi si informatii care se pot dovedi coplesitoare chiar si pentru cele mai...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Remedii alimentare pentru insomnie Insomnia reprezintă incapacitatea unei persoane de a adormi sau de a-şi menţine somnul pe o perioadă de câteva ore şi are cauze multiple: prezenţa unei patologii, viaţa stresantă, consumul excesiv de cofeină sau alcool, regimul de viaţă dezordonat, dependenţa de droguri.